Na tej akurat tablicy, dławiki są tylko dla lamp rtęciowych, bo stwierdziłem, że wszystko naraz na jednej, byłoby trochę przyciężkie Dla świetlówek mam osobną oprawę zbiorczą. Zamierzam zrobić też dla sodówek / MH, ale dopiero, jak pozbieram trochę dławików dla różnych mocy.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Ładne Pianino , nie no naprawdę bym sobie tam trochę pograł na tej maszynce , niech Ci służy, czekamy na fotki odpalania lamp, i z udoskonaleń tego urządzenia. Polak potrafi
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;) #lubie_sode
Tester przeszedł dziś chrzest bojowy Jest ukończony w 99%, podłączyłem póki co 4 stateczniki a dokładniej to 400W rtęciowe razy 3 i jeden rtęciowy 250W. Razem z kolegą MRP200 testowaliśmy zabijanie sody i całkiem fajnie się to udawało Podkusiło nas spróbować też zabijania MH, a że przypadkowo był pod ręką CDM-T 150W 840 z trzonkiem G12 to spróbowaliśmy Wystarczył jeden statecznik rtęciowy 400W aby lampa po chwili pracy eksplodowała z hukiem Jednak będę musiał dorobić do testera opcjonalną osłonę przeciwwybuchową bo gorące odłamki szkła mogą być niebezpieczne (całe szczęście że odpalaliśmy tester z bezpiecznej odległości). Co do rozwiązania z dołączanymi do testera statecznikami do różnych lamp to mój pierwszy tester był właśnie tak wykonany i nie było to specjalnie wygodne więc postanowiłem zrobić jedno zintegrowane wielofunkcyjne urządzenie i ta opcja najlepiej mi odpowiada. Jedyne co jest zewnętrzne to mierniki do pomiaru napięcia, prądu oraz mocy lampy (tester posiada na panelu sterowania wyprowadzone wyjścia pomiarowe). A propos kółek które miałyby ułatwić przemieszczanie urządzenia to miałem taki pomysł ale zrezygnowałem z niego, gdyż tester zostanie ustawiony w jednym miejscu i nie będzie potrzeby przenoszenia go A co do świetlówek to myślę nad oddzielnym testerem i może takowy również wykonam
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Tester świetlówkowy, dla różnych rur, znajduje się w jednym ze znajomych sklepów elektrycznych w centrum Gliwic, jest to ponoć produkcja "własna" (stara, bo ten terster ma ze 20 lat ponoć) Może cyknę fotkę kiedyś.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła