[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez famabud » 25 maja 2014, 03:40

Już dwie oprawy zastąpiły stare ledy. :D Te latanie stojące w pasie rozdziału mają MH pozostałe to soda.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez amisiek » 25 maja 2014, 08:30

Wreszcie białe światło! A ja już straciłem nadzieję na to, że tutaj kiedyś białe światło się pojawi. Trzeba będzie się przejechać wieczorem, zobaczyć na żywo. Ciekawe czy tam też jest zebra jak na Wale Miedzeszyńskim? Czy też zrobili to porządnie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Mercurylamp » 26 maja 2014, 12:44

Jędrek - Bardzo podobają mi się te nowe oprawy i słupy, jeszcze ta kolorystyka. Też się zastanawiałam jakie tam źródełka zostały obsadzone. Z MH to musi wyglądać bombowo :) Tylko martwią mnie te 2 Ledy na nowych słupach :?

Ja teraz coś od siebie dodam :
Schreder Ambara, na uliczce Olszewskiej od strony ul. Sandomierskiej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już na rogu Olszewskiej i Puławskiej jest sobie kapliczka a tam takie cudeńko z neonówką:

Obrazek

Obrazek

I to by było na tyle :)
In Decay
Mercurylamp

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 26 maja 2014, 21:54

To cudeńko mogło być kiedyś podnoszone na bloczku, za pomocą windy korbowej. Ambary z MH kiedyś sfociłem w akcji, tam ulica naprawdę ładnie jest oświetlona.
Obrazek
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Mercurylamp » 26 maja 2014, 23:02

O kurcze, rzeczywiście ładnie, tak blisko mnie, a nie wiedziałam, wieczorem jakoś nie miałam okazji tamtędy przechodzić. Chyba zrobię fotki z wiosennej scenerii wieczornej.
In Decay
Mercurylamp

Postprzez amisiek » 28 maja 2014, 15:16

Teraz coś z zupełnie innej ligi. Oto warszawska profanacja.
Była sobie łycha
Obrazek
i jest ...
Obrazek
Tak, już w kretynizmach te fotki wiszą.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Mercurylamp » 2 czerwca 2014, 15:45

Hejhej, witam

Teraz wrzucę fotki ze spacerku po Woli, niestety zdjęć opraw mam tylko 2 :oops:

ul. Łucka :

Obrazek

ul. Wronia :

Obrazek

Te zdjęcia były robione jakieś 3 albo 4 lata temu.
In Decay
Mercurylamp

Postprzez oskard » 2 czerwca 2014, 21:17

Widzę, że ta bidulka Włodawera, z Łuckiej 8 jeszcze stoi (w tle za stradą). Ale mansarda już częściowo się zapadła do środka, tu nie widać - od tyłu jest ruina. Szkoda tych zabytków Woli :| Swoją drogą słup chyba ten sam, co mam na zdjęciu kamienicy, wykonanym w roku 1978 - tylko tam jeszcze łycha chyba była.
A co to jest na Wroniej? Znam to z Bukowieckiej - to chyba ta sama oprawa. Trochę podobna do ledy, tylko dłuższa i bardziej zaokrąglona na kantach.
W ogóle to bardzo cenne zdjęcie wykonałaś - widać kamienicę z oryginalną elewacją z szarej cegły, teraz niestety schowaną za styropianem i kiczowatymi kolorami :roll: . Nie miałem pojęcia że ten dom miał taką elewację :shock: :) . Masz może szersze ujęcie całej elewacji?
P.S. Widzę że też nie możesz się przyzwyczaić do zmiany nazwy - dla mnie to też nadal jest Wronia, Kardynałowi Wyszyńskiemu mogli dać jakąś długą, reprezentacyjną aleję, a nie mianować końcowy kawałek starej uliczki, na którą i tak ludzie nadal mówią po staremu :roll:
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Mercurylamp » 2 czerwca 2014, 23:08

Hej Oskard :)

Być może to nie ulica Wronia, sama nie pamiętam.
In Decay
Mercurylamp

Postprzez oskard » 3 czerwca 2014, 14:53

Nie nie - to na pewno Wronia, ale w rozumieniu historycznym. Tzn. - miejsce dobrze zapamiętałaś, ale obecnie ten końcowy odcinek nazywa się Skwer Kardynała Wyszyńskiego. Dawniej, od bodaj XIX wieku to był odcinek Wroniej. Tylko mianując ją tak, przypadkowo pokazałaś przywiązanie do poprzedniej nazwy ;) :) . Dla mnie np. Ks. Popiełuszki to nadal Stołeczna, chociaż jak najbardziej - uważam że Popiełuszko zasłużył na główną ulicę. Ale denerwują mnie zmiany tego, co wrosło w pamięć ludzi i zrosło się z danym miejscem. O ile tzw. dekomunizację rozumiem, o tyle zmiana nazw neutralnych jest dla mnie dziwnym pomysłem - podraża tylko koszty wymiany dokumentów itd.

No ale douczy mnie ktoś, co to za oprawy na tej ex-Wroniej :?: :) . Ja tam się nie wyznaję na większości opraw produkowanych po 1990, a tym bardziej po 2000 :oops: ...
A te strady z Łuckiej, to chyba jeszcze tzw. "strady z duszą", czyli z bardziej prostopadłościenną komorą osprzętu, jeszcze bez mocno zaznaczonych skosów.
oskard

Zdjęcia: 29

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie