Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez MercuryFenix » 23 lutego 2014, 16:10

FOX napisał(a):tam na pewno masz Al 1,5mm a nie 2,5mm ? jest to piwnica w bloku ?

Piwnica bloku 1,5mm2 puszki.w raupach zasil. Domofonow na telefonicznym przewodzie
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez bartek380V » 23 lutego 2014, 17:41

To mam pytanie z innej beczki . Otoz jestem ciekaw ile poswiecilby jarznik od WLS 15OW w halopaku 500. Ten jarznik po zalozeniu tuleji przedluzajácych na przepusty pradowe jarznika idealnie tam pasuje. Pomijam kwestie bezpieczenstwa. Jak skonczy sie zycie takiego jarznika i pojakim czasie?. Dokonalem juz takich prob. Troche sciemnialy przepusty pradowe poza tym jarznik pochodzi z lampy ktora juz sie wylaczala . TERAZ tego efektu juz nie ma. Widzialem wiele jarznikow LRF ktore swiecily sobie bez banki. NigdY natomiast nie widzialem WLS w takiej sytuacjji badz juz nie swiecil-klasyczny przypadek starego WLS-P nie odpali z rozsczelniona banká. Nowy WlS z zaplonnikiem tlacym badz zwykly WLS odpalany TUZ em powinien odpalic jesli nie ma zabezpieczenia przed praca bez banki. Czy spotkaliscie takie zabezpieczenia ? Wydaje mi sie kiedys widzialem taka lampe MH na jakichs niemieckich stronach.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez KaszeL » 23 lutego 2014, 17:54

No niestety bardzo szybko padnie. To są czasy rzędu kilku-kilkunastu godzin.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Lampka » 23 lutego 2014, 22:07

A ja mam inne pytanie. Otóż otworzyłem tego UOSFa, co ostatnio załatwiłem i mam kolejny problem. Śruby, którymi wewnątrz mocowana jest blacha odbłyśnika do obudowy, nie chcą się odkręcać i przy próbie mocowania się z nimi, widać, że zaraz ukręcą się w nich łebki. Jest jakiś prosty sposób na odkręcenie takich śrubek, za pomocą dostępnych na miejscu, podstawowych narzędzi?
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez MercuryFenix » 23 lutego 2014, 22:10

Ok, już po testach. Pali bydle i nie buczy,.a nowy lrf slepi ze aż miło. :)
Dzięki za info z ta zarowka panowie jestem wam wdzięczny :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Elektroservice » 23 lutego 2014, 22:16

Lampka napisał(a):A ja mam inne pytanie. Otóż otworzyłem tego UOSFa, co ostatnio załatwiłem i mam kolejny problem. Śruby, którymi wewnątrz mocowana jest blacha odbłyśnika do obudowy, nie chcą się odkręcać i przy próbie mocowania się z nimi, widać, że zaraz ukręcą się w nich łebki. Jest jakiś prosty sposób na odkręcenie takich śrubek, za pomocą dostępnych na miejscu, podstawowych narzędzi?

Śruby przechodzą na wylot i z 2 strony są zakontrowane nakrętkami ?
Jak tak to ukręć im łby, nie ma się co czaić :twisted:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 23 lutego 2014, 22:22

Jednak obeszło się bez tego, już odblokowałem co trzeba.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez litak1 » 23 lutego 2014, 23:56

bartek380V napisał(a):To mam pytanie z innej beczki . Otoz jestem ciekaw ile poswiecilby jarznik od WLS 15OW w halopaku 500. Ten jarznik po zalozeniu tuleji przedluzajácych na przepusty pradowe jarznika idealnie tam pasuje. Pomijam kwestie bezpieczenstwa. Jak skonczy sie zycie takiego jarznika i pojakim czasie?. Dokonalem juz takich prob. Troche sciemnialy przepusty pradowe poza tym jarznik pochodzi z lampy ktora juz sie wylaczala . TERAZ tego efektu juz nie ma. Widzialem wiele jarznikow LRF ktore swiecily sobie bez banki. NigdY natomiast nie widzialem WLS w takiej sytuacjji badz juz nie swiecil-klasyczny przypadek starego WLS-P nie odpali z rozsczelniona banká. Nowy WlS z zaplonnikiem tlacym badz zwykly WLS odpalany TUZ em powinien odpalic jesli nie ma zabezpieczenia przed praca bez banki. Czy spotkaliscie takie zabezpieczenia ? Wydaje mi sie kiedys widzialem taka lampe MH na jakichs niemieckich stronach.

Powiem że nie widziałem na żywo lampy z zabezpieczeniem przeciw pracy bez bańki zewnętrznej (wiem że są takie i foty widziałem). Sprawa z jarznikiem nie jest prosta do oszacowania bo niektóre jarzniki robią już bez przepustów niobowych. Teraz mają metodę wklejania na "kleju" czyli innym rodzaju uszczelnienia ceramicznego (niob to stosunkowo drogi metal który wkleja się bezpośrednio w rurkę Al2o3) nie jestem pewien gdzie są stosowane jeszcze te przeloty. Miałem kiedyś kilka jarzników sodowych i świeciłem je bardzo długo, przeloty tylko zczerniały (tak jak druciki w jarzniku rtęciowym) a to oznaka że nie były niobowe. W tym trafił się jeden jarznik i to był stary polski WLS ale w bańce już prostej nie wypukłej z jarznikiem w którym przepusty wyglądały tak samo z obu stron ( w starszych jeden to była metalowa rurka pompowa dużo dłuższa i zagnieciona na końcu i te utleniały się tylko czerniejąc i nic się więcej nie działo) Po kilkukrotnym odpaleniu tego jarznika jeden :!: z przepustów utlenił się tak mocno że uleciał przy samej rurce po kilku godzinach pracy ale tutaj ważne- utlenił się na biało (powstało bardzo dużo tego tlenku) i wyglądało jakby był wykonany z magnezu. Sprawa druga jarznik na wolnym powietrzu ma tak silne chłodzenie że jego wydajność jest bardzo niska i świeci jak niskoprężny. Taki niedogrzany niestety ma zbyt małą sprawność do jakiegokolwiek zastosowania. Musi mieć izolację próżniową aby nie tracić ciepła i nawet w zamkniętym halopaku nie dogrzeje się. Ale próbować zawsze możesz wszak każdy z nas coś kiedyś testował. Myślę że jest to w miarę bezpieczne, nie licząc napięcia i UV którym sieje jarznik gdy się rozgrzewa, więc szyba potrzebna ;)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez bartek380V » 24 lutego 2014, 16:53

Szklo halopaka zatrzymuje UV B i C ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Elektroservice » 24 lutego 2014, 17:32

Jest dość gruba i nie z kwarcowego szkła zatem na 99% zatrzymuje wszelkie UV.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic