przez amisiek » 8 marca 2014, 22:23
Nasz kolega Marek zrobił jeden z ciekawszych przyrządów pomocniczych. GDO (grid dip oscillator - jeśli układ jest lampowy)/TDO (trans dip oscillator - jeśli jest tranzystorowy), bo tak w żargonie elektroników nazywa się taki układ, jest bezcennym przyrządem do strojenia obwodów. Po sprzężeniu cewki TDO z mierzonym obwodem (nie można sprzęgać zbyt mocno, w większości przypadków wystarczy zbliżyć), można bardzo łatwo znaleźć gdzie występuje rezonans. Wystarczy wyskalować TDO za pomocą dowolnego odbiornika.
W ten sposób można zgrubnie dostroić obwody w odbiornikach i nadajnikach, można to zrobić "na zimno" z wyłączonym zasilaniem. W ten sposób można także znaleźć częstotliwość rezonansową anten.
Jeszcze ciekawszym przypadkiem jest sprawdzanie rezonatorów kwarcowych - sprzężenie kwarcu z obwodem TDO daje ciekawy efekt - kwarc stabilizuje częstotliwość takiego generatora. Po dołączeniu TDO do częstościomierza (falomierza liczącego) można precyzyjnie określić częstotliwość rezonatora, zarówno podstawową, jak i najważniejsze overtony. Gdyby nie TDO, niejedna konstrukcja nie dałaby się uruchomić.
Co do modulacji - w takim układzie modulacja za pomocą transformatora powoduje jednocześnie modulację amplitudy i częstotliwości, co należy wziąć pod uwagę przy strojeniu detektorów stosunkowych FM.
Marku powiem Ci, że kiedyś z nudów odpaliłem GDO i z kolegami sprawdzałem jak daleko będzie słychać taki generatorek przy dostrojeniu obwodów i anteny w rezonans. Na paśmie 21 MHz z takiego GDO i prostej anteny typu delta dostałem raport słyszalności z południa Włoch. GDO było zrobione na jednej triodzie - połówce lampy ECC88.
Lubię dobre światło.