Całę mnóstwo takich latarenek z blaszanymi numerkami jest na warszawskiej starówce. Byłem tam akurat wczoraj i obcykałem ich trochę. Jednak wgram te fotki dopiero, gdy pojadę jeszcze raz i zrobię duble tych nieudanych, poruszonych. 80% tych latarenek świeci w nocy, tworzą piękny klimat razem z mixami świecącymi w staromiejskich oprawach stylizowanych. Fajnie wygląda perspektywa ulicy z wiszącymi nad nią mixowymi kinkietami i latarenkami z ciepłym światłem żarówki zawieszonymi przy każdym wejściu - a kamienice ze starówki są wąziutkie, więc wejścia są oddalone od siebie często o niecałe 10 metrów - to jest dopiero zagęszczenie numerków
Także wrzucę niebawem fotki, tylko dorobię jeszcze kilka w zamian za nieudane, żeby fotorelacja była pełna i zawierała się w jednym poście.
Poza rejonem Starego Miasta czynne latarenki (te klasyczne, z numerkiem na drucikach) udało mi się namierzyć przy Białostockiej 20, Zwycięzców (ale nie pomnę na numer - w każdym razie odc. między Francuską a Poselską) i Kawęczyńskiej 23/25 (szkoła muzyczna) - tu niedawno wkręcili świeżą żarówkę, bo latarenka od dłuższego czasu była nieczynna.
Tak przejrzałem cały wątek, sprawdzając czy te staromiejskie już się pojawiały, i natrafiłem posty o neonówkach - i oświeciło mnie. Na Kickiego 8 wisi na rogu kamienicy latarenka, której światło ciężko dostrzec z oddali - dopiero bliżej widać, że coś czerwonawo-pomarańczowego ledwo tli się w środku. To na bank neonówka jest

. Muszę ją uwiecznić którejś nocy, być może niedługo, bo wybieram się kompleksowo docykać OURki z Kickiego i łyżki z Paca. Oczywiście jak uwiecznię, to wrzucę fotki do tego wątku.