Największe kretynizmy oświetleniowe

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Największe kretynizmy oświetleniowe

Postprzez Luk » 31 października 2014, 11:02

No to zobaczcie teraz Ledę ze świetlówką w akcji :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogólny widok. W rzeczywistości jest tam nieco ciemniej niż to widać na zdjęciach

Obrazek

Obrazek

A oto dzienne zdjęcie

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Lampka » 31 października 2014, 13:04

Osram 30W ;) Ktoś chciał być oszczędny. W Gliwicach widziałem też Ledę z kompaktem, ale o ile pamiętam, to było to Apollo 45W, na jakimś budynku koło parku przy ul. Chorzowskiej.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez amisiek » 31 października 2014, 14:21

Oświetlenie komory lampowej.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez slaweklampy » 31 października 2014, 14:53

Moim zdaniem OUSF ze świetlówką 36W/865 daje więcej światła niż ten dziadowski kompakt w oprawie do lamp wysokoprężnych. Najlepiej by było przerobić ją na ceramiczną lampę metalohalogenkową o mocy 35W.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Watt » 31 października 2014, 20:41

slaweklampy napisał(a):Moim zdaniem OUSF ze świetlówką 36W/865 daje więcej światła niż ten dziadowski kompakt w oprawie do lamp wysokoprężnych. Najlepiej by było przerobić ją na ceramiczną lampę metalohalogenkową o mocy 35W.

Porównujesz 50-letnią oprawę do nowej :?: :mrgreen: To gratuluję :lol: a w Ledzie powinien być MH, i to nie żadne 35W tylko 70W, bo to dopiero jakoś świeci ;)
Watt

Postprzez mateusz » 31 października 2014, 21:23

Leda nie jest już jak dla mnie nową oprawą... Nawet jeśli jest jeszcze wytwarzana i zakładana to patrząc na jej konstrukcję równie dobrze mogli by jej nie produkować już jakieś 10 lat, podobnie zresztą STRADA... SGS203 zaczęto produkować w podobnym okresie co nasze najpopularniejsze wyroby z Gostynina a konstrukcja oprawy jest nieporównywalnie nowocześniejsza. (Co wcale nie oznacza, że nie lubię wyrobów Elgo, szczególnie STRAD ;) ) Wracając do tematu to OUSF ze świetlówkami 36 W spokojnie powinien "prześwietlić" tę LEDĘ, pod warunkiem, że miał by w miarę czysty klosz. Zródło światła jednak swoje robi a oprawy świetlówkowe są raczej uniwersalne... Ja widziałem kiedyś swiecącego OUSFa na parkowym słupie i naprawdę ciemno nie było ;)
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Utilizer » 31 października 2014, 21:31

mateusz napisał(a):Leda nie jest już jak dla mnie nową oprawą... Nawet jeśli jest jeszcze wytwarzana i zakładana to patrząc na jej konstrukcję równie dobrze mogli by jej nie produkować już jakieś 10 lat, podobnie zresztą STRADA...

Jest produkowana dalej w odświeżonej wersji :arrow: http://elgo.pl/produkty/ELGO/oswietleni ... h/LEDA_NEW
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez famabud » 31 października 2014, 22:30

I jeszcze ta wlepka na kloszu. Tragedia.. :evil:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Lampka » 1 listopada 2014, 18:33

Jeden z największych kretynizmów, jakie spotkałem. Może to nie jest ściśle oświetlenie uliczne, ale dotyczy opraw znajdujących się na elewacji budynków na rogu ul. Nowy Świat i Pszczyńskiej w Gliwicach. Otóż jakieś 3 lata temu, gdy tym miejscu pojawił się sklep medyczny, odmalowano na niebiesko elewację nad sklepem, ale... wraz z oprawami na niej będącymi. Oprawy też już dużo wcześniej nie działały, niektóre rury świeciły jeszcze na końcach przez zwarte zapłonniki. W części opraw był klosz, a w niektórych go nie było, w każdym razie ekipa remontowa pomalowała na niebiesko wszystko jak leciało, łącznie z oprawami i zużytymi świetlówkami, które tam były...

Obrazek
Obrazek

Ostatnio zaczął się tam remont elewacji i ocieplanie budynku, i 3 oprawy od strony ul. Nowy Świat już zostały zdjęte. Dwie od strony ul. Pszczyńskiej jeszcze wiszą, ale ich dni też są już policzone...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez trojmiejski » 1 listopada 2014, 20:09

Niestety czasem takie widoki można spotkać w niejednym miejscu, widziałem choćby zamontowaną na zewnątrz plafonierę P z niebieskim kloszem, innym razem jadąc EN57 świeżo po rewizji widziałem, że przy okazji malowania sufitu ktoś zamalował farbą żarówki oświetlenia awaryjnego.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne