Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Postprzez Luk » 19 sierpnia 2013, 20:09

Dlatego ja patrzę trzy razy dziennie na aktualną prognozę długoterminową modelu GFS na stronie http://www.wetterzentrale.de/ i wtedy sam wyciągam wnioski.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez cukrownik » 19 sierpnia 2013, 20:17

Najbardziej zdumiewające w tym wszystkim jest to, że mimo nieporozumienia siejącego przez portal TwojaPogoda.pl jest on jednym z najchętniej przeglądanych portalów pogodowych w Polsce. Ten fakt mnie przeraża, ponieważ co się okazuje społeczność tylko traci swój cenny czas na przeglądanie tych fusowatych prognoz i powiela liczbę odwiedzin na stronie, zamiast zapoznać się z realnymi danymi prognozowanymi przez nieco bardziej profesjonalne portale ;)

TVN Meteo ma natomiast to do siebie, że pracuje u nich prezenter którego bardzo sobie cenię. Mówię o panu Tomku Zubilewiczu który potrafi doskonale dotrzeć do widzów podczas prezentowania prognozy, ponieważ robi to w sposób prosty (zrozumiały) ale i profesjonalny, używając właściwych nazw ze słownika meteorologicznego tj. Cumulonimbus, a wierzcie mi Kochani - na prawdę rzadko spotyka się prezentera znającego takowe nazwy, o ich używaniu nie wspominając :)

Luk napisał(a):Dlatego ja patrzę trzy razy dziennie na aktualną prognozę długoterminową modelu GFS na stronie http://www.wetterzentrale.de/ i wtedy sam wyciągam wnioski.

Skoro sam wyciągasz wnioski po analizie GFS to po co te odwieczne linki z Twojej Pogody? :)
cukrownik

Postprzez Lampka » 19 sierpnia 2013, 22:27

Nad Gliwicami przed chwilą przetoczyła się potężna nawałnica :D Było dość krótkie, ale lało dosłownie, jak z wiadra. Poza tym rąbało naokoło tak, że co kilka sekund robiło się wokół biało, jak w dzień. Teraz nawałnica odchodzi gdzieś w stronę np. Pyskowic, jeszcze się byska na całym niebie i grzmi, ale już nie pada i ulicami płynie woda ;)

:arrow: edit
Okazało się, że to nie był koniec - około 00.30 przyszła kolejna, jeszcze silniejsza nawałnica. Na poczatku chmury obracały się bardzo szybko, jakby zaraz miała się pojawić trąba powietrzna. Błyskało się non stop, a po chwili spuściła się ulewa, jak z wodospadu ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Luk » 20 sierpnia 2013, 10:05

Tak, w nocy była konkretna burza. Jednak to dopiero druga burza w tym miesiącu. W ogóle od lipca jest coś mało burz. O dziwo najwięcej nawałnic było w czerwcu oraz w maju.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez lumix26 » 20 sierpnia 2013, 14:42

Luk napisał(a):Tak, w nocy była konkretna burza. Jednak to dopiero druga burza w tym miesiącu. W ogóle od lipca jest coś mało burz. O dziwo najwięcej nawałnic było w czerwcu oraz w maju.

Luk Ty to wszystko notujesz sobie co i jak było miesiącami :?: Czy masz taką dobrą pamięć ;)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez lampawls » 20 sierpnia 2013, 15:30

cukrownik napisał(a):Najbardziej zdumiewające w tym wszystkim jest to, że mimo nieporozumienia siejącego przez portal TwojaPogoda.pl jest on jednym z najchętniej przeglądanych portalów pogodowych w Polsce. Ten fakt mnie przeraża, ponieważ co się okazuje społeczność tylko traci swój cenny czas na przeglądanie tych fusowatych prognoz i powiela liczbę odwiedzin na stronie, zamiast zapoznać się z realnymi danymi prognozowanymi przez nieco bardziej profesjonalne portale ;)

TVN Meteo ma natomiast to do siebie, że pracuje u nich prezenter którego bardzo sobie cenię. Mówię o panu Tomku Zubilewiczu który potrafi doskonale dotrzeć do widzów podczas prezentowania prognozy, ponieważ robi to w sposób prosty (zrozumiały) ale i profesjonalny, używając właściwych nazw ze słownika meteorologicznego tj. Cumulonimbus, a wierzcie mi Kochani - na prawdę rzadko spotyka się prezentera znającego takowe nazwy, o ich używaniu nie wspominając :)

Luk napisał(a):Dlatego ja patrzę trzy razy dziennie na aktualną prognozę długoterminową modelu GFS na stronie http://www.wetterzentrale.de/ i wtedy sam wyciągam wnioski.

Skoro sam wyciągasz wnioski po analizie GFS to po co te odwieczne linki z Twojej Pogody? :)

Odnośnie portalu Twoja Pogoda zgadzam się,że dane są niewiarygodne.Ja osobiście korzystam z 3 serwisów:www.meteo.pl , www.meteovista.co.uk oraz http://meteo.umcs.lublin.pl/ z tym,że ten ostatni to dane "na bieżąco" i tylko niestety dla Lublina i miejscowości z woj.lubelskiego ;)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez Elektroservice » 20 sierpnia 2013, 15:56

U mnie dziś deszczowy i senny dzień :roll:
A co do stron z prognozą pogody to ja korzystam z www.meteo.pl ;)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 20 sierpnia 2013, 20:09

Gliwice też smętne i deszczowe. Ale za to w miarę owocne pod względem znalezisk oświetleniowych ;)
Wydaje mi się, że burz było jednak więcej, niż jedna, czy dwie. Było wprawdzie kilka burz, które przeszły bokiem, ale bardzo blisko i też z chmur do nich należących, padało nad nami.

Zauważyłem, że Gliwice jakoś te burze omijają, przynajmniej od około 2 lat. Kiedyś co chwilę przechodziła nad centrum nawałnica z ulewą, a w tym i zeszłyn roku jakoś większość burz obchodzi od strony Rybnika, Mikołowa, albo Tarnowskich Gór, omijając Gliwice. Może to tylko moje wrażenie, ale niewątpliwie nad Rybnikiem, gdzie znajduje się elektrownia, częściej grzmi... :P (a ja lubię obserwować takie zjawiska)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez slaweklampy » 21 sierpnia 2013, 07:44

Ostatnio był w mojej okolicy słaby deszcz.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Luk » 22 sierpnia 2013, 09:29

Dziś u mnie w nocy było 8 stopni. W dzień będzie najwyżej 22. Lato powoli odchodzi w zapomnienie. Dobrze chociaż, że jest dziś pogodnie...
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic