Bartek napisał(a):W nowych instalacjach domowych nie wolno już stosować bezp.topikowich.Zaletą "S" jest szybkie wyłaczenie napięcia np.w przypadku pojawienia się na jakiejś metalowej części obudowy urządzenia.W przypadku bezp. topikowego dopuszczalny czas wyłączenia może sięgać 4 s.
A czy w nowych domowych instalacjach można stosować wkręcane w miejsce topików "automaty"
Sorry, że sie wypowiadam, choć znawcą nie jestem. Nie wiem, czy chodzi Ci o wstawienie topika w nową szafkę, gdzie sa S-ki, czy odwrotnie ? Tak czytam i czytam i nie wiem, o jaki wariant Ci chodzi

W domowych instalacjach wszystko zależy od tego, jaki mamy typ instalacji, stary czy nowy, jakie jest obecne wyposażenie itd. Czy w sieci jest uziemienie, czy zerowanie
A ważne też jest, jaki typ (charakterystyka A, B, C) takiej S-ki chcemy tam dać. Są szybkie i wolne - mówię o czasie zadziałania
Dość trudno by było dać topik w miejsce S-ki na szynę, montażowo się nie da, a i chyba sensu by to nie miało. A może sa już topiki w wersji na szynę ?
Mamy tu specjalistów, niech się wypowiedzą . . . .