Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez Whites86 » 27 stycznia 2014, 17:37

famabud napisał(a):
Elektroservice napisał(a):Żaden problem dospawać kawałek chudszej rurki. Zdecydowanie zyskałoby to na wyglądzie, a już na pewno by było lepsze od pająkowatych MRów, choć i tak kijowe ...

Wtedy już koniecznie musiałbyś dać naświetlacze. Skrajny prawy pas byłby przy oprawach drogowych zupełnie ciemny.

przestań z tymi naświetlaczami, wtedy to już totalnie by to szpeciło :roll: przy takich konstrukcjach widze tylko oprawy uliczne, zadnych naswietlaczy :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez famabud » 27 stycznia 2014, 20:33

No dobra, ale wtedy oświetlony jest tylko słup dookoła, a reszta jest ciemna. Tak samo kwiaty na wyspach rond, nie bez przyczyny stosuje się tam naświetlacze, gdy wyspa ma dużą średnicę. Ten błąd popełniono w Chełmie. Postawili kwiata na 12 ramion na środku wielkiego ronda i co? Oświetlona jest tylko wyspa, a na jezdnię pada niewiele światła... Gdyby dano naświetlacze to jestem pewien, że byłoby lepiej.

Masz rację oczywiście, że na tym kwiecie ze zdjęcia Neona naświetlacze wyglądałyby jak d*pa zza krzaka, ale w obecnej sytuacji mogę się założyć, że całe to skrzyżowanie nie jest równomiernie oświetlone. Bądźmy realistami...
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez JeD » 27 stycznia 2014, 20:37

famabud napisał(a):No dobra, ale wtedy oświetlony jest tylko słup dookoła, a reszta jest ciemna. Tak samo kwiaty na wyspach rond, nie bez przyczyny stosuje się tam naświetlacze, gdy wyspa ma dużą średnicę. Ten błąd popełniono w Chełmie. Postawili kwiata na 12 ramion na środku wielkiego ronda i co? Oświetlona jest tylko wyspa, a na jezdnię pada niewiele światła... Gdyby dano naświetlacze to jestem pewien, że byłoby lepiej.

Masz rację oczywiście, że na tym kwiecie ze zdjęcia Neona naświetlacze wyglądałyby jak d*pa zza krzaka, ale w obecnej sytuacji mogę się założyć, że całe to skrzyżowanie nie jest równomiernie oświetlone. Bądźmy realistami...

Tylko wybacz, ale kwiatek w chełmie ma wiekszą odległość krótsze ramiona, i bardziej do siebie przybliżone oprawy, tu nie będzie aż takiego chłamu jak tam. Tak zauwazyliśmy że jesteś realistą. :D
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez qba » 27 stycznia 2014, 20:39

W Chełmie jest 12 ramienny kwiat?
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez JeD » 27 stycznia 2014, 20:42

qba napisał(a):W Chełmie jest 12 ramienny kwiat?

8x SGS-204, od mojej wizyty 3 miesiące temu wiem że wokół niego oprawy nie świecą
https://maps.google.pl/maps?q=bychawa&i ... CAgQ_AUoAg
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez famabud » 27 stycznia 2014, 20:43

No nie wiem, czy obecnie ktokolwiek robi tak ogromne głowice kwiatów jak na załączonym wyżej obrazku. Gdyby nawet w tych Ambarach maksymalnie wsunąć lampę w stronę komory osprzętu/wysunąć odbłyśnik (żeby oprawa świeciła jak najdalej) to i tak nie da rady sięgnąć na skrajnię skrzyżowania. :roll:

8, czy 12 ramion, to nie ma znaczenia...
famabud

Postprzez JeD » 27 stycznia 2014, 20:48

famabud napisał(a):No nie wiem, czy obecnie ktokolwiek robi tak ogromne głowice kwiatów jak na załączonym wyżej obrazku. Gdyby nawet w tych Ambarach maksymalnie wsunąć lampę w stronę komory osprzętu/wysunąć odbłyśnik (żeby oprawa świeciła jak najdalej) to i tak nie da rady sięgnąć na skrajnię skrzyżowania. :roll:

8, czy 12 ramion, to nie ma znaczenia...

Nawet naświetlacz Ci do tego nie dojdzie, po za tym ten kwiat jest tak daleko że nie ma szans żeby oświetlił. Potrzebny jest tam oddzielny Valmont z jakąś malagą, a nie cuda na kiju. Chyba że stawiamy las słupów :mrgreen:
Ostatnio edytowano 27 stycznia 2014, 20:50 przez JeD, łącznie edytowano 1 raz
#lubie_sode
JeD

Postprzez qba » 27 stycznia 2014, 20:48

Znalazłem w necie zdjęcia kwiatów z Chełma i był jeden 10xSGS 204 na starym maszcie, 10x OURW 400 i 8x SGS 204 na nowym maszcie.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez famabud » 27 stycznia 2014, 20:53

Nawet naświetlacz Ci do tego nie dojdzie

dojdzie dojdzie, byle to nie był jakiś Brilum tylko porządny naświetlacz. :mrgreen: Ale no właśnie, zamiast cudować, to postawić dodatkowe pojedyncze słupy i sprawa załatwiona :D
Light is life
famabud

Postprzez Elektroservice » 27 stycznia 2014, 21:46

Najlepszym wyjściem zarówno wizualnym jak i oświetleniowym byłoby pozbyć się tego kwiata i wpakować pojedyncze słupy odpowiednio rozmieszczone i odpowiedniej wysokości, wtedy by zarówno wyglądało jak i dobrze oświetlało.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne