Dewastacje i zaniedbania

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Dewastacje i zaniedbania

Postprzez Paweł » 18 lutego 2008, 01:31

Uuuuu... Z taką skorodowaną podstawą to sam wiatr mógł ją przewrócić :roll:
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez lampa123 » 18 lutego 2008, 19:26

neon44 napisał(a):Autor: Anonimowy z fotosik.pl

Obrazek

Obrazek

:evil: :evil: :evil:
Ciekawe kto tak załatwił tego OZPR'a :x
Widać uszkodzenie daszku :cry:
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez rtęciówka » 18 lutego 2008, 20:07

Widać, że klosz jest z tworzywa; szkło już dawno by się rozleciało w drobny mak ;)
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Zdjęcia: 498

Postprzez -Wizard- » 18 lutego 2008, 20:14

W Koszalinie swego czasu bardzo częste przypadki. Tylko na moim osiedlu 3 latarnie skończyły w taki sposób (wszystkie z oprawami ORO 125). Jedna z tych latarni spadła na samochód, który stał na parkingu. Chyba nie muszę mówić jakie szkody wyrządził bezwładnie spadający słup. :roll:
-Wizard-

Postprzez rtęciówka » 18 lutego 2008, 20:19

Nawet nie mów, bo wyobrażamy sobie, jakie to były dla oprawy szkody :cry:
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Zdjęcia: 498

Postprzez qba » 20 lutego 2008, 11:58

U mnie tak się stało w parku. z dwoma słupami. jeden upadł już wiele lat temu i do dziś nic tam nie postawiono. Tylko widać kwałek pordzewiałego słupa wystający z ziemi. Drugi niemal od razu wymienili na nierdzxewny. To dlatego że na słupy ciągle sikały psy i pijacy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez CDM » 20 lutego 2008, 14:26

Mocz psa jest wyjątkowo żrący, taka korozja to wyłącznie ich sprawka, słupy, do których psy nie dochodzą są całe i mogą stać przez długie, długie lata. Ostatnio zgłaszałem do ENEOS dwa słupy wysokie, skorodowane podobnie, choć przecież są wykonane z dużo grubszych rur. Dowiedziałem się później, ze jak dźwigowy chwytał te słupy podczas wymiany, to od razu się połamały. Dobrze, ze zdażyli z wymianą, bo wysięgniki na tej ulicy mają po kilka metrów... :roll:
Od kilku lat w Poznaniu praktykuje się, że podczas przeglądów i malowania słupów na osiedlach, po zakonserwowaniu odziomka nakłada się nań rury termokurczliwe (oczywiście wiąże się to z chwilowym demontażem oprawy)i zagrzewa sie je. Taka ochrona słupa znacznie wydłuży jego żywot
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Michal » 20 lutego 2008, 22:31

CDM napisał(a):Mocz psa jest wyjątkowo żrący, taka korozja to wyłącznie ich sprawka, słupy, do których psy nie dochodzą są całe i mogą stać przez długie, długie lata. Ostatnio zgłaszałem do ENEOS dwa słupy wysokie, skorodowane podobnie, choć przecież są wykonane z dużo grubszych rur. Dowiedziałem się później, ze jak dźwigowy chwytał te słupy podczas wymiany, to od razu się połamały. Dobrze, ze zdażyli z wymianą, bo wysięgniki na tej ulicy mają po kilka metrów... :roll:
Od kilku lat w Poznaniu praktykuje się, że podczas przeglądów i malowania słupów na osiedlach, po zakonserwowaniu odziomka nakłada się nań rury termokurczliwe (oczywiście wiąże się to z chwilowym demontażem oprawy)i zagrzewa sie je. Taka ochrona słupa znacznie wydłuży jego żywot

CDM,czy to było na Piaśnickiej :?: Pewnie gdyby tam wisiały nadal siedemsetki to te słupy leżały by już pewnie w zeszłym roku :D
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez CDM » 20 lutego 2008, 22:50

Michal napisał(a):
CDM napisał(a):Mocz psa jest wyjątkowo żrący, taka korozja to wyłącznie ich sprawka, słupy, do których psy nie dochodzą są całe i mogą stać przez długie, długie lata. Ostatnio zgłaszałem do ENEOS dwa słupy wysokie, skorodowane podobnie, choć przecież są wykonane z dużo grubszych rur. Dowiedziałem się później, ze jak dźwigowy chwytał te słupy podczas wymiany, to od razu się połamały. Dobrze, ze zdażyli z wymianą, bo wysięgniki na tej ulicy mają po kilka metrów... :roll:

CDM,czy to było na Piaśnickiej :?: Pewnie gdyby tam wisiały nadal siedemsetki to te słupy leżały by już pewnie w zeszłym roku :D
Zgadłeś!!
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez neon44 » 20 lutego 2008, 23:21

zdjęcie Michała

Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin