http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 7#13514217
toomm40 napisał(a):świetlówki wyglądają nawet na sprawne a może i nowe,
ale szczerze mówiąc ten obowiązek zbierania i przyjmowania zużytych lamp fluorescencyjnych to trochę fikcja. kilkakrotnie chciałem oddać do recyklingu zużyte świetlówki w hurtowni elektrycznej -wpierw spytano mnie czy kupiłem u nich . jeśli tak-to przyjmą , ale jeśli nie , to nie przyjmują.podobnie było w jednym ze sklepów elektrycznych.
powiedziano mi ,że mam jechać z tym "gdzieś , gdzie to zbierają " , ale nikt nie wiedział , gdzie.
kolejnym pomysłem było to , abym udał się z tym do Leroy Marylin'a , Castoramy lub "jakiegoś innego punktu"
tak więc kupując świetlówki mamy wliczony koszt utylizacji, i jeszcze na dodatek mam przejechać około 30 lub więcej kilometrów,aby je łaskawie ktoś w Leroyu przyjął ,albo szukać w całym mieście punktu? stracić pół dnia i paliwo ?
ta ustawa jest martwa . o ile wiem, jest obowiązek utylizowania -a co za tym idzie -obowiązek przyjmowania zużytych lamp
teoretycznie....
Lampka napisał(a):No tak, ktoś wywalił sprawne rury i opisują, jakie to niebezpieczne i takie tam oklepane historie, kopiowane z gazety do gazety, a wystarczy zabrać te rury pod pachę, wkręcić do oprawy i używać
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości