[Gliwice] infrastruktura oświetleniowa

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Gliwice] infrastruktura oświetleniowa

Postprzez Lampka » 1 czerwca 2014, 15:30

Album Gliwic z 1991 roku. Dużo klasyki oświetleniowej i nie tylko ;)

Obrazek

Plac przed kościołem Wszystkich Świętych. Od lat świecą tutaj lampiony z sodówkami, ale dawniej skwer nie był oświetlony, a na uliczce obok, jak i na innych obok, działały OURW. Na zdjęciu widać jedną przy ulicy oraz drugą na budynku przy prawej krawędzi zdjęcia.

Obrazek

Ul. Zwycięstwa. Tutaj w owym okresie (około 1991 roku, gdy zrobiono zdjęcia), działały OURW na podwójnych wysięgnikach. Nie wiem, czy to prawda, ale mój tato mówił mi, że w tamtych czasach koło Ikara, była na przewieszce jedna oprawa przypominająca z opisu ORZ-1. Jeżeli ktoś może to potwierdzić, to byłoby dobrze.

Obrazek
Obrazek

Tutaj nocą:

Obrazek

Widok na gliwicki dworzec. Jak widać, plac przed dworcem już wtedy wyglądał jak obecnie, a kule OCP musiały zostać tam zainstalowane gdzieś w połowie lat 80-tych. Są tam do tej pory, nie działając, ale można się domyślać, że nie wymieniano w nich lamp od nowości - już wtedy, około 1991 roku niektóre nie świeciły, co widać na nocnym zdjęciu :) Na kwiatach znajdowały się jeszcze OURW.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widok na Biprohut. Na duecie widać OURW i kwadratówkę, których jak można zobaczyć ze zdjęć, sporo było w owym czasie, w oświetleniu ulicznym (mam na myśli kwadratówki). Dalej, w stronę wiaduktu, też widać OURW, których było pełno na ulicach w tamtym czasie.

Obrazek

Widok znad Kłodnicy w stronę budynku obecnego banku ING. Widać, że na wysięgnikach także znajdowały się tam oprawy. Współcześnie alejkę tę oświetlają parkówki.

Obrazek

Widok na UM Gliwice. Jak się okazuje, w tamtym czasie na placu przed budynkiem, stał kwiat OURW, taki sam, jak choćby ten, który nadal stoi na skrzyżowaniu Kościuszki i Zygmnuta Starego :) Sporo było tych kwiatów w różnych miejscach.

Obrazek
Obrazek

Teraz ul. Toszecka i widok na kościółek św. Bartłomieja. Na słupie znajduje się kwadratówka. Podejrzewam, że Strady na ul. Wrocławskiej, Częstochowskiej, czy dawniej Pszczyńskiej, też już w tamtym czasie stały i świeciły na sodowo ;) Obecnie widocznego na zdjęciu betoniaka nie ma, stoi w jego miejscu metalowy słup (z Malagą).

Obrazek

Os. Kopernika. Obecnie zmalagowane, jak większość miasta. Na zdjęciach widać łyżki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Szkoła na ulicy i za razem osiedlu Kopernika. ORO widocznych koło budynku obecnie już nie ma.

Obrazek
Obrazek

Kąpielisko leśne. Widoczne OCP:

Obrazek

Kościół św. Antoniego na Wójtowej Wsi. Widoczna łyżka na elewacji, to niestety też już prehistoria.

Obrazek

Ul. Daszyńskiego koło tzw. pajączka i widok na kościół św. Krzyża. Ulicę w owym czasie spokojnie oświetlały sobie OURW. Dziś nie ma po nich śladu, a ulicę oświetlają inne oprawy na współczesnych czarnych metalowych słupach.

Obrazek

Szpital ginekologiczny przy skrżowaniu ul. Nowy Świat z Kościuszki. Na miejscu widocznej Strady, obecnie znajduje się Malaga. Wysięgnik i słup nadal ten sam.

Obrazek

Nowoczesna, jak na tamte czasy, zabudowa, przy ulicy widać Stradę.

Obrazek

OZPR, które oświetlały teren przed Teatrem Muzycznym, zwanym też Operetką.

Obrazek
Obrazek

Osiedle Zubrzyckiego, widok od strony ul. Kochanowskiego, naprzeciwko Tesco: http://goo.gl/maps/HLN6D . Obecnie zarówno na tym słupie z łyżką, jak i na drugim, widocznym po lewej stronie zdjęcia (oświetlającym ul. Kochanowskiego), są Malagi. Jednak na samym tym osiedlu, miejscami owe łyżki jeszcze się uchowały, np. tutaj: http://goo.gl/maps/88KaA

Obrazek
Obrazek

Widoczne ORO przy budynku Politechniki, wydział architektury. Obecnie są tam mleczne kule, na tych samych słupach ;)

Obrazek

Korty tenisowe należące do Politechniki. W tle widoczne łyżki.

Obrazek
Obrazek

Inne tereny rekreacyjne. W tle widoczne OURW

Obrazek

Skrzyżowanie koło wydz. Chemicznego. Widoczne łyżki na ul. Strzody oraz OURW na Wrocławskiej. Strad, przynajmniej na tym odcinku, jeszcze nie było. Słupy wyglądają na dość niskie.

Obrazek

Kościół św. Barbary na ul. Dworcowej. Betoniaki na pograniczu, gdzie kiedyś biegł tramwaj, nadal stoją, ale zamiast kwadratówek są tam Malagi. Natomiast tych koło kościoła, gdzie na podwójnym wysięgniku jednej OURW brakuje, są zastąpione przez metalowe słupy z okrągłymi oprawami w niebieskiej obudowie. Jak się przyjrzeć, to widać też dwie OURW na elewacji kościoła, po obu stronach wejścia. Do czasu remontu elewacji w ostatnim czasie, były jeszcze po nich ślady.

Obrazek

Jakiej targowisko w mieście. Widoczne w tle OURW, których było najwięcej w mieście.

Obrazek

Ciekaw jestem, kiedy miała miejsce taka masowa wymiana właśnie na te OURW. Na pewno było to gdzieś w latach 80-tych lub drugiej połowie 70-tych, bo jak patrzyłem na starsze foty Gliwic, to w większości miejsc górowały łychy z otokiem i inne łyżki, a także inne stare klasyki.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez trojmiejski » 1 czerwca 2014, 15:51

Ciekawe zdjęcia :)
Faktem jest, że na Śląsku jest bardzo dużo Malag, chociaż jest to tania oprawa to uwzględniając ich ilość budżet na wymianę oświetlenia był duży, Kwadratówki i Strady mogłyby świecić do dziś, a jednak zostały wymienione, jakoś na przykład w Warszawie nadal jest bardzo dużo kwadratówek i się nie zanosi by wkrótce miały by być wymienione masowo.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Utilizer » 1 czerwca 2014, 16:25

Lampka napisał(a):Widok na gliwicki dworzec. Jak widać, plac przed dworcem już wtedy wyglądał jak obecnie, a kule OCP musiały zostać tam zainstalowane gdzieś w połowie lat 80-tych. Są tam do tej pory, nie działając, ale można się domyślać, że nie wymieniano w nich lamp od nowości - już wtedy, około 1991 roku niektóre nie świeciły, co widać na nocnym zdjęciu :) Na kwiatach znajdowały się jeszcze OURW.

Ale wtedy nie było kul OCP, te na tym zdjęciu to muszą być nówki, nie spodziewałbym sie ze ta instalacja jest tak stara :o
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Lampka » 1 czerwca 2014, 17:03

Założono je ponoć mniej więcej w połowie lat 80-tych, więc widocznie już jednak były ;)
Lampka

Postprzez Luk » 12 czerwca 2014, 08:59

Też mam tę książkę ;) Dawałem niektóre zdjęcia z tego albumu na wcześniejszych stronach tematu
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Utilizer » 12 czerwca 2014, 13:23

Lampka napisał(a):Założono je ponoć mniej więcej w połowie lat 80-tych, więc widocznie już jednak były ;)

Nie wierze :P Przydałoby się żeby się wypowiedział Michał :)
Utilizer

Postprzez Lampka » 12 czerwca 2014, 21:16

Luk napisał(a):Też mam tę książkę ;) Dawałem niektóre zdjęcia z tego albumu na wcześniejszych stronach tematu

Ja te albumy widziałem u wielu osób, może była jakaś promocja, albo rozdawali to... Ten, co mam, pozyskałem kiedyś od koleżanki :P
Lampka

Postprzez Lampka » 13 czerwca 2014, 22:51

Fotki sprzed kilku dni. Na początek A1, w okolicy Żerników. W tle chmury od formującej się nawałnicy, która przeszła wówczas m.in nad Rybnikiem ;)

Obrazek
Obrazek

A teraz inne foty. Ul. Pszczyńska i oprawa ledowa.

Obrazek

Teraz zjazd z Pszczyńskiej koło wiaduktu: https://www.google.pl/maps/myplaces?hl= ... 6,,1,-0.87
Tutaj zachowało się nieco klasyki - kilka starych Strad oraz OURW, jakie dawno temu działały na gliwickich ulicach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na terenie GPZ przy kopalni Sośnica, było coś przypominającego ORO:

Obrazek
Obrazek

I OZPR:

Obrazek
Lampka

Postprzez Utilizer » 13 czerwca 2014, 23:09

To nie ORO to OZPR-250 ;)
Utilizer

Postprzez Lampka » 13 czerwca 2014, 23:23

Utilizer napisał(a):To nie ORO to OZPR-250 ;)

Miałem na myśli tą bez klosza. Ale rzeczywiście, pewnie ten sam model, co ta kompletna, pokazana niżej ;)
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie