[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez oskard » 17 listopada 2014, 16:01

Ajaj... dużo tego na raz :|
Wiesz coś o dokładnym terminie wymiany, kiedy się zacznie?
Mam tylko nadzieję, że to będą zimne diody, jak na Karmelickiej :)
Czyli muszę dziennych fotek porobić, bo za nocne wziąłem się na początku - żeby to co najtrudniejsze mieć już z głowy.
- Czyli rtęciowy odcinek Kobielskiej pozostaje nienaruszony :?: :shock: (ten za Podskarbińską)
- Wczoraj akurat po zmroku Paca "docykałem" - miałem już wcześniej kilka jej ujęć, ale dokumentacja była niepełna.
- Garwolińską w większości mam obfoconą, tylko jak mówię - dzienne trza porobić.
- Zaliwskiego mam wyrywkowo, muszę docykać, ale tam kilka latarenek, żaden problem :)
- Mlądzką jakieś półtora miesiąca temu obfociłem, ale kilka ujęć poruszonych wyszło, trza poprawić
- Londyńska uwieczniona wiosną tego roku, ale również kilka do poprawki
- Kanał czyli ta uliczka na tyłach Międzynarodowej? Słupy i wysięgniki zapewne po OUR-ach jeszcze.
- Budrysów miałem uwiecznić półtora miesiąca temu, jak kompleksowo wybrałem się obcykać Filomatów i Komorską, ale czasu było mało - za 10 minut miałem ostatni tramwaj, więc odłożyłem na kiedy indziej. Mam tylko ujęcia perspektywy, z Białowieskiej.
Obym zdążył to wszystko obfocić do końca, na czas...
Oczywiście jak będę miał komplet (dzienne + nocne) po kolei zdjęcia tych ulic powrzucam na forum :) .
Na razie pracuję nad kilkoma ulicami z Targówka - mam już dzienne, o zachodzie nawet, zimowe o zmierzchu, teraz brakuje mi tylko w ciemną noc zrobionych. Wkrótce w wątku o Warszawie, jak zrobię te nocne, pojawi się archiwalna dokumentacja z nieistniejącej już Narwiańskiej i Niedotrzymskiej - właśnie na tej ostatniej muszę dorobić nocne. Siarczana w przygotowaniu, tu więcej roboty - aż 9 słupów i pewne utrudnienie, bo ile razy po zmroku tamtędy nie przechodzę, ciągle jakieś osoby siedzą obok, na placu zabaw, i bynajmniej nie są to dzieci ;) :mrgreen:
Naczelnikowska (odcinek z OURami) ma z kolei pełną dokumentację dzienną, teraz pełna nocna pozostaje do wykonania.
Nie uwiecznię już OURów na Księżnej Anny - przechodziłem ostatnio i powiesili używane strady, jak na Annopolu :| . A taki fajny widok można było zrobić - tu OURki, zabudowa przedmieść, a w tle na osi ulicy rozświetlony stadion narodowy... no szkoda, nie zdążyło się :(

P.S. a co miałeś na myśli pisząc "na m. in. ulicach..." - czy to znaczy, że nie wyliczyłeś wszystkich ulic?
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Paweł » 21 listopada 2014, 23:36

Ciesz się, że światło będzie lepszej jakości.
Najprawdopodobniej po zimie, to oświetlenie nie jest jeszcze zaprojektowane.
Nie będzie żadnych zimnych diod. Na Karmelicką wróciły umyte Strady OUS150.
Na razie nie, tylko odcinek w remoncie więc LED będą jeszcze w tym roku.
Tak, ten ciąg pieszo-rowerowy. Wysięgniki są w wieku opraw OUSd (tak jak parę tysięcy tego typu z lat 90-tych, wcześniej na tych WZ były łukowe)
Dobrze, że zmienili te OUR-125 z Księżnej Anny na OUS-150.
To dopiero początek zmian a podałem modernizacje w najbliższym czasie. Na Trembowelskiej na wysokości parku nie ma już OUR-125, zamontowane zostały sodowe Onyx 2ST (kolor kremowy) 70W. OUR-125 wraz z ALA/ŻN nie powinno też już być na Witolińskiej, na aluminiowych słupach też mogą już wisieć nowe sodowe oprawy.
Lada dzień zdemontowane zostaną 4 trumny z Ludwisarskiej bo już świecą tam ciepło-białe LEDy na aluminiowych słupach wzdłuż całej ulicy. Wcześniej znikły z Cukrowniczej (są nowe latarnie) W tym roku przy okazji remontu ulicy Bełżeckiej (Zaniemiecka - Komorska) wyleciało te 5 łyżek i jedna bezkloszowa strada (wcześniej Ambasador). Stoją słupy aluminiowe grafitowe z oprawami LED.
U Ciebie na Szmulkach są praktycznie wszystkie starsze latarnie Dzielnica zgłosiła do wymiany wraz z pochodzącymi z lat 1996-2000.

Miasto jako jeden organizm nie ogranicza się tylko do ulic ale nowe oświetlenie zyskują tereny miejskich spółek. Np. betoniaki i strady/kwadratówki na Zajezdni MZA Ostrobramska to już przeszłość. Stoją 18m maszty z naświetlaczami Philipsa MH 400W oraz słupy z Selenium LED dookoła. Podobnie będzie na wszystkich zajezdniach, wkrótce biało zrobi się na Kleszczowej, Woronicza i Stalowej.
Niedługo też zniknie soda z Zakładu Wodociągu Centralnego, będzie całkowicie nowe oświetlenie z oprawami LED.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez amisiek » 22 listopada 2014, 00:15

Czyli zostaną jeszcze OUR125 na Kickiego, trochę klasyków jeszcze będzie. Tym ulicom białe światło tylko pomoże. Ciekawe tylko jakiej mocy te oprawy będą i jaki strumień będą mieć. O ile wszystko diodowe jest lepsze od zdechłej OUR125 o tyle porównanie diod do solidnej strady już nie zawsze będzie korzystne pod względem strumienia. Pawle jakie to oprawy i jakiej mocy będą?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 22 listopada 2014, 01:36

Na razie tak ale wylecą w ramach innego zadania. Powinny być o mocy około 70W ale jeszcze nie są zaprojektowane ani uzgodnione. Na razie LED o najmniejszej mocy na terenie Pragi Południe to na ślepej i króciutkiej Bitwy Grochowskiej - Philips Indal Luma Mini Lite - 5150 lm (pobór mocy całego układu 47W) i na Sulejkowskiej między Karczewską a Omulewską Schreder Teceo - 7200 lm (pobór mocy 53W)
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez oskard » 22 listopada 2014, 18:40

Paweł napisał(a):Ciesz się, że światło będzie lepszej jakości.
Najprawdopodobniej po zimie, to oświetlenie nie jest jeszcze zaprojektowane.
Nie będzie żadnych zimnych diod. Na Karmelicką wróciły umyte Strady OUS150.
Na razie nie, tylko odcinek w remoncie więc LED będą jeszcze w tym roku.
Tak, ten ciąg pieszo-rowerowy. Wysięgniki są w wieku opraw OUSd (tak jak parę tysięcy tego typu z lat 90-tych, wcześniej na tych WZ były łukowe)
Dobrze, że zmienili te OUR-125 z Księżnej Anny na OUS-150.
To dopiero początek zmian a podałem modernizacje w najbliższym czasie. Na Trembowelskiej na wysokości parku nie ma już OUR-125, zamontowane zostały sodowe Onyx 2ST (kolor kremowy) 70W. OUR-125 wraz z ALA/ŻN nie powinno też już być na Witolińskiej, na aluminiowych słupach też mogą już wisieć nowe sodowe oprawy.
Lada dzień zdemontowane zostaną 4 trumny z Ludwisarskiej bo już świecą tam ciepło-białe LEDy na aluminiowych słupach wzdłuż całej ulicy. Wcześniej znikły z Cukrowniczej (są nowe latarnie) W tym roku przy okazji remontu ulicy Bełżeckiej (Zaniemiecka - Komorska) wyleciało te 5 łyżek i jedna bezkloszowa strada (wcześniej Ambasador). Stoją słupy aluminiowe grafitowe z oprawami LED.
U Ciebie na Szmulkach są praktycznie wszystkie starsze latarnie Dzielnica zgłosiła do wymiany wraz z pochodzącymi z lat 1996-2000.

Miasto jako jeden organizm nie ogranicza się tylko do ulic ale nowe oświetlenie zyskują tereny miejskich spółek. Np. betoniaki i strady/kwadratówki na Zajezdni MZA Ostrobramska to już przeszłość. Stoją 18m maszty z naświetlaczami Philipsa MH 400W oraz słupy z Selenium LED dookoła. Podobnie będzie na wszystkich zajezdniach, wkrótce biało zrobi się na Kleszczowej, Woronicza i Stalowej.
Niedługo też zniknie soda z Zakładu Wodociągu Centralnego, będzie całkowicie nowe oświetlenie z oprawami LED.

Dzięki za odpowiedź.
Znaczy wiesz... cieszyć to się cieszę, jak białe światło zamiast sody wkracza :mrgreen: . Ale rtęci nie zastąpi - nawet chłodne diody nie mają tego czegoś... nie wiem jak to precyzyjnie określić - mają to światło jakieś martwe, mimo że bielsze, cieplejsze. A rtęć nawet ta niebieskawo-fioletowa ma jakieś życie w tych barwach, coś naturalnego, chociaż w zasadzie nic naturalnie tak nie świeci - księżyc ma barwę cieplejszą, ale trzeba przyznać, że łuna księżyca ma w podobnych kolorach kręgi jak łuna rtęciówki. I promienie też są gładkie (dzięki luminoforowi), podczas gdy od lamp tubularnych czy nawet diod, promienie rozchodzą się inaczej, ostrzej.
Te wysięgniki przy Wystawowym są nowe? Ale numer, a ja byłem pewien że tylko oprawy tam zmienili :)
A co do Księżnej Anny - może i do ulicy o takim natężeniu ruchu miały za małą moc, ale nie dobrze że JUŻ zmienili, bo nie zdążyłem dobrych zdjęć zrobić - mam kilka zrobionych w biegu, ale nie wiem czy to się na forum nadaje :?

A masz jakieś precyzyjne informacje, jakie zmiany będą w dalszej kolejności?
Trembowelską w takim razie w porę obcykałem - jakoś na wiosnę 2014.
Na Witolińskiej dawno zmienili, jakoś właśnie na wiosnę/wczesne lato. Miałem akurat tam iść obcykać, bo przeczytałem gdzieś o planach wymiany - idę, a tam zerwana nawierzchnia, wszystko w budowie, ale oświetlenie już gotowe - szpaler rurowych słupów z duetami opraw sodowych. Te słupy ALA to chyba były jeszcze z czasów gdy Witolińska prostą linią szła do samej Ostrobramskiej...
Tam na pewno są cztery oprawy, a nie dwie? Ja pamiętam Ludwisarską jako dziwną ulicę - cała ciemna, tylko od Gorzelniczej kilka latarenek, i chyba właśnie dwie tylko, bo wiem że mnie to zdziwiło - normalna ulica między gęstą zabudową, a praktycznie pozbawiona latarń :P
Te nowe na Bełżeckiej widziałem już w akcji - pojechałem obcykać Komorską i Filomatów, a przy okazji Bełżecką... no trochę się spóźniłem, ale odcinek zachodni (d. Zagójską) udało się uwiecznić (5 łych, w tym jedna z sodą tubularną). Te diodowe też próbowałem cykać, ale jakoś aparat za nic nie mógł sie wyostrzyć na tych diodach, ujęcie rtęciówki to zawsze, prędzej czy później wyostrzy.
Czyli zapewne sporo OUSd wyleci, bo to dominująca szmulkowska oprawa. Wiesz coś może szczegółowiej - które ulice, i co postawią?
Ostatnio edytowano 23 listopada 2014, 22:13 przez oskard, łącznie edytowano 1 raz
oskard

Postprzez amisiek » 22 listopada 2014, 21:18

Rzut oka na ulicę Kobielską (tak, dawno, dawno temu mieszkałem "gdzieś" niedaleko)
Obrazek
Oprawy już swoje przeszły i stan mają taki sobie
Obrazek
nieostre, ale lepszej chwilowo nie mam
Obrazek
Remont trwa
Obrazek
ulica Kickiego, po obu stronach akademiki. Się tam działo ;)
Obrazek
OUR125 były też w ulicy Siennickiej, ale tam już dawno usodowione. Na Paca dalej ORZ7.
Data powyższych zdjęć - 22 listopada 2014r. trochę po południu.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Lampka » 22 listopada 2014, 23:21

amisiek napisał(a):ulica Kickiego, po obu stronach akademiki. Się tam działo ;)

Te OURy to musiały widzieć niejedno :mrgreen:
Fajnie, że mimo modernizacji, jeszcze wiele klasyków zostało. W Gliwicach na przykład, rtęciowe ulice to sporadyczny widok.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez oskard » 23 listopada 2014, 21:58

Uwielbiam ten zestaw z Kickiego (zestaw w sensie słup+wysięgnik+oprawa) - po prostu poetycka kwintesencja końca lat 60-tych :). Słup niewysoki, parkowy, z charakterystycznym kaskadowym stopniowaniem cokołu (miód malina :!: :D), wyraźnie, ale subtelnie zwężający się ku górze, potem smukły stożek (zamiast talerzowatego albo hełmiastego), następnie długi, pięknie wygięty wysięgnik i ta najlepiej do niego pasująca oprawa - smukły, lekki z wyglądu OUR-125. Akademiki dobrze je uzupełniają - też podobny przedział lat. Również takie niskie, eleganckie bloki z lat 60-tych jak np. na Sadach Żoliborskich byłyby świetną scenerią dla takiego oświetlenia.
Podobny (jeśli nie identyczny) zestaw wszystkich elementów latarni jest też na Zbaraskiej - też ten typ słupów, te wysięgniki tak płynnie wygięte, zwieńczone drobnymi OURkami - ach, można na to patrzeć godzinami :) 8-)

A na Siennickiej na pewno były OUR-y? Ja pamiętam trumnę, ale chyba tylko jedna była, za to z "zeznań" mamy wynika, że na pozostałych słupach świeciły łyżki (jak na odc. południowym), a do roku 1975-76 były OŻk i to z żarówkami :!: :)
oskard

Postprzez amisiek » 23 listopada 2014, 23:32

Sorry pomyliło mi się z Rębkowską - tu chodziło nie o Siennicką, ale o Rębkowską. Na odcinku od Kobielskiej do Paca były OUR125. Ale dość prędko coś z nimi zrobili. Oryginalnie Kobielska była oświetlona łyżkami, pamiętam stradyzację. Mój ojciec powiedział wtedy, że będą montować "oślepiające światło sodowe".
Na Paca nadal są łyżki (dziś przejeżdżałem), ale świecą tak sobie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Paweł » 24 listopada 2014, 17:55

Ad vocem fotorelacji famabuda który pokazał tymczasowe oświetlenie pl. Powstańców Warszawy, docelowe wygląda znacznie lepiej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fotki wykonane wczoraj.

Hestia MH 150W (jezdnia) + 100W (chodniki) oraz słupy wg wzoru Condor, całość w RAL 7016.

__________________________________________________________________________________________________

amisiek, dzięki z fotki, czyli jeszcze trochę trzeba poczekać na nowe latarnie.

oskard, no wiadomo nostalgiczne światło... Tak samo jak wiele ulic z oprawami 2000 (np. Żupnicza), OUSd (np. Mała Grochowska), czy SGS203 (np. Lucerny) gdzie pamiętam wymianę wysięgników z oprawami albo nowe oświetlenie np. Aleja Niepodległości: OŻ-11 + OUS400, rok instalacji: 1993
W dalszej kolejności do wymiany jest po prostu wszystko co betonowe i rtęciowe.
Hm, chyba 2 miały zniknąć z Pabianickiej - trzeba sprawdzić.
Na Szmulkach (i Starej Pradze, części Kamionka) chodzi o przywrócenie pastorałów warszawskich wszystkim ulicom z zachowanymi przedwojennymi kamienicami. Jeszcze nie wiadomo z którego źródła będzie to sfinansowane bo jeśli uda się w ramach PPP lub UE to więcej kasy zostanie na pozostałe zadania rewitalizacji Pragi.
Pozdrawiam
Paweł

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie