Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Elektroservice » 17 listopada 2013, 22:07

Elek, wszystkie HPI-T mają taką pozycję świecenia ? Bo ja dość długo świeciłem HPI-T w poziomie i nic się nie spaszteciło :roll:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez lumix26 » 17 listopada 2013, 22:09

Lampka napisał(a):A może to raczej efekt zużycia? Ja miałem tak samo w silnie wydojonej MH, z eliptyczną opalizowaną bańką.

Raczej odpada bo lampki są nowe - czyli pozycję miałem niewłaściwą i to by się zgadzało zatem dzięki za info elek ;)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez matit1 » 17 listopada 2013, 22:10

Elektroservice napisał(a):Elek, wszystkie HPI-T mają taką pozycję świecenia ? Bo ja dość długo świeciłem HPI-T w poziomie i nic się nie spaszteciło :roll:

HPI-T wg katalogu ma akurat pozioma pozycję pracy
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez elek » 17 listopada 2013, 22:24

Elektroservice napisał(a):Elek, wszystkie HPI-T mają taką pozycję świecenia ? Bo ja dość długo świeciłem HPI-T w poziomie i nic się nie spaszteciło :roll:

Jak się lampę odpala to warto popatrzeć w notę katalogową w jakiej to pozycji ma świecić ;) , HPI jest wiele rodzajów i mogą świecić w różnych pozycjach, akurat HPI-T ma poziomą.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez litak1 » 18 listopada 2013, 11:07

Ale koledzy znów nie bójmy się tak tych pozycji lamp, takie lampy oświetlenia ogólnego mogą sobie pracować odbiegając od swoich norm pozycji, najwyżej światło będzie nierównomierne (dół łuku innej barwy niż góra) przeważnie w lampach pionowych jest jedno lustro IR na jarzniku i bardziej bańkowaty jarznik, akurat lampy HPI-T pracując długo w pozycji poziomej w zamkniętej szczelnej oprawie lubią wybulić jarznik od góry, taka przypadłość philipsów. To co się u Ciebie stało to na pewno sole które nie odparowały do końca z góry jarznika (kropla) wpadły do komory łukowej i nagle odparowały to normalne w MH nie należy się tego bać. Po chwili lampa wróciłaby do normalnego światła u mnie w lampie HPIt co chwilę się to dzieje ;) U nas w magazynach w wielu lampach oprócz lamp HPI-Plus do pracy pionowej powkręcane są HPI-T do poziomej i wszystko śmiga nic się nie dzieje tym tubularnym. Natomiast gdy świecą w naświetlaczach w pozycji poziomej prawie zawsze wybulają jarzniki. Widziałem kilka przetopionych na wylot od góry ścianki jarznika mimo że dopuszczone do takiej pracy ;)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez lampawls » 18 listopada 2013, 20:54

Witam.Otóż mam zamiar złożyć instalację radiowęzłową u kolegi[w domu i na działce].I tutaj mam kilka pytań:
-jako,że typowe wzmacniacze radiowęzłowe są dosyć drogie,to czy zwykły wzmacniacz da się przerobić na linię 100v ? myślałem,żeby na wyjściu dać takie trafo http://allegro.pl/transformator-glosnik ... 55018.html na wyjściu wzmacniacza,który by to podnosił do napięcia 100v.
-druga sprawa jest taka-wzmacniacz ma 2x30 wat i 3 wyjścia[2 sygnałowe,jedno masa] i jak to rozdzielić na 3 strefy bo z tym mam spory problem :?:
-trzecia sprawa-jakie powinny być minimalne przekroje przewodów?[najdłuższa linia ma mieć ok.100 metrów długości]
-czwarta sprawa jest następująca-czy istnieje jakiś program na komputer,że jak mówię do mikrofonu,to w tym samym czasie sygnał idzie na głośniki[tzn.żeby to co mówię,leciało "na żywo" z głośników]
-jakie głośniki tubowe byście proponowali,aby były w miarę niedrogie[kolega ma ograniczony budżet na tą instalację]
Z góry dzięki za odpowiedź :)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez slaweklampy » 19 listopada 2013, 08:55

Niemal każdy wzmacniacz radiowęzłowy można w ten sposób przerobić, czasami można jeszcze tanio kupić stary wzmacniacz prodykcji krajowej. Przekroje przewodów mogą być takie, jakie są w domowej instalacji elektrycznej. Ze względu na napięcie 100V instalacja musi być wykonana zgodnie z odpowiednimi normami.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez lampawls » 3 grudnia 2013, 18:59

Mam pytanie: Czy wie ktoś,jak ten zestaw połaćzyć ze sobą,żeby otrzymać wzmacniacz na linię 100v ? poniżej fotka:
Obrazek
Pomóżcie,bo do końca grudnia mam się ze wszystkim wyrobić,a nie mam 100% pewności,czy taki układ będzie działał[2 takie transformatory mają być podpięte pod ten wzmacniacz].
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez trojmiejski » 18 grudnia 2013, 15:06

Ktoś znający się na komputerach jest w stanie powiedzieć co jest przyczyną takiego krzaczenia się karty SD co jakiś czas? Obrazek
Na codzień jako antywirusa używam AVG, lecz komputer przeleciałem Dr. Web Cureit i Online Scanerem ESET i nic nie znalazł, zatem czy to znaczy, że karta pamięci jest uszkodzona, problem jest z czytnikiem kart SD pod USB czy może to kwestia aparatu (tam używam tej karty, z żadną wcześniejszą tam używaną nie było takich problemów)?
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Utilizer » 18 grudnia 2013, 15:10

Sformatuj ją bezpośrednio w aparacie (powinna być taka opcja), czytnik też może robić problemy szczególnie jeśli to najtańszy gównolit ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic