Jeżeli gaz nie uciekł, to da się naprawić Wystarczy połączyć te druty w jakiś sposób, np. przylutować, a trzonek podkleić. To sprawdzony sposób. Jeżeli nie da się już nałożyć części z bolcami, to zawsze można montować to "na kostkę" (jak gdy gniazda w oprawie się wyrobią)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Takie wyszły z telefonu komórkowego i przy swietle z kiepskich swietlówek energoszczednych u kumpla bo to jemu sie urwały druciki z rury niefortunnie i teraz sie głowi bo urwane sa z rury przy samym szkle dlatego kiszka a szkoda ich bo swieciły przed demontarzem tylko pare dni
A teraz jedna z najsłabiej świecących rtęciówek (na pełnej mocy oczywiście), jakie spotkałem. Świeci ona tak słabo, jak LAMPKI NOCNE 1W A jest to LRF 125w, produkcja GE, z października 2001 roku. Oto foty:
I porównania z lampkami 1w:
Fotki oczywiście lampy w pełnej mocy, po rozgrzaniu.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka a nie masz jakiegoś watomierza pasowałoby sprawdzić jak takie świecenie ma się do mocy pobieranej bo ciekawi mnie ile prądu idzie na grzanie jarznika (bardzo mała sprawność świecenia a więc ogromne nagrzewanie jarznika oczywiście jeśli moc jest faktycznie znamionowa)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
Udało mi się odpalić moją świetlówkę 11w., tak jak Lampka zauważył zerwał jej się żarnik, i musiałem nią potrząsać trochę czasu, aby jakoś odpalić: poruszyłem nią, i zaczęła się świecić końcówka :
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;) #lubie_sode