To ja poopisuję - to moja ulubiona zabawa
Na fotce Mooga - ORZ-7 wersja 2, na ul. Kamionkowskiej (odcinek do Głuchej).
Fotki Famabuda teraz.
- Bliska (łyżki na WZ) i Nowińska (łyżki na ŻN i EPV)
- Żupnicza (Siemens 2000)
- ponownie Bliska (obustronnie łyżki - z lewej na WZ, z prawej na ŻN)
- łyżka na bloku również przy Bliskiej
- Disano Clima też na Bliskiej - na jej pieszym odcinku
- Mińska (brudny Siemens 2000)
- Żupnicza (Siemens 2000 na nowym WZ, ten słup z rozwaloną wnęką też chyba z Żupniczej)
- Turbinowa (OŻk-i)
Pięknie Ci wyszła ta OŻk

. Widać sylwetkę i oprawy, i całego wysięgnika

Ja w takim razie też powrzucam z Turbinowej co tam mam - uwieczniłem ją o zachodzie na pół roku przed zlotem, a połowa jej fotek pochodzi jeszcze z lipca 2013, jest też kilka z roku 2010 - jeszcze pożyczonym Canonem kolegi je cykałem. Bardzo dobre kolory na nim wychodziły, ciężko było ostre zrobić, ale kolor rtęciówek był w sam raz - taki lekko fioletowy. Mój Finepix, mimo wielu ogromnych zalet, niestety różowawą rtęć widzi na kremowo...
Na razie pokażę pierwszą część zdjęć - te wspomniane sprzed pół roku (luty 2014) dorzucę w następnym poście.
TurbinowaKrótki opis ulicy: Turbinowa jest krótką ulicą, biegnącą od Rozłuckiej do Międzyborskiej. Wytyczono ją pod koniec lat 30-tych, ale zabudowę otrzymała dopiero w latach 50-tych. Prawdopodobnie wtedy też otrzymała utwardzoną nawierzchnię i oświetlenie. Posiada 5 słupów oświetleniowych, wszystkie to WZ, a oprawy to po kolei, idąc od Rozłuckiej na wschód: 2 sztuki OŻk (pierwsza bez klosza, druga kompletna) i 3 sztuki OUR-125, ostatnia wkręconego ma penninga. Zapewne 2 zachowane OŻk pochodzą z lat 50-tych (kiedy ulicę oświetlono) i są pierwszymi oprawami dla tych słupów.
Na początek ogólne widoki ulicy.
Widok od Rozłuckiej - na pierwszym planie OŻk bez klosza (ta fota, jak i dwie poniższe, robione były aparatem kolegi, wrzesień 2010):

I spojrzenie w odwrotnym kierunku - ku Rozłuckiej. Na pierwszym planie środkowy słup (trzeci) z OUR-125. W tle OŻk z kloszem, i ostatnia - bez niego:

Zbliżenie obydwu ożetek:

Ponownie widok na wschód, ku Międzyborskiej (fotki z lipca 2013):

Ujęte wszystkie oprawy na ulicy, widać nawet sodowego OURa na końcu (grudzień 2013):

Kierunek na południowy-zachód, ku Rozłuckiej - dwie pierwsze to OUR-125, dwie następne to OŻk (ponownie lipiec 2013):

Znowu fotka z grudnia 2013:

Ostatni z ogólnych widoków, robione grubo po 22:00 (luty 2014):

Poszczególne latarnie
1) Pierwsza OŻk, bez klosza (kwiecień 2013):

W akcji, robione aparatem kolegi (wrzesień 2010):

Kolejne ujęcia w akcji, moim aparatem cykane (maj 2013):

lipiec 2013:

maj 2013:

2) Druga OŻk, kompletna (kwiecień 2013):

Nocą, cykane pożyczonym aparatem (wrzesień 2010):

Te już swoim robiłem (lipiec 2013):

grudzień 2013:

3). OUR-125 rtęciowa - 4 słup od Rozłuckiej, ta na środkowym wyszła nieostro, więc nie będę pokazywać (pożyczony aparat, wrzesień 2010):

4). OUR-125 z WLSP, na ostatnim słupie, tuż przy Międzyborskiej (luty 2014):