zawistak napisał(a):Czy na przewód aluminiowy dałeś taką pastę( widziałem kiedyś na stronie internetowej z wago taką pastę do posmarowania przewodu alu reklamowali)?
Ogólnie mnie się nie podoba jeden z tych uciętych przewodów tam z tyłu i gdybym sam to robił to jeszcze odizolowałbym mniej przewodu do wago, tak żeby nieodizolowany kawałek nie wystawał( sory, jestem perfekcjonistą)
.
Zapytam jeszce: czy przewody brązowy i czerwony biegną do włącznika światła?
Pozdrawiam
P.S. po co jest tam biały kawałek taśmy na czarnym przewodzie? Oznaczenie żyły czy zaizolowany kawałek?
Zawistak
Pierwsze słyszę o takiej paście, a co ona daje, dobry styk
Alu jak już wspomniałem jeszcze w tym roku wylatuje.
Już nie ma co przesadzać, przebicia do niepodłączonego przewodu napewno nie będzie
Gdy byłem na praktykach w ZE to w nowych szafkach ośw. od S-a zabezpieczającego sterowanie (zegar CPA, przełącznik i cewka stycznika) odchodziły 3 przewody, a potrzebne są tylko 2 (jeden na zegar i drugi mostkujący zegar bezpośrednio na przełącznik) i ten trzeci odcinali nie izolując końcówki
Przewody brązowy i czerwony tak właśnie odchodzą od łącznika, jak łatwo się domyślić są to termokurczki na żółto-zielonym i niebieskim
Biała taśma na czarnym przewodzie Alu to oznaczenie fazy
Dobrze że przed wymianą puszki sprawdziłem, bo okazało się że łącznik światła był na zerze, a dotknął bym drugiego przewodu myśląc że to zero, a była tam faza
Uważajcie z tym i zawsze sprawdzajcie na początku gdzie faza a gdzie zero