DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez bartek380V » 9 grudnia 2012, 21:54

Schematu narazie nie mam bo uklad jest kupiony od kolegi a narazie nie mam czasu na przerysowanie plytki moge dac zdjecie. Tak wiec jest to prosty uklad oparty na ukladzie czasowym NE555N kluczowany na jednym tranzystorze IRF 840 przy czym narazie modernizuje trafo. Uklad posiada 2 potencjometry do regulacji.
49431
49430
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez amisiek » 9 grudnia 2012, 23:26

Jedna mała uwaga - częstotliwość nie więcej niż 300Hz, bo inaczej jarznik może wpaść w rezonans i strzeli. Ale i tak trochę roboty.

A tutaj mały koncept, pierwsza przymiarka do durszlakówki - oprawy, której odbłyśnikiem jest malutki durszlaczek, kupiony dziś w oszołomie za 6zł.
Obrazek
W środku CDM-Tc 20W /830, wsadzony ot tak, na próbę. Wiedziałem, że będą śliczne wzorki na suficie i nie zawiodłem się
Obrazek
A tak świeci na dół
Obrazek

Gdy dorobię mocowanie, w durszlaczku będzie niewielka lampka, 20 lub 35W. Wtedy będzie z tego bardzo ciekawa oprawa do kuchni. Kto chętny na taki pomysł, można kopiować, świecić :)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez matit1 » 9 grudnia 2012, 23:29

Całkiem ładnie świeci a oprócz tego jest taki świąteczny akcent na suficie.
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez elek » 9 grudnia 2012, 23:31

Schematu narazie nie mam bo uklad jest kupiony od kolegi a narazie nie mam czasu na przerysowanie plytki moge dac zdjecie. Tak wiec jest to prosty uklad oparty na ukladzie czasowym NE555N kluczowany na jednym tranzystorze IRF 840 przy czym narazie modernizuje trafo. Uklad posiada 2 potencjometry do regulacji.

Klasyka 555 + IRF840 ... tyle że gorsze rozwiązanie to ciężko znaleść :P
Pierwsze co bym zrobił to wywalenie 555 i wsadzenie zamiast tego UC3842(3), to jest scalony kontroler przetwornic w topologi flyback z kontrolą prądu, ma wszystko co potrzeba do zrobienia przetwornicy z prawdziwego zdarzenia a jego aplikacja wcale nie jest trudniejsza od 555, po drugie zamiast IRF840 wsadziłbym tam IRF540, on ma prąd maksymalny 33A i RDSon 0,055 OHm zamiast 8A o 0,85OHm a przy takim napięciu jak zasilasz ten układ to Vds 100V dla IRF540 wystarczy spokojnie, nie ma sensu tu dawać mosfeta na 500V a co do wydajności prądowej to wszystko zależy od konstrukcji trafa, im mniejszą dajesz liczbę zwojów pierwotnego( i odpowiednio zmieniasz wtedy wtórne) tym więcej możesz prądu w trafo wpompować ale to nie takie proste jakby się na pierwszy rzut oka wydawało bo tu w grę wchodzą parametry takie jak rodzaj materiału rdzenia, sposób nawinięcia uzwojenia i częstotliwość kluczowania, jak przesadzisz to spalisz mosfeta, przy 12V zasilania to efektów raczej nie ma ale przy 300V DC i filtracji 2200uF to z tranzystora w przypadku takiej awarii zostają tylko nóżki :P
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez amisiek » 9 grudnia 2012, 23:51

matit1 napisał(a):Całkiem ładnie świeci a oprócz tego jest taki świąteczny akcent na suficie.

W dół idzie jakieś 1500lm - ludzie mają mniej w kuchni, a dla mnie to jak wieczorne delikatne oświetlenie ;)

Z przetwornicą dla MH to jest jeszcze jeden problem, myślałem o nim bardzo mocno, ale skończyło się na gotowcu. Otóż lampa zimna zachowuje się inaczej niż ciepła i układ powinien to uwzględnić. Do tego jeszcze impuls zapłonowy, wcale nie taki słaby, te 4-5 kV trzeba zapodać przy napięciu idle rzędu co najmniej 150V. Taki układ wcale nie jest prosty. Zgadzam się, że 555 to do piszczka bzyczka a nie do przetwornicy, bo trudno o jakąś prostą stabilizację prądu - a to niezbędne do pracy MH.
A jest jakiś inny popularny Mosfet coby miał z 20A i RDSon mniej niż 0,01Ω?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez bartek380V » 10 grudnia 2012, 19:02

elek napisał(a):

Klasyka 555 + IRF840 ... tyle że gorsze rozwiązanie to ciężko znaleść :P
Pierwsze co bym zrobił to wywalenie 555 i wsadzenie zamiast tego UC3842(3), to jest scalony kontroler przetwornic w topologi flyback z kontrolą prądu, ma wszystko co potrzeba do zrobienia przetwornicy z prawdziwego zdarzenia a jego aplikacja wcale nie jest trudniejsza od 555, po drugie zamiast IRF840 wsadziłbym tam IRF540, on ma prąd maksymalny 33A i RDSon 0,055 OHm zamiast 8A o 0,85OHm a przy takim napięciu jak zasilasz ten układ to Vds 100V dla IRF540 wystarczy spokojnie, nie ma sensu tu dawać mosfeta na 500V a co do wydajności prądowej to wszystko zależy od konstrukcji trafa, im mniejszą dajesz liczbę zwojów pierwotnego( i odpowiednio zmieniasz wtedy wtórne) tym więcej możesz prądu w trafo wpompować ale to nie takie proste jakby się na pierwszy rzut oka wydawało bo tu w grę wchodzą parametry takie jak rodzaj materiału rdzenia, sposób nawinięcia uzwojenia i częstotliwość kluczowania, jak przesadzisz to spalisz mosfeta, przy 12V zasilania to efektów raczej nie ma ale przy 300V DC i filtracji 2200uF to z tranzystora w przypadku takiej awarii zostają tylko nóżki :P

No tak jest to prosty uklad a co do wszystkiego to do niczego. Dzieki na wskazowki to poszukam jakiegos schematu i co wiecej przydalaby sie przetwornica ktora daje AC a nie DC -wiadomo czemu ;) Poszuklałem troche po katalogach i własnie zwrociłem tam uwage na wlasnosci roznych tranzystorów. Mysle ze zastosuje mocniejszego Mosfeta i dołoze drugie uzwojenie pierwotne jako rownoległe zeby uzyskac wieksza liczbe amperozwoi to powinno przy takim samym napieciu zasialania dac wiekszy strumien magnetyczny . Z uzwojeniem wtornym tez poeksperymentuje. Ciekawostka jest to ze regulujac jednym z potencjomentrów udalo mi sie wygenerowac taki przebieg ktory odpalił srednio nagrzana lampe ;) Jesli cos wiecej uda mi sie uzyskac to dam znac ;)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez elek » 11 grudnia 2012, 20:41

Z nudów skleciłem sobie generator HV, jest to układ ZVS, pracuje w rezonansie i tranzystory przełączane są w zerze napięcia, przy 120W pompowanych w układ radiator był zimny a łuk miał około 4-5 cm, zasilanie ~20V DC.

Obrazek Obrazek Obrazek
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez slaweklampy » 12 grudnia 2012, 10:12

Witam

Zmieniając transformator w tym układzie można by tym zasilić świetlówki.

Mój kolejny wynalazek, jest to sonda aktywna na tranzystorze BF245.

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Edziu » 15 grudnia 2012, 18:43

fajna sprawa mozna by wykorzystać do oscyloskopu, mierzyłeś może w jakim paśmie działa?
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez slaweklampy » 16 grudnia 2012, 10:41

Witam

Sprawdzałem przy częstotliwości ponad 10MHz i działa poprawnie, myślę, że spokojnie może pracować do częstotliwości grubo ponad 100MHz. Jeśli chodzi o dolną częstotliwość to działa poprawnie przy częstotliwości sieciowej 50Hz. Mój częstościomierz mierzy tylko do ok. 25MHz.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic