zarówki halogenowe

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: zarówki halogenowe

Postprzez Watt » 21 stycznia 2014, 21:14

W dodatku jest to chłodniejsze światło, nie takie "przymulające" ;)
Watt

Postprzez Elektroservice » 21 stycznia 2014, 21:50

Wymiana kompakta na halogena to kretynizm oświetleniowy. Dla mnie halogeny to taka sama porażka jak zwykłe żarówki, bo w końcu to też są żarówki, tylko mają minimalnie ciut większą skuteczność świetlną, ale świecą równie beznadziejnym światłem i oślepiają kilkukrotnie mocniej od zwykłych żarówek :twisted:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez JeD » 21 stycznia 2014, 21:54

Elektroservice napisał(a):Wymiana kompakta na halogena to kretynizm oświetleniowy. Dla mnie halogeny to taka sama porażka jak zwykłe żarówki, bo w końcu to też są żarówki, tylko mają minimalnie ciut większą skuteczność świetlną, ale świecą równie beznadziejnym światłem i oślepiają kilkukrotnie mocniej od zwykłych żarówek :twisted:

No właśnie, dlatego ich nie akceptuje, chyba że w zamkniętej oprawie ;) no i w kolekcji :P

P.S Famabud nie tylko halogen ma Ra 100% :D
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 21 stycznia 2014, 21:55

Elektroservice napisał(a):Wymiana kompakta na halogena to kretynizm oświetleniowy. Dla mnie halogeny to taka sama porażka jak zwykłe żarówki, bo w końcu to też są żarówki, tylko mają minimalnie ciut większą skuteczność świetlną, ale świecą równie beznadziejnym światłem i oślepiają kilkukrotnie mocniej od zwykłych żarówek :twisted:

Tak, jak kompakt miał 9W, to naprawdę straszny kretynizm... :roll:
Watt

Postprzez JeD » 21 stycznia 2014, 21:56

Watt napisał(a):

Tak, jak kompakt miał 9W, to naprawdę straszny kretynizm... :roll:

To trzeba zmienić na 20W :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez Elektroservice » 21 stycznia 2014, 21:59

Jasne, że kretynizm, bo można było zastosować kompakta o większej mocy dzięki czemu byłoby więcej światła i nadal oszczędniej niż przy tym halogenowym dziadostwie.
Elektroservice

Postprzez Watt » 21 stycznia 2014, 22:01

Po pierwsze, kompakty z zimnym zapłonem są mało trwałe, a tych z ciepłym zapłonem nie cierpi babcia. Po drugie, po co kupować kompakta za 20zł skoro można halogena za 5 :?: :roll:
Watt

Postprzez Elektroservice » 21 stycznia 2014, 22:04

Kompakt który nie jest za często odpalany i tak będzie miał niezłą żywotność nawet jak ma zimny start - to po pierwsze.
Kompakt kosztuje 20PLN, jest żywotniejszy od żarówki, zużywa o wiele mniej energii elektrycznej, co też jest nie bez znaczenia - to po drugie.
Elektroservice

Postprzez JeD » 21 stycznia 2014, 22:05

Elektroservice napisał(a):Kompakt który nie jest za często odpalany i tak będzie miał niezłą żywotność nawet jak ma zimny start - to po pierwsze.
Kompakt kosztuje 20PLN, jest żywotniejszy od żarówki, zużywa o wiele mniej energii elektrycznej, co też jest nie bez znaczenia - to po drugie.

Dodam tylko, że po co kupować 4 halogeny co poświecą rok za 5zł a kupić dobrego osrama i będzie świecił dłużej niż 4-5 lat :P
#lubie_sode
JeD

Postprzez Watt » 21 stycznia 2014, 22:08

Elektroservice napisał(a):Kompakt który nie jest za często odpalany i tak będzie miał niezłą żywotność nawet jak ma zimny start - to po pierwsze.

Tak, w kuchni na pewno jest rzadko odpalany. Jak będzie miał zimny zapłon, to żarówka go przeżyje.
XXXJeDXXXX napisał(a):

Dodam tylko, że po co kupować 4 halogeny co poświecą rok za 5zł a kupić dobrego osrama i będzie świecił dłużej niż 4-5 lat :P

Tak, szkoda tylko że babcia nie cierpi rozgrzewających się kompaktów :roll:
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe