Stacja transformatorowa - budowa

Dyskusje na temat linii przesyłowych i dystrybucyjnych oraz stacji transformatorowych

Re: Stacja transformatorowa - budowa

Postprzez Whites86 » 22 maja 2014, 20:10

elektryk napisał(a):A czemu te 2 przepusty są stroną wnętrzową na powietrzu :?:

wstawili awaryjnie co mieli :mrgreen: i tak od paru lat sobie wiszą ;) działa ? działa :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez strike241 » 22 maja 2014, 20:14

U nas w stacjach wieżowych tez są takie kombinacje :mrgreen: Niedługo zapodam fotki poglądowe. I Tez działa :D
Pozdrawiam Dominik
strike241

Zdjęcia: 0

Postprzez lukaszlbn » 25 maja 2014, 14:57

Pytanie do praktyków - Co się stanie, jeżeli odłączymy jeden bezpiecznik po stronie SN zasilający trafo? chodzi mi o napięcia po stronie nn na każdej fazie. I czy taki stan może zaszkodzić transformatorowi, podobnie jak silnikowi który nie lubi pracować na zasilaniu niepełnofazowym (bez jakiejś fazy). I to samo pytanie tylko w przypadku zasilenia trafo od strony SN tylko jedną fazą - jak się mogą rozłożyć napięcia na nn? Zapewne może się to jakoś podzielić, ale nie wiem. Dlatego pytam, bo temat mnie interesuje :). Pozdrawiam!
lukaszlbn

Postprzez strike241 » 25 maja 2014, 15:14

lukaszlbn napisał(a):Pytanie do praktyków - Co się stanie, jeżeli odłączymy jeden bezpiecznik po stronie SN zasilający trafo? chodzi mi o napięcia po stronie nn na każdej fazie. I czy taki stan może zaszkodzić transformatorowi, podobnie jak silnikowi który nie lubi pracować na zasilaniu niepełnofazowym (bez jakiejś fazy). I to samo pytanie tylko w przypadku zasilenia trafo od strony SN tylko jedną fazą - jak się mogą rozłożyć napięcia na nn? Zapewne może się to jakoś podzielić, ale nie wiem. Dlatego pytam, bo temat mnie interesuje :). Pozdrawiam!

A więc jeżeli w typowym transformatorze zaniknie jedna faza po stronie S/N to po stronie nn transformatora będziemy mieli asymetrie napięć przykładowo zamiast 3x235V będziemy mieli 235 , 160 , 65V. Sytuacja jest inna jeśli mamy transformator z układem połączenia zygzak. Np gwiazda zygzak. To przy takim układzie połączenia transformatora przy zaniku jednej fazy po stronie SN to po stronie nn transformatora będą 2 pełne fazy a trzecia zero np 235 , 235 , 0. Takie transformatory stosowali na wsiach np gdy przepalił się bezpiecznik na jednej fazie po stronie SN Wiekszość odbiorców jednofazowych nie odczuwała tego.

Jesli natomiast na transformator SN/nn przyjdzie tylko jedna faza po stronie SN to po niskim napięciu mamy zero na wszystkich 3 fazach.
Transformator może spokojnie pracować na 2 fazach SN bez jego uszkodzenia. Gorzej z odbiorcami 3 fazowymi np z silnikami jak zauważyłes ;)
Pozdrawiam Dominik
strike241

Postprzez lukaszlbn » 25 maja 2014, 15:25

Dzięki bardzo za rzeczowe wyjaśnienie sprawy :). Pozdrawiam!
lukaszlbn

Postprzez Whites86 » 25 maja 2014, 18:31

kolejna dość nietypowa stacja, i nietypowe napędy łączników sn ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Whites86

Postprzez strike241 » 25 maja 2014, 18:39

Hehe blokady elektromagnetyczne na napędach nawet nie podłączone :mrgreen: Ale ważne ze w kieszeni jest długopis do blokad napędów :mrgreen:

Stacja ma ciekawy układ ;)
Pozdrawiam Dominik
strike241

Postprzez Whites86 » 9 grudnia 2014, 18:31

podczas oględzin sieci napotkałem na pewną stację ;) którą ktoś się odpowiednio zajął i której nikt długi czas nie doglądał ( nie było odbiorców ) a po stronie SN były odłączniki podziałowe, bo do stacji schodzą 2 linie

obecnie w srodku wygląda tak :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Whites86

Postprzez Watt » 9 grudnia 2014, 21:18

Ale duża ta stacja :shock:
Watt

Postprzez MRP200 » 20 lutego 2015, 22:25

Pozostałości stacji SN/nn o konstrukcji bramowej na słupach drewnianych. Zarówno linii jak i transformatora dawno nie ma. Pozostała rozdzielnica nn, o odmiennej konstrukcji. Zamiast typowej szafy stacyjnej tutaj zachowała się typowa rozdzielnia ze skrzynek żeliwnych.
Obrazek
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Linie napowietrzne i kablowe