Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez MRP200 » 31 lipca 2014, 06:59

Świetlówki 25 W i ich odpowiedniki T-8 23 W już nie nadają się do łączenia szeregowego, z uwagi na znaczny spadek napięcia. Dodam, że te świetlówki pracują na stosunkowo niskim prądzie: 0,29 A (dla świetlówek 20/18 W prąd osiąga 0,34 A), a doskonale radzą sobie na stateczniku od świetlówek 20 W.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Lampka » 31 lipca 2014, 07:27

Wg mnie, te świetlówki 55W powinny pracować na właściwym sobie dławiku, podejrzewam, że takie były gdzieś produkowane, niemniej nie jest łatwo takie znaleźć, zwłaszcza współcześnie, gdy na rynku coraz więcej jest elektroniki. Jednak jeśli chodzi o połączenie zastępcze, to polecam próby z np. łączeniem kilku dławików równolegle ze sobą (a szeregowo ze świetlówką, wiadomo), tak, by prąd pracy lampy mniej więcej się zgadzał lub był nieco niższy w stosunku do znamionowego. Jeżeli świetlówka będzie przeciążona, to będzie się bardziej przegrzewać, ale jeżeli będzie lekko niedociążona, to do pewnego stopnia nie zmieni to w znaczącym stopniu strumienia świetlnego. Dla rur 40W, prąd pracy wynosi około 0,4A, więc można by jeszcze dołożyć jakiś mały dławik równolegle, np. takie dla rurek 4/6/8W, to wartość prądu byłaby bliska znamionowej.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez toomm40 » 31 lipca 2014, 09:10

ja nie jestem pewien, czy do świetlówek PL-L o mocy 55W był produkowany magnetyczny statecznik...te świetlówki są stosunkowo nowym wynalazkiem , ja osobiście nie widziałem nigdzie jeszcze dławika o takiej mocy , a naprawdę sporo w tym grzebie. no chyba ,że USA robi coś takiego
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez latarnik » 31 lipca 2014, 11:59

W takim razie najbardziej satysfakcjonującym rozwiązaniem będzie zapewne kombinacja statecznik 36 Watt T8 (0.43A) i lampa PL-L 55 Watt 840. Taki projekt nie jest wielki gabarytowo i powinien nieźle świecić. Chociaż muszę przetestować jaki będzie spadek strumienia świetlnego, bo do pełnego dociążenia rury PL-L brakować będzie w tym układzie 0.1A, a to raczej już może być odczuwalne. Za to przynajmniej rura dłużej pożyje... Oficjalnie ma aż 20.000h przy 550 mA, co daje mniej więcej 4 i pół roku przy 12 h dziennie.
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez Lampka » 31 lipca 2014, 12:36

Może tyle wytrzyma, choć wiadomo jak to jest - tych 20 000 h dożywa około 50% świetlówek, w ten sposób mierzy się na ogół średnią trwałość :) Przy współczesnej produkcji, nawet przez Philipsa, nie jest to pewne, chociaż jak rurka będzie nieco niedociążona, to na pewno dłużej pożyje.
Lampka

Postprzez litak1 » 31 lipca 2014, 14:55

Kolego musisz podłączyć ten statecznik i sprawdzić prąd bo statecznik 36w mając swój prąd znamionowy, przy tej świetlówce może mieć ten prąd nieco inny (spadek napięcia na tej świetlówce może nie zgadzać się ze spadkiem na zwykłej T8 i przez to i prąd i moc będzie inna) dlatego właśnie układ ze świetlówką T8 ma 36W a z T12 mającej trochę inny spadek napięcia i nieco też prąd, ma moc 40W
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez latarnik » 31 lipca 2014, 19:24

Tak, bez mierzenia się nie obejdzie. Ale mam nadzieję że taki układ będzie działał, prąd powinien być troszkę wyższy niż ze świetlówką 36 Watt. Niestety nie mam wolnego dławika 36 Watt, więc trochę to jeszcze potrwa zanim będę miał wyniki.
latarnik

Postprzez Lampka » 1 sierpnia 2014, 08:12

Takie dławiki najprościej można znaleźć na złomie, albo wyjąć ze starych lub zdemontowanych opraw ;) Lepsze są te starszej produkcji, np. FL4000.
Lampka

Postprzez latarnik » 2 sierpnia 2014, 22:07

Będę miał pojutrze do testów Kanlux 36 Watt, a za jakiś nie za długi czas nawet FL4000 ;)

EDIT: No więc złożyłem układ z tym kanluxem. Wszystko działa, świetlówka PL-L 55 Watt i dławik nie grzeją się bardziej niż powinny, nawet po 5ciu godzinach pracy ciągłej. Z obserwacji wynika, że z mniejszym dławikiem świetlówka potrzebuje więcej czasu na odpalenie, więcej mruga. To może wynikać z tego że na początku pracy lampy prąd to tylko jakieś 260 mA - mój multimetr pozwala niestety mierzyć tylko przez 10 sekund... Jednak już w tych 10 sekundach prąd rósł "w oczach", więc myślę że podczas pracy jest większy. W sumie PL-L świeci nieco słabiej niż na dławiku 58 Watt, ale nadal jest w stanie oświetlić ścianę sąsiedniego domu przez okno, leżąc u mnie na stole :P Czyli do projektu się nadaje ;) Dzięki za pomoc!
latarnik

Postprzez latarnik » 8 sierpnia 2014, 17:43

Nowy post, nowe pytanie.
Czy to jest normalne zjawisko, że w czasie pracy świetlówki starter lekko się żarzy? Czy powodem może być niedociążenie?
latarnik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic