Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez IndustrialStalker » 12 lutego 2013, 20:38

Obrazek
Obrazek

Stara piła 40W. Nie wiem jak bardzo. Napisane że na 225V może to jest wskazówka odnośnie roku produkcji. Nadusiłem włącznik i eksplozja. Widziałem frunące iskry i szkło. Dobrze że nie dostałem w oko i że bańka w całości nie poszła bo miejsce trudne do sprzątania.
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez ousd » 12 lutego 2013, 21:01

pewnie to sprawka tych 225V, u mnie w domu czasem napięcie jest o 20V wyższe od standartowego 230V :!:
ousd

Postprzez JeD » 12 lutego 2013, 21:36

ousd napisał(a):pewnie to sprawka tych 225V, u mnie w domu czasem napięcie jest o 20V wyższe od standartowego 230V :!:

To w takim razie kolego jak wyjaśnisz to iż żarówki GE są na 240v, i że 10V, w tą i we w tą, to nie ma żadnego znaczenia,i ba takie zaniki to normalka że tolerancja jest , w takim razie jak stare narvy i piły sobie normalnie pracują ? ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez FOX » 12 lutego 2013, 22:16

ousd napisał(a):pewnie to sprawka tych 225V, u mnie w domu czasem napięcie jest o 20V wyższe od standartowego 230V :!:

bez przesady nie jest to w tym wypadku kwestia zasilania... różnicy tych 5v
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez elek » 12 lutego 2013, 22:22

XXXJeDXXXX napisał(a):

To w takim razie kolego jak wyjaśnisz to iż żarówki GE są na 240v, i że 10V, w tą i we w tą, to nie ma żadnego znaczenia,i ba takie zaniki to normalka że tolerancja jest , w takim razie jak stare narvy i piły sobie normalnie pracują ? ;)

Podniesienie napięcia pracy żarówki na 230V o 10V skraca jej żywotność z grubsza do 60% nominalnej żywotności, kolejne 10V daje już koło 35% żywotności, żarówki są bardzo wrażliwe na zmiany napięcia zasilania. Tu masz więcej (strona 7, po Angielsku)
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez Elektroservice » 12 lutego 2013, 22:29

A więc zasilając żarówkę przystosowaną do napięcia panującego w sieci poprzez autotransformator skręcony na najwyższe dostępne napięcie (260V) skrócę jej żywotność do 15% ? :twisted:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez IndustrialStalker » 12 lutego 2013, 22:59

To że żywotność mają wpływ pojedyncze wolty jest powszechnie znanym faktem. Jednak nominalne napięcie tej żarówki o 2% niższe od zalecanego, samo w sobie, nie spowodowało jej wybuchu.
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez elek » 12 lutego 2013, 23:25

IndustrialStalker napisał(a):To że żywotność mają wpływ pojedyncze wolty jest powszechnie znanym faktem. Jednak nominalne napięcie tej żarówki o 2% niższe od zalecanego, samo w sobie, nie spowodowało jej wybuchu.

Sam wybuch ewidentnie spowodowało przepalenie się doprowadzenia prądowego do bańki, pewnie zapalił się łuk po przerwaniu się żarnika, bańki nie rozwaliło tylko ją wystrzeliło z trzonka.

W zwykłych żarówkach na włóknie po pewnym czasie tworzą się hot spoty które mają wyższą temperaturę od reszty żarnika i przyspieszone parowanie wolframu w tym miejscu a potem mamy dodatnie sprzężenie zwrotne które powoduje coraz większy wzrost temperatury i parowania do czasu kiedy włókno się nie przerwie, w halogenach cykl halogenowy jest w stanie w pewnym stopniu naprawić taki hot-spot ale i tak w końcu padnie.

Drugi powód przepalania się żarówek to wibracje, włókno pracuje powyżej temperatury rekrystalizacji w takich warunkach dochodzi do zarodkowania ziaren na granicach ziaren pierwotnych i w miejscach które mają większą energię (np dyslokacje, atomy międzywęzłowe, fazy obce w ziarnie itp.) jako że włókno długo pracuje w takich warunkach to ziarno jest duże i cały czas rośnie kosztem mniejszych ziaren, taka struktura ma słabe własności mechaniczne, im grubsze ziarno tym jest gorzej, materiały grubokrystaliczne z reguły są kruche ( na zimno i na gorąco) a wtedy wystarczy mały wstrząs żeby zerwać włókno i po żarówce, wystarczy sam udar prądowy przy zapalaniu, pole magnetyczne wtedy wygenerowane może wygenerować wystarczającą siłę do zerwania włókna.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez qba » 21 lutego 2013, 00:02

Osram Centra 60W. Mam także jedną 100tę i 2 25tki z tej serii, oczywiście matowe.
Obrazek
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Elektroservice » 22 lutego 2013, 17:34

Whites86 napisał(a):niedawno postanowilem przetestować trwałosc żarówki marki Philips, jako że na opakowaniu zainteresowala mnie deklaracja żwywotności 1 roku* poniżej malym drukiem wyjasniono ze trwalosc ta jest okreslona świeceniem 3h dziennie przez caly rok, czyli 1095h
8 lutego wkręcilem tą żarówkę do oprawy na korytarzu ktora znajduje się dokladnie przy drzwiach wejsciowych do mojego mieszkania, w oprawie tej żarówka swieci 24h/7 na okrąglo, nie ma mozliwosci zgaszenia tej żarówki, czyli po przeliczeniu jej żywotnosc powinna zakonczyc się 25 marca (jutro) okolo godziny 20-tej wybije jej 1095 godzina świecenia, w chwili obecnej żarówka ma przeświecone 1071h

ogolnie jestem ciekaw czy przekroczy tą liczbę i jesli tak to o ile :)

oto kartonik od tej żarówki
Obrazek
oraz oprawa w raz z omawianą wyżej żarówką
Obrazek
gdy tylko żarówka padnie pokarze ją na forum :)
następna w tescie będzie ta :)
Obrazek

Pamiętacie jeszcze eksperyment Whitesa ?
Dziś zacząłem podobny tyle że sprawdzam trwałość żarówki Philips zasilanej zwiększonym napięciem :twisted:
Żarówkę Philips Soft White 60W E14 zasilam za pomocą autotransformatora ustawionego na maksimum co daje mi 268V na wyjściu. Będę się oświetlał w ten sposób póki żarówka się nie przepali a jej czas pracy zliczam za pomocą licznika czasu pracy Pafal MOD LGS który właśnie zliczył pierwsze 0,1h pracy tej żarówce :mrgreen:
Na pudełku jest podana trwałość 1 rok (z gwiazdką), a na górnej części pudełka następujące dane:
Philips 230V
T45
E14 SES 1000h
660 lumen.
Ciekawe ile lumen daje ta żarówka przy zasilaniu z 268V bo moim zdaniem słabo to to świeci i nie wiem czy wytrzymam w takim oświetleniu do końca testu :twisted:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe