elek napisał(a):litak1 napisał(a):O tak ... to zdjęcie wymiata, takie lampki są fantastyczne do foceniaszkoda tylko że taka światłość z wyładowania nie może być lepiej obserwowana z zachowaniem innych szczegółów (rozgrzanych tylko do białości elektrod, gdyż są zbyt ciemne w porównaniu z wyładowaniem)
W tym przypadku na pomoc przychodzi tryb HDRodpowiednio dobrane kilka ekspozycji pokaże i elektrody i strukturę wyładowania.
Dodaje fotkę Narvy HBO 100W, resize 40%, robione przy mniejszym odwzorowaniu i dużo ostrzej wyszło, no i odległość między elektrodowa większa niż w OSram HBO 100W/1
Jak by się kto dziwił że katoda przytopiona to wyjaśniam że kiedyś przy podłączeniu pomyliłem biegunowość i pomyłkę zauważyłem dopiero jak foty robiłem
widzę że uszkodziłeś sobie podobnie lampkę jak ja swoją radziecką wersję hbo 100 jakoś mnie przytrzymało i poszła anoda na katodę, łuk wydłużył się ponad dwa razy przez przytopienie katody lampka już nie nie ma tak fajnego łuku, a elektroda mocno się zaokrągliła