Schematu narazie nie mam bo uklad jest kupiony od kolegi a narazie nie mam czasu na przerysowanie plytki moge dac zdjecie. Tak wiec jest to prosty uklad oparty na ukladzie czasowym NE555N kluczowany na jednym tranzystorze IRF 840 przy czym narazie modernizuje trafo. Uklad posiada 2 potencjometry do regulacji.
matit1 napisał(a):Całkiem ładnie świeci a oprócz tego jest taki świąteczny akcent na suficie.
elek napisał(a):Schematu narazie nie mam bo uklad jest kupiony od kolegi a narazie nie mam czasu na przerysowanie plytki moge dac zdjecie. Tak wiec jest to prosty uklad oparty na ukladzie czasowym NE555N kluczowany na jednym tranzystorze IRF 840 przy czym narazie modernizuje trafo. Uklad posiada 2 potencjometry do regulacji.
Klasyka 555 + IRF840 ... tyle że gorsze rozwiązanie to ciężko znaleść![]()
Pierwsze co bym zrobił to wywalenie 555 i wsadzenie zamiast tego UC3842(3), to jest scalony kontroler przetwornic w topologi flyback z kontrolą prądu, ma wszystko co potrzeba do zrobienia przetwornicy z prawdziwego zdarzenia a jego aplikacja wcale nie jest trudniejsza od 555, po drugie zamiast IRF840 wsadziłbym tam IRF540, on ma prąd maksymalny 33A i RDSon 0,055 OHm zamiast 8A o 0,85OHm a przy takim napięciu jak zasilasz ten układ to Vds 100V dla IRF540 wystarczy spokojnie, nie ma sensu tu dawać mosfeta na 500V a co do wydajności prądowej to wszystko zależy od konstrukcji trafa, im mniejszą dajesz liczbę zwojów pierwotnego( i odpowiednio zmieniasz wtedy wtórne) tym więcej możesz prądu w trafo wpompować ale to nie takie proste jakby się na pierwszy rzut oka wydawało bo tu w grę wchodzą parametry takie jak rodzaj materiału rdzenia, sposób nawinięcia uzwojenia i częstotliwość kluczowania, jak przesadzisz to spalisz mosfeta, przy 12V zasilania to efektów raczej nie ma ale przy 300V DC i filtracji 2200uF to z tranzystora w przypadku takiej awarii zostają tylko nóżki
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości