Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez robert03 » 27 października 2014, 19:13

GrzybAndrzej napisał(a):Ja do kuchni zakupiłam ostatnio lampę: do niej żarówkę dekoracyjną Luce80 i jestem bardzo zadowolony. DObrze oświetla pomieszczenie i super wygląda

Za taką cenę to lepiej wykonac coś takiego samemu, albo lepiej poszukać czegoś innego.
Nie dosyć że brzydka to jeszcze masakrycznie droga. Mój szwagier zdobył ostatnio cos podobnego tyle że z dwoma kloszami: zewnętrzny przezroczysty, wewnętrzny matowy. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie bo mozna wkręcić zwykłą żarówkę i nie ma efektu olśnienia. Za tą oprawę zapłacił 50 PLN a nie jak w podanym linku....Oprawa polskiej produkcji znanej tu na forum firmie z małego miasteczka.
Ja rozumiem że każdy chce zarobić ale takie pieniądze za szklankę, oprawkę i kawałek kabla to poprostu zdzierstwo i nie należy obawiać się tego słowa. Zdzierstwo.
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 28 października 2014, 00:50

robert03 napisał(a):
GrzybAndrzej napisał(a):Ja do kuchni zakupiłam ostatnio lampę: do niej żarówkę dekoracyjną Luce80 i jestem bardzo zadowolony. DObrze oświetla pomieszczenie i super wygląda

Za taką cenę to lepiej wykonac coś takiego samemu, albo lepiej poszukać czegoś innego.
Nie dosyć że brzydka to jeszcze masakrycznie droga. Mój szwagier zdobył ostatnio cos podobnego tyle że z dwoma kloszami: zewnętrzny przezroczysty, wewnętrzny matowy. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie bo mozna wkręcić zwykłą żarówkę i nie ma efektu olśnienia. Za tą oprawę zapłacił 50 PLN a nie jak w podanym linku....Oprawa polskiej produkcji znanej tu na forum firmie z małego miasteczka.
Ja rozumiem że każdy chce zarobić ale takie pieniądze za szklankę, oprawkę i kawałek kabla to poprostu zdzierstwo i nie należy obawiać się tego słowa. Zdzierstwo.

Ten klosz wygląda jak akwarium dla złotej rybki zawieszone do góry dnem i z takiego akwarium, kabla i oprawki można by znacznie taniej taki zwis wykonać. Nie wiem, za co tak wysoka cena, bo materiały z których jest wykonana nie są specjalnie drogie, ani trudno dostępne. Chyba, że płaci się "za wspaniały zamysł projektanta", który pewnie uważa, że stworzył oryginalne dzieło. Polam oprawy w takim kształcie produkował już w latach 70 i z róznymi wykończeniami kloszy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 28 października 2014, 11:43

To trochę jak WOS z nakręconym słoikiem jako klosz ;) Też pasował i nawet kształt całkiem niezły przy odpowiednio dobranym słoiku :mrgreen:
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Luk » 4 listopada 2014, 08:28

Witam, mam pewien problem z poniższą oprawą w kuchni:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapewne pamiętacie, jak miałem w niej cztery lampy LED z gwintem E14 o mocy 5W. Padły one po miesiącu - a podobne LEDy, które mam u mnie w pokoju, świecą już ponad dwa lata. Myślałem, że to wina właśnie tych pojedynczych egzemplarzy LEDów. No nic, więc kupiłem w czerwcu do tej oprawy cztery żarówki halogenowe. We wrześniu, po trzech (!) miesiącach padła jedna żarówka. W tym momencie, w listopadzie, łącznie już padły trzy żarówki. W międzyczasie wkręciłem do oprawy świetlówkę kompaktową - też przestała świecić. Więc wyjaśnienie jest jedno - to wina OPRAWY. Ale dlaczego :?: Kable są coś źle podłączone, jest jakieś zwarcie, albo po prostu oprawa jest za często włączana? Myślę, że mi pomożecie i doradzicie w tej kwestii, co robić.

Dodam również, że kuchnia jest ślepa, czyli bez okna. Więc światło trzeba włączać nawet w dzień.

Zrobiłem przed chwilą najnowsze zdjęcia - jak widać, z czterech żarówek halogenowych została już tylko jedna. Moim zdaniem to nie jest normalne...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Watt » 4 listopada 2014, 09:44

To jest normalne, storo kuchnia jest ślepa to często "pstryka" się tam światłem. 3 miesiące intensywnej eksploatacji żarówki halogenowej to mniej więcej norma, a kompakt widzę był już dosyć zużyty (zaczernienia). A takie zachowanie chińskich LEDów to norma :P
Watt

Postprzez Luk » 4 listopada 2014, 10:41

No bez jaj, co 3 miesiące mam kupować po cztery żarówki halogenowe :?: Chyba bym zbankrutował...
Chociaż z drugiej strony, halogeny nie są takie drogie - kosztują chyba 5 zł/sztuka. Czyli na rok wydawałbym na te żarówki 80 zł.

Skoro w kuchni tak szybko padają źródła światła, to chyba lepiej do niej kupić żarówki halogenowe niż lampy LED - taniej to wtedy wyjdzie :roll:
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez Watt » 4 listopada 2014, 12:09

Trwałość żarówek halogenowych zależy od producenta. Chińczyki należy omijać szerokim łukiem, jedyne dobre halogeny to Piła/Philips, są produkowane w Polsce i można je kupić np. w Biedronce ;) Myślę, że jednak najlepiej zrobić krok w kierunku LEDów, ale nie jakiegoś najgorszego chińskiego g...a, tylko coś porządnego, chociażby z IKEI :arrow: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categ ... oom/20514/ , wkręciłem je u mojego dziadka ( :arrow: viewtopic.php?f=49&t=3670&start=80#p196068 ), światło jest przyjemne, ciepłe i ma porządne Ra na poziomie 87% ;) Kompaktów broń boże nie kupuj do miejsca, gdzie światło się często zapala i gasi, gdyż to źle wpływa na ich trwałość ;) Ewentualnie wywal ten żyrandol i załóż oprawę na świetlówki, na przykład taką :arrow: http://allegro.pl/kinkiet-plafon-szklo- ... 05261.html , wymień statecznik na elektroniczny z ciepłym zapłonem i załóż świetlówki 930, które mają barwę zwykłej żarówki i wysokie Ra ;)
Watt

Postprzez Utilizer » 4 listopada 2014, 13:45

Watt napisał(a):Ewentualnie wywal ten żyrandol i załóż oprawę na świetlówki, na przykład taką :arrow: http://allegro.pl/kinkiet-plafon-szklo- ... 05261.html , wymień statecznik na elektroniczny z ciepłym zapłonem i załóż świetlówki 930, które mają barwę zwykłej żarówki i wysokie Ra ;)

Najrozsądniejsze rozwiązanie, nie ma sensu się bawić w energochłonne halogeny i badziewne LEDy. Albo zainwestuj w takie porządniejsze LED :)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Luk » 4 listopada 2014, 13:48

Niestety nie ma nawet opcji, żebym pomyślał o oprawie na świetlówki. Rodzice nie chcą świetlówek - kompaktowych, jak i liniowych :P
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez Utilizer » 4 listopada 2014, 13:53

No cóż to jest jakaś odmiana masochizmu - świadome męczenie się w słabym świetle :twisted:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy