zarówki halogenowe

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: zarówki halogenowe

Postprzez JeD » 21 stycznia 2014, 22:54

Watt napisał(a):
XXXJeDXXXX napisał(a):
Watt napisał(a):Po tych 2 sek świeci, ale nie pełną mocą. Zobacz opakowanie Osrama z ciepłym zapłonem.

Z zimnym od razu 100% wszystkie :?: :D , u mnie jest raczej zasada że się zapala światło jak jest już ciemno a gasi jak już się idzie spać ;)

Yhym, szczególnie jak babcia zapala w kuchni światło kilka razy dziennie :roll: Wtedy żarówka przeżyje kompakta, więc :?: :roll:

Tak?, nie sądze. Ja mam z ciepłym 3 lata migany po 10 razy dziennie nawet i jakoś nic się nie dzieje, to kuchnia :P , tam tylko się miga, w kibelku są LED-y :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez famabud » 21 stycznia 2014, 22:57

Jeden kompakt bazarowy o niczym nie świadczy. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Watt » 21 stycznia 2014, 23:02

XXXJeDXXXX napisał(a):
Watt napisał(a):
XXXJeDXXXX napisał(a):
Z zimnym od razu 100% wszystkie :?: :D , u mnie jest raczej zasada że się zapala światło jak jest już ciemno a gasi jak już się idzie spać ;)

Yhym, szczególnie jak babcia zapala w kuchni światło kilka razy dziennie :roll: Wtedy żarówka przeżyje kompakta, więc :?: :roll:

Tak?, nie sądze. Ja mam z ciepłym 3 lata migany po 10 razy dziennie nawet i jakoś nic się nie dzieje, to kuchnia :P , tam tylko się miga, w kibelku są LED-y :)

I w tym sęk :roll: Że kompakt z ciepłym zapłonem często migany żyje dłużej niż ten z zimnym. A babcia nie toleruje ciepłego zapłonu.
Watt

Postprzez JeD » 21 stycznia 2014, 23:14

famabud napisał(a):Jeden kompakt bazarowy o niczym nie świadczy. ;)

Nie pierwszy, no ale nie będę już się z wami sprzeczał zrobicie jak zechcecie :P
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez Whites86 » 22 stycznia 2014, 17:10

XXXJeDXXXX napisał(a):
famabud napisał(a):Jeden kompakt bazarowy o niczym nie świadczy. ;)

Nie pierwszy, no ale nie będę już się z wami sprzeczał zrobicie jak zechcecie :P

ja miałem kompakta w kiblu i zył 2 lata, zwykły chiński noname z zimnym zapłonem
ale i tak Rura go przebiła bo używałem świetlówki liniowej osram w kiblu która wytrzymała 3 lata, teraz mam rurę Lisma już rok, i nawet nie widać zużycia
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 22 stycznia 2014, 19:35

U mojej cioci i wujka są w kuchni na suficie dwa punkty świetlne. Jednym jest żyrandol nad stołem, a drugim była listwa na dwa reflektorki, w których po żarówkach przez długie lata były kompakty, lecz ostatnio listwa ta została zmieniona na oprawę na 2 halogeny. Mój wujek jest takim maniakiem oszczędzania, że w żadnym wypadku nie przejdzie zapalone światło w pomieszczeniu, w którym nikt nie przebywa, a do kuchni wchodzi się czasem tylko na chwilę, dlatego kompakty często się przepalały. Wujek w swym oszczędzaniu posunął się do powykręcania żarówek z piekarnika i lodówki, nawet nie wiem, czy mają obecnie w mieszkaniu jakąś zwykłą żarówkę. Chyba jedynie w komórce na rowery, a tak poza tym kompakty i halogeny GU 10. Obecności ledów też nie stwierdziłem.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez JeD » 22 stycznia 2014, 19:37

qba napisał(a):U mojej cioci i wujka są w kuchni na suficie dwa punkty świetlne. Jednym jest żyrandol nad stołem, a drugim była listwa na dwa reflektorki, w których po żarówkach przez długie lata były kompakty, lecz ostatnio listwa ta została zmieniona na oprawę na 2 halogeny. Mój wujek jest takim maniakiem oszczędzania, że w żadnym wypadku nie przejdzie zapalone światło w pomieszczeniu, w którym nikt nie przebywa, a do kuchni wchodzi się czasem tylko na chwilę, dlatego kompakty często się przepalały. Wujek w swym oszczędzaniu posunął się do powykręcania żarówek z piekarnika i lodówki, nawet nie wiem, czy mają obecnie w mieszkaniu jakąś zwykłą żarówkę. Chyba jedynie w komórce na rowery, a tak poza tym kompakty i halogeny GU 10. Obecności ledów też nie stwierdziłem.

U mnie się świeci świetlówka 23W przed domem, bo pada WLS w WSL-8 :twisted:
#lubie_sode
JeD

Postprzez FOX » 22 stycznia 2014, 23:54

No ludzie bez przesady, nie nazywajcie stosowania halogenów które mają 100% Ra lub przeźroczystych źródeł światła kretynizmami oświetleniowymi.
Niektórzy po prostu nie chcą siedzieć w pomieszczeniach gdzie znajdują się lampy o zdecydowanie gorszym oddawaniu barw co źródła żarowe. Sam stosuje zamienniki halogenowe żarówek i w niektórych pomieszczeniach nie mam zamiaru wkręcać źródła o gorszym Ra, a tym bardziej najtańszych marketowych lub bazarowch kompaktów/ledów przy których jest półmrok w pomieszczeniu.
Kolejną przewagą źródeł żarowych jest natychmiastowy zapłon i bajką nie jest fakt że kompakt zazwyczaj potrzebuje trochę czasu na całkowite rozświetlenie się, wyjątkiem są lampki z rapid startem które tego czasu potrzebują zdecydowanie mniej
Żeby nie było że jestem wielkim przeciwnikiem świetlówek kompaktowych czy ledów- sam je chętnie stosuje w wielu miejscach ale nie wszędzie bo to byłby właśnie dla mnie kretynizm
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez Elektroservice » 23 stycznia 2014, 00:05

Co kto lubi, dla mnie halogen to takie same badziewie jak zwykła żarówka i nie zamierzam tego nigdzie w domu stosować, tak samo jak zwykłych żarówek :)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez DarekG » 23 stycznia 2014, 10:09

qba napisał(a):U mojej cioci i wujka są w kuchni na suficie dwa punkty świetlne. Jednym jest żyrandol nad stołem, a drugim była listwa na dwa reflektorki, w których po żarówkach przez długie lata były kompakty, lecz ostatnio listwa ta została zmieniona na oprawę na 2 halogeny. Mój wujek jest takim maniakiem oszczędzania, że w żadnym wypadku nie przejdzie zapalone światło w pomieszczeniu, w którym nikt nie przebywa, a do kuchni wchodzi się czasem tylko na chwilę, dlatego kompakty często się przepalały. Wujek w swym oszczędzaniu posunął się do powykręcania żarówek z piekarnika i lodówki, nawet nie wiem, czy mają obecnie w mieszkaniu jakąś zwykłą żarówkę. Chyba jedynie w komórce na rowery, a tak poza tym kompakty i halogeny GU 10. Obecności ledów też nie stwierdziłem.

Dziwny jest troche ten Twój wujek no ale jak zależy mu na oszczędzaniu to niech pozakłada oświetlenie diodowe jak wchodzi na chwile np. Do kuchni. Halogeny na gu10 też pobierają sporo prądu. Lepsze diody niż bez sensu wykręcanie żarówek z lodówki czy piekarnika xD.
Ja tam ogólnie nie przepadam za zwyłymi żarówkami. Halogenowe mi nie przeszkadzają tak jak i kompakty,świetlówki liniowe, kompaktowe czy diody z chęcią zakładam wszystko w zależności od pomieszczenia.
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe