Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Postprzez famabud » 2 lipca 2014, 21:04

qba napisał(a):Najbardziej żal tej ostatniej kwadratówki. Sam jej kiedyś zdjęcia telefonem robiłem. MRów też szkoda, ale miały w końcu ponad 30 lat. Cieszy mnie fakt, że zdecydowano sie na kwiaty i półkwiaty i na moje oko nowych jest więcej niż było. W dodatku w fajniejszym kolorze, bo niezbyt mi sie podobały te czarne lubelskie słupy. Odnowienie słupów i wymiana opraw jak widzę nie ominęła również pozostałych kwiatów na pasie zieleni. Ciekawe dlaczego tam nie wymieniono masztów na nowe? Jaki los spotkał dwa 8 ramienniki przy skrzyżowaniu?? czy ścięto im ramiona, czy pozostały?

Jest jeszcze jedna Kwadratówka przy al. Tysiąclecia na wys. Młynu Krauzego, odnośnie tych 8-ramienników to wszystko się wyjaśni niebawem w wątku lubelskim. ;) Na pytanie dlaczego nie wymieniono tych masztów w pasie zieleni Ci nie odpowiem, ale pewnie chodzi o $, też uważam, że mogli je wymienić, gdyż są już w kiepskim stanie (poprzechylane i poobracane głowice masztów, a rdza pewnie niedługo wyjdzie). :roll:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Witeku » 2 lipca 2014, 22:06

Zawsze najpierw się stawa nowe słupy, a potem demontuje stare?
Witeku

Postprzez famabud » 2 lipca 2014, 22:14

Witeku napisał(a):Zawsze najpierw się stawa nowe słupy, a potem demontuje stare?

Przeważnie tak, przecież jakieś oświetlenie musi istnieć, nawet podczas przebudowy oświetlenia, ale czasami podczas przebudowy ulicy najpierw usuwa się stare latarnie, a potem stawia się nowe. :)
Light is life
famabud

Postprzez slaweklampy » 3 lipca 2014, 06:49

Przy dzisiejszych parametrach osiąganych przez lampy metalohalogenkowe montaż lamp WLS jest małym kretynizmem oświetleniowym, zwłaszcza w miejscach gdzie poruszają się niezmotoryzowani. Szkoda, że nie stosuje się już asfaltu na chodnikach, jest on tańszy od kostki betonowej.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez famabud » 3 lipca 2014, 08:09

slaweklampy napisał(a):Przy dzisiejszych parametrach osiąganych przez lampy metalohalogenkowe montaż lamp WLS jest małym kretynizmem oświetleniowym, zwłaszcza w miejscach gdzie poruszają się niezmotoryzowani. Szkoda, że nie stosuje się już asfaltu na chodnikach, jest on tańszy od kostki betonowej.

Zgadzam się z tym w całej rozciągłości. ;)
Light is life
famabud

Postprzez neon44 » 3 lipca 2014, 09:06

W kwestii tej modernizacji z Lublina nie za bardzo jestem za oprawami o takim wyglądzie. Strady są już niestety w dość kiepskim stanie, moc niektórych sięga 400W.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Michal » 4 lipca 2014, 21:08

slaweklampy napisał(a):Przy dzisiejszych parametrach osiąganych przez lampy metalohalogenkowe montaż lamp WLS jest małym kretynizmem oświetleniowym, zwłaszcza w miejscach gdzie poruszają się niezmotoryzowani. Szkoda, że nie stosuje się już asfaltu na chodnikach, jest on tańszy od kostki betonowej.

Asfalt jest droższy od kostki brukowej. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez JeD » 4 lipca 2014, 22:38

Montaż lamp WLS nie jest kretynizmem oświetleniowym, bo ma większą żywotność niż MH, a w artyleriach takiego ruchu jakość ma drugorzędne znaczenia w dodatku cena.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez elektryk » 6 lipca 2014, 11:11

Ładne są te nowe kwiatki ;) Zaskoczył mnie wybór tej droższej oprawy zamiast Seleniuma czy Malagi :)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez trojmiejski » 6 lipca 2014, 17:18

Gdańsk, ul. Franciszka Rakoczego, w związku z budową tramwaju na Morenę nastąpiło parę zmian w oświetleniu tej ulicy:
Obrazek

Kwiaty 4x OUS400 widoczne w tle fotografowałem już wcześniej, mnie się wydaje, że one chyba zostaną tym bardziej, że są na betonowej estakadzie więc wymiana słupów jest trudniejsza niż w przypadku słupów w gruncie:
Obrazek

Ciekawe ile ten kwiat jeszcze postoi?
Obrazek

Obrazek

Po odwróceniu głowy można zobaczyć taki widok, tory tramwajowe będą biegły w miejscu gdzie obecnie jest ten środkowy pas tymczasowy, wcześniej oświetlenie stanowiły pary Sintr na słupach kwiatowych z obciętymi ramionami:
http://goo.gl/8PUasG

Obrazek

Obrazek

Wizzair ląduje:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego