Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Postprzez lumix26 » 27 czerwca 2013, 20:08

mirror napisał(a):Tak sobie wertowałąm foty opuszczonych miejsc i mam pytanko co to jest?

Przyrząd do diagnostyki układów zapłonowych silników benzynowych z lampą stroboskopową i kpl sond. Przyrząd posiada voltomierz obrotomierz omomierz,lampę stroboskopową z opóźniaczem błysku.Z bardzo przydatnych funkcji jest możliwość wygaszania poszczególnych cylindrów wg kolejności zapłonu celem sprawdzania sprawności oraz pomiary wysokiego napięcia
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez moog » 28 czerwca 2013, 23:29

Wracając do tematu kamer; wrzucam zdjęcie z 1972 roku, kamera na rogu Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej, jeszcze bez charakterystycznego daszka. Znaczy, że daszki pojawiły się później (na zdjęciach z roku 1973 już są):
Obrazek
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez moog » 16 lipca 2013, 23:43

Znalezione dzisiaj w śmietniku. Będzie z tym kupa roboty, z przewagą kupy: Brakuje gałek, koszyczka na baterie (nawet nie wiem, czy były 4 czy 6 AA). Podłączyłem zasilacz - trzeszczy bardzo głośno. Na falach długich słabo odbiera Warszawę I.
Obrazek
Obrazek
moog

Postprzez lumix26 » 17 lipca 2013, 07:55

moog napisał(a):Znalezione dzisiaj w śmietniku. Będzie z tym kupa roboty, z przewagą kupy: Brakuje gałek, koszyczka na baterie (nawet nie wiem, czy były 4 czy 6 AA).

Miałem taki .Jeżeli chodzi o koszyk na baterie to były na 4AA
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez moog » 15 sierpnia 2013, 20:38

Znalezione przedwczoraj w śmietniku. Na długich falach odbiera Warszawę I. UKF nieprzestrojony, chyba ktoś go próbował amatorsko przestrajać, bo w nocy udało mi się odebrać na UKF kilka stacji, ale bardzo, bardzo cicho.
Obrazek
Obrazek
moog

Postprzez DoubleSuper8 » 17 sierpnia 2013, 22:37

W związku iż pewna osoba ma w planach kupić sobie ten sprzęt wkleję tu zdjęcia mojego egzemplarza:

Obrazek

Co tu nie gra? :D

Obrazek

Obrazek
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez Edziu » 18 sierpnia 2013, 11:50

Post przez DoubleSuper8 » 17 sierpnia 2013, 22:37
W związku iż pewna osoba ma w planach kupić sobie ten sprzęt wkleję tu zdjęcia mojego egzemplarza:

bardzo zadbany egzemparz, daj jakieś fotki wnetrza
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez DoubleSuper8 » 18 sierpnia 2013, 17:05

Szczerze to nie chce mi się go specjalnie wywlekać i rozbierać ale wnętrze Merkurego wygląda tak:

Obrazek

Jedyna różnica jest taka że oryginalnie nie ma tej płytki z PRkiem którą tutaj ktoś dostawił. Mój Merkury to tzw. "lepsza" wersja bo ma symetryczny zasilacz i końcówki STK 077 produkcji Sanyo (DSH 303 miał zasilacz niesymetryczny i GML 025). Jest zadbany bo kosztował mnie sporo pracy. Jak go kupiłem tuner nie dawał oznak życia i musiałem powymieniać isostaty od zakresów fal. Radiatora również nie było. Programator był uszkodzony zaś kondensator filtrujący w zasilaniu stopni końcowych ktoś wymontował i sprzęt przy załączaniu wzbudzał się niemiłosiernie. Wstawiłem 2x4700uF z Elwy ale on padnie w najmniej oczekiwanym momencie bo jest już lekko spuchnięty (ostatnio zaobserwowałem pomór tych kondensatorów jakkolwiek mam na to patent :D ). Piękny efekt wizualny uzyskałem wstawiając nową szybkę skalę z górnym UKFem oraz nowe żaróweczki. Panel ma jakieś plamy których nie idzie usunąć ale nie będę się z tym szarpał bo poniszczę napisy. Jako kolekcjoner staram się by moje sprzęty przede wszystkim działały wyglądały piękne i budziły zachwyt innych ;)
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Postprzez Edziu » 18 sierpnia 2013, 20:21

dzięki, nie mogłem nigdzie dorwac fot wnętrza Merkurego, swoją zdrogą sporo roboty włożyłeś w niego bardzo zadbany ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez DoubleSuper8 » 18 sierpnia 2013, 21:46

I właśnie dlatego jestem z niego dumny ;) a z siebie jeszcze bardziej ;)
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic