qba napisał(a):Te strady na Skłodowskiej Curie montowano tam chyba już jako używane. Kwadratówki były tuż przed samym mostem, chyba 2 lub 3, a i jedna Kappa wisiała pośród strad. Nie pamiętam już w którym roku znikły stamtąd OURW.
Jakiś czas temu jak byłem we Wrocławiu, to zauważyłem, że niektóre z tych OURów oświetlających chodnik na Skłodowskiej po latach zaciemnienia zostały uruchomione. Też mi się właśnie wydawało, że montowano strady etapami. O ile dobrze kojarzę, to na Wróblewskiego zamontowano luny. Malagi są jeszcze dalej, na Olszewskiego i też zamontowane jakoś ok. 1999/2000r. W latach 80 i 90 na ul Olszewskiego wisiały łyżki z penningami, a na samym początku tej ulicy, na wysokości dawnej zajezdni było kilka kwadratówek także z eliptycznymi lampami, nie wiem, czy to penningi były, czy standardowa sód. Jeszcze dalej, na pętli tramwajowej na Biskupinie były strady OUS 250 i to chyba pierwsza partia produkcyjna, bo już ok 1986 - 87 wisiały. Ogólnie Biskupin jak pamiętam , to ważniejsze ulice w całości oświetlały rtęciowe oprawy z penningami, a na mniejszych uliczkach była mieszanka WLSP i LRFów, najczęściej w łyżkach i jednolampowych OURW.Marvin24 napisał(a):qba napisał(a):Te strady na Skłodowskiej Curie montowano tam chyba już jako używane. Kwadratówki były tuż przed samym mostem, chyba 2 lub 3, a i jedna Kappa wisiała pośród strad. Nie pamiętam już w którym roku znikły stamtąd OURW.
Ostatnie OURW zniknęły chyba gdzieś pod koniec lat dziewięćdziesiątych. wydaje mi się, że nie było jednej kompleksowej wymiany - strady zastępowały OURW etapami i rzeczywiście od początku wyglądały na używki. Kappa to pewnie jakiś odrzut - została jedna i posłużyła jako kolejna plomba
Kwadrtówki były przed mostem, ale też - o ile pamiętam gdzieś w połowie (między Placem Grunwaldzkim i Mostem Zwierzynieckim). Były one zamontowane o wiele wcześniej od Strad. Mógł to nawet początek lat osiemdziesiątych. Pamiętam, że wtedy generalnie był taki trend, że kwadratówkami (a połowy lat osiemdziesiątych także stradami) zastępowano na zasadzie plomby starsze rtęciówki na ważniejszych skrzyżowaniach (dwie, czasem trzy sodówki), bądź w okolicy ważniejszych przystanków, zaś reszta ulicy była dalej oświetlona starymi oprawami. Swoją drogą warto wspomnieć, że na Skłodowskiej Curie na odcinku od Placu Grunwaldzkiego do Mostu Zwierzynieckiego OURW występowały w duetach z OUR 125, które to OURy oświetlały (teoretycznie) chodnik. Żeby było jeszcze ciekawiej - OURW poznikały, zaś niektóre OURy wisiały jeszcze dość długo. W tym samym mniej więcej czasie, gdy poznikały ostatnie OURW ze Skłodowskiej Curie dokonano (już wtedy całościowej) wymiany jednolampowych OURW na Wróblewskiego (Za mostem, okolice ZOO i Hali Stulecia) Niestety dano tam ohydaśnie malagi.
qba napisał(a):Jakiś czas temu jak byłem we Wrocławiu, to zauważyłem, że niektóre z tych OURów oświetlających chodnik na Skłodowskiej po latach zaciemnienia zostały uruchomione. Też mi się właśnie wydawało, że montowano strady etapami. O ile dobrze kojarzę, to na Wróblewskiego zamontowano luny. Malagi są jeszcze dalej, na Olszewskiego i też zamontowane jakoś ok. 1999/2000r. W latach 80 i 90 na ul Olszewskiego wisiały łyżki z penningami, a na samym początku tej ulicy, na wysokości dawnej zajezdni było kilka kwadratówek także z eliptycznymi lampami, nie wiem, czy to penningi były, czy standardowa sód. Jeszcze dalej, na pętli tramwajowej na Biskupinie były strady OUS 250 i to chyba pierwsza partia produkcyjna, bo już ok 1986 - 87 wisiały. Ogólnie Biskupin jak pamiętam , to ważniejsze ulice w całości oświetlały rtęciowe oprawy z penningami, a na mniejszych uliczkach była mieszanka WLSP i LRFów, najczęściej w łyżkach i jednolampowych OURW.Marvin24 napisał(a):qba napisał(a):Te strady na Skłodowskiej Curie montowano tam chyba już jako używane. Kwadratówki były tuż przed samym mostem, chyba 2 lub 3, a i jedna Kappa wisiała pośród strad. Nie pamiętam już w którym roku znikły stamtąd OURW.
Ostatnie OURW zniknęły chyba gdzieś pod koniec lat dziewięćdziesiątych. wydaje mi się, że nie było jednej kompleksowej wymiany - strady zastępowały OURW etapami i rzeczywiście od początku wyglądały na używki. Kappa to pewnie jakiś odrzut - została jedna i posłużyła jako kolejna plomba
Kwadrtówki były przed mostem, ale też - o ile pamiętam gdzieś w połowie (między Placem Grunwaldzkim i Mostem Zwierzynieckim). Były one zamontowane o wiele wcześniej od Strad. Mógł to nawet początek lat osiemdziesiątych. Pamiętam, że wtedy generalnie był taki trend, że kwadratówkami (a połowy lat osiemdziesiątych także stradami) zastępowano na zasadzie plomby starsze rtęciówki na ważniejszych skrzyżowaniach (dwie, czasem trzy sodówki), bądź w okolicy ważniejszych przystanków, zaś reszta ulicy była dalej oświetlona starymi oprawami. Swoją drogą warto wspomnieć, że na Skłodowskiej Curie na odcinku od Placu Grunwaldzkiego do Mostu Zwierzynieckiego OURW występowały w duetach z OUR 125, które to OURy oświetlały (teoretycznie) chodnik. Żeby było jeszcze ciekawiej - OURW poznikały, zaś niektóre OURy wisiały jeszcze dość długo. W tym samym mniej więcej czasie, gdy poznikały ostatnie OURW ze Skłodowskiej Curie dokonano (już wtedy całościowej) wymiany jednolampowych OURW na Wróblewskiego (Za mostem, okolice ZOO i Hali Stulecia) Niestety dano tam ohydaśnie malagi.
strike241 napisał(a):Wroclaw do konca 2014 roku ma zlikwidowac calkowicie oswietlenie rteciowe. Oczywiscie mowa o oprawach nalezacych do miasta i zakladu energetycznego. W praktyce moze byc ciezko zdazyc do konca roku ale takie sa niestety fakty. Rtec i klasyki znikna z wroclawia
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości