przez moog » 10 października 2013, 21:02
Telewizor już uruchomiłem, niestety nie ma głosu tylko szum
jaki był powód usterki? Dosyć ciekawe czyżby telewizor szedł na eksport do niemiec? tak masz do wymiany filtr i do zestrojenia obwód demodulatora, pewie tam masz TBA120 lub UL1244, albo domontować fonię równoległą jeśli posiadasz takie płytki ale lepiej przerobić oryginalny obwód wtedy masz 100% oryginał

przez slaweklampy » 14 października 2013, 14:08
Najnowszy nabytek. Po przestrojeniu odbiera tylko stację lokalną, jest też silny przydźwięk sieciowy lub szum.
na poczatek wymien elektrolity zwłaszcza w zaslianiu bo widzę ze to klasyka prawdopodobnie przez zakłócenia z sieci masz słaby odbiór też, a jak przestrajałęś głowicę wiem zę w tych radyjkach dosyć upierdliwe potrafiło to być nie mają osobnego obwodu oscylatora tylko tą funkcję pełni mieszacz i czy wylutowywałeś kondensatory przy cewkach obw wejsciowego i mieszczacza bo często jest tak ze musi coś tam być ja mam regułę dawać nowy o połowie pojemnosci orygialnego, niekiedy musisz wymienić kondka w pętli ARcz jeśli rozstraja ci się stacja regularnie tak jest w odbiornikach klaudia i lena
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...