Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Elektroservice » 20 października 2013, 22:27

Fajnie byłoby się pozbyć tych wszystkich przeróbek i jeśli naprawa tego sprowadza się do podłączenia przycisków w oryginalne miejsca na płytce to mógłbym się tego podjąć samodzielnie.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 20 października 2013, 22:45

Jeśli cokolwiek chcesz zmieniać, a poprzedni właściciel na wyłącznikach miał przełącznik dziur (właśnie stąd jest moje pytanie), to bez częstościomierza cyfrowego nie zrobisz tego poprawnie. Wtedy trzeba dobrać nową cewkę włączaną szeregowo z rezonatorem kwarcowym 10.240MHz, który służy jednocześnie jako wzorzec dla syntezy LC-7132 oraz jako druga heterodyna między 10.695 a 455 kHz. Gdy zrobisz to źle, to radio będzie odbierać i nadawać zupełnie nie w rastrze.
Potrzebne są fotki makro, to wtedy coś będę mógł powiedzieć.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Elektroservice » 20 października 2013, 22:54

Jutro zrobię fotki w makro :) Nie wiem nic o przeszłości radia, bo dostałem je od znajomego niesprawne wraz z anteną president Alaska, antenę wykorzystałem a radio jako że było niesprawne poszło do rupieciarni i tam przeleżało się od lata 2011 aż do teraz gdy potrzebuje 2 CB radia, gdyż mam 2 samochody. Jeśli faktycznie jest ostro zmodzone w środku, to chyba znów poproszę o pomoc specjalistę od CB :roll: Najbardziej zależy mi na tym aby poprawnie działał przełącznik Local DX, szybka 9tka nie jest mi potrzebna.
Elektroservice

Postprzez Elektroservice » 21 października 2013, 15:11

Zrobiłem zdjęcia płytki przycisków i wygląda na to, że faktycznie jest tu jakieś klamizerstwo odwalone :evil:
Niestety przywrócenie tego do porządku przekracza moje umiejętności, dlatego będę musiał znów wybulić za naprawę w serwisie CB :roll:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Elektroservice

Postprzez amisiek » 21 października 2013, 17:01

Oj, tu ostra rzeźba była. Przestrojenie w zera cewką, tak jak się tego można było spodziewać. Zatem jasnobrązowy i ciemnobrązowy przewód na razie zostaje. Teraz pytanie co robią przewody biały i niebieski, bo wyłącznik przy nich został ciachnięty (widać cięcie na druku).

Oto krótka instrukcja naprawy:
Rada jest taka - jeśli chcesz się pozbyć piątek i przestroić CB na stałe w zera to wylutowujemy cewkę i oba brązowe przewody, łączymy cewkę szeregowo z kwarcem 10.240. Stroimy częstościomierzem nadawanie na kanale 19 na 27.180 +/- 50Hz na wygrzanym radiu z zamkniętą obudową.Sprawdzamy dryft, nie ma prawa przekraczać 100Hz na godzinę. Jeśli przekracza, trzeba sprawdzić jakość zastosowanych elementów (cewka, kondensator, rezonator kwarcowy). Po porządnym przestrojeniu zazwyczaj wygląda to tak, że radio po nagrzaniu stoi w częstotliwości jak zabetonowane, różnica nie przekracza 50Hz.
Odtwarzamy oryginalne połączenia dawnego przełącznika od piątek i zer.
Teraz sprawdzamy co robią przewody niebieski i biały, odtwarzamy istniejące połączenia na druku, te, które zostały przecięte. Prawdopodobnie przełącznik Local/DX jest totalnie zagrzebany. To trzeba poprawić. Włączenie pozycji Local powinno zmieniać napięcie na kondensatorze C3.

Razem z taką rzeźbą "miszczowie" ustawiają modulację, trzeba sprawdzić, czy nie przemodulowuje nadajnika. Doprowadzamy sygnał z generatora dwutonowego na wejście mikrofonowe i wysterowujemy nadajnik na sztucznym obciążeniu. Oglądamy na oscyloskopie, czy sygnał wygląda poprawnie. W szczycie wymodulowania minimum nie ma prawa całkiem dochodzić do zera.
Zazwyczaj ci sami "miszczowie" kręcą filtrami - trzeba sprawdzić na analizatorze widma, czy jakiś patafian nie pokręcił cewką filtru dopasowania do anteny. Niestety to się często zdarza. Jeśli tak jest, to zestroić stopień mocy na sztucznym obciążeniu. Moc fali nośnej powinna być rzędu 3,9-4,1W na Z=50Ω+0j. W takim stanie ustawiamy wskazania S-metru tak, by ostatnia dioda migała w takt modulacji.

Ciekawą modyfikacją, która wg mnie ma sens, jest wprowadzenie regulacji RF Gain zamiast pokrętła Mic Gain. Wykracza to jednak poza opis przywrócenia funkcjonalności. Dla zainteresowanych - usuwamy R204 i 205, odłączamy potencjometr Mic Gain, łącząc oba przewody, które do niego dochodziły (zwieramy w ten sposób punkty 7 i 8 i dołączamy rezystor 1kΩ od nich do masy), dołączamy przez rezystor 2kΩ lewą stronę potencjometru MicGain (minimalna czułość) do tego punktu R204, który łączy się z R9, prawą stronę tegoż potencjometru przez rezystor 270Ω do masy, suwak potencjometru do punktu 32. W ten sposób w położeniu DX jest pełna czułość, w pozycji LOC jest ona regulowana potencjometrem Mic Gain. Zazwyczaj wystarczy nieduże stłumienie, by wyciąć szumy tła.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Elektroservice » 21 października 2013, 19:33

Akurat RF Gain zamiast Mic Gain to by się przydało :)
Cóż, radio mam sprawne dopiero od piątku, pojeżdżę z nim kilka dni, zobaczę jak się zachowuje i najwyżej znów podjadę do serwisu aby zlikwidować to klamizerstwo jakie zostało uskutecznione :evil: A jeśli koszty wywalenia tego będą zbyt wysokie to radio pójdzie na sprzedaż, sam nie mam sprzętu, cierpliwości i wiedzy niezbędnej do likwidacji tych prowizorek :(
Elektroservice

Postprzez amisiek » 21 października 2013, 20:03

Myślę, że na Forum znalazłoby się kilku elektroników z warsztatem wystarczającym do uporządkowania tego wynalazku. To nie jest trudne, ale wymaga odrobiny ostrożności. Układ LC7132 jest dość wrażliwy na przepięcia. Reszta układu Alana 18 jest prosta w naprawach.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Elektroservice » 21 października 2013, 20:29

W takim razie prośba do forumowiczów którzy znają się na tym - czy ktoś mógłby mi pomóc w pozbyciu się tych dziadoskich przeróbek ?
Elektroservice

Postprzez amisiek » 21 października 2013, 20:50

Jak podeślesz jakoś radio, wyrzucę te przeróbki całkiem. Nie mam już analizatora widma, ale mam dobry częstościomierz, oscyloskop, precyzyjną lutownicę i te parę lat wprawy. Jak chcesz na stałe mieć radio w zerach, to je tak będziesz miał. Przy okazji zobaczę, czy jakieś gorszej rzeźby tam nie było.
RFGain też mogę zrobić, bo to bardzo proste jak widzisz. Ogólnie jestem przeciwnikiem ostrej rzeźby w nadajnikach, ale zwolennikiem radykalnej poprawy odbiorników.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Elektroservice » 21 października 2013, 20:58

PW ;)
Elektroservice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic