Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez famabud » 21 września 2012, 20:56

To jaką świetlówkę oprócz akwarystycznych polecasz :?:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Whites86 » 21 września 2012, 21:01

famabud napisał(a):To jaką świetlówkę oprócz akwarystycznych polecasz :?:

ja u siebie w akwarium stosuję 954 Osrama ;) jak dla mnie bardzo dobra
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lampawls » 22 września 2012, 22:14

Witam,mam takie pytanie:Otóż posiadam stary radioodbiornik ZRK Wola 3265 i zastanawia mnie:jaką antenę zastosować[z tyłu jest gniazdo antenowe z uziemieniem].ogólnie chodzi mi o to,czy wystarczy na przykład kawałek drutu czy lepiej po prostu dokupić antenę :?:
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez MRP200 » 22 września 2012, 22:30

Wspomniane gniazdo przeznaczone jest do "wspomagania" odbioru fal z zakresu AM, czyli długie i średnie. Obecnie pożytek z niego niewielki, bo stacji polskich na falach średnich nie ma, a na długich to tylko I PR, ale tu z racji silnego sygnału egzamin zdaje wewnętrzna antena ferrytowa, która ma też jedną zaletę - kierunkowość. Jeśli chodzi o zakres fal ultrakrótkich, czyli FM, to wejście antenowe dla tego zakresu było zawsze symetryczne 300 om. Celowo było nawet oznaczone symbolem dipola z podpisem 300 om.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez lampawls » 28 września 2012, 21:33

Witam,mam znowu pytanie:Czy jest jakiś zamiennik wkładki gramofonowej Uk-3 ??Bo poszukuję tego typu wkładki do gramofonu wbudowanego w radioodbiornik Aria 62128,a z tego co mi wiadomo,to nie ma tego już w produkcji,a na allegro pojawiają się sporadycznie.
PS.niedługo wrzuce fotki tych radioodbiorników dwa są w 100% sprawne,posiadam także odbiornik Bolero,ale jest w kiepskim stanie niestety :/
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez bartek380V » 30 września 2012, 20:26

Czy jest jakas norma regulujaca ilosc obwdów lub zajetego miejsca w % ,chdzi mi o peszla lub zamnkiete korytko instalacyjne.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez MRP200 » 2 października 2012, 07:17

Mówiąc szczerze to nie spotkałem się z takimi regulacjami w jakiejkolwiek normie. Nie mniej, przy takim sposobie układania przewodów, trzeba pamiętać, że zmniejsza się obciążalność przewodów zasilających, co wynika z faktu ich wzajemnego nagrzewania się. W niektórych poradnikach elektrycznych, oraz katalogach kabli i przewodów można znaleźć odpowiednie tabele ze współczynnikami korekcyjnymi obciążalności przewodów w zależności od sposobu ich ułożenia i ilości zgrupowanych przewodów. W niekorzystnych przypadkach wartość współczynnika może spaść w okolice wartości 0,5 i dlatego każdy taki przypadek powinien być rozważany indywidualnie, a sytuacjach wątpliwych zastanowić się, czy ciągu przewodów nie rozdzielić na kilka oddzielnych wiązek niż niepotrzebnie zwiększać przekroje przewodów. Przy określaniu współczynnika korekcyjnego nie uwzględnia się przewodów, które praktycznie nie przenoszą obciążenia, a więc sterowniczych oraz przewodów z trwale podłączonym odbiornikiem o niewielkiej i stałej mocy, jak np. sygnalizatory, pojedyncze oprawy. Z kolei na stronie producenta koryt kablowych jak np. firmy BAKS można znaleźć nomogramy pozwalające dobrać korytko w zależności od ilości ułożonych przewodów, ale raczej nie uwzględniają one obciążalności przewodów. Przy takim grupowym układaniu przewodów trzeba zwrócić uwagę na kable i przewody sygnałowe biegnące od różnych czujników, czy na skutek sprzężeń z przewodami sieciowymi nie wystąpią w nich zakłócenia. W takiej sytuacji konieczne może być zastosowanie osobnej rury czy korytka, względnie przewodów ekranowanych.
MRP200
Moderator

Postprzez bartek380V » 2 października 2012, 10:00

Dzieki za odp. ;)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez ousd » 2 października 2012, 20:16

ousd napisał(a):Mam pytanie:
Czy produkowane są dziś jakiekolwiek oprawy uliczne otwarte?
ousd

Postprzez MRP200 » 3 października 2012, 06:53

To jako uzupełnienie kilka skanów tabel obciążalności kabli i przewodów w zależności od sposobu ułożenia. Skany pochodzą z katalogu kabli TFK.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
MRP200
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic