A jak świeci ta świetlówka - to jest daylight, biały zimny, czy biały ciepły? Tak przy okazji miałem Ci zaproponować porównanie 535 z 930 de luxe. To dwie skrajności i pewnie porównanie wygląda ciekawie.
ponieważ na rurce widnieje oznaczenie LF 6W/2 -a więc barwa ok 4000-4500 K. gdyby było LF 6W/1-wówczas oznacza to barwę dzienną, co do świetlówki 535, to miałem na pewno jedną Osram 8Watt , ale nie wiem, czy nie poszła już w świat...
Trzeba będzie koniecznie zrobić zdjęcia widma różnych świetlówek. Bardzo by się to przydało - zobaczyłbym wreszcie jak świeci najstarszy luminofor krzemianowy stosowany w starych Telamach. Barwa to pewnie 640, więc światło słabej jakości, ale za to jaki zabytek!
no, trzeba by się kiedyś spotkać i posprawdzać widma różnych świetlówek polskich z przełomu lat 60/70- tych . można by tez pokusić się o porównanie ich ze świetlówkami wschodnio i zachodnioniemieckimi z analogicznych lat (osram, philips, narva )
Oto porównanie... mam też jedną krótszą świetlówkę T5
Którą z tych świetlówek mam wkręcić do oprawy? Wydaje mi się, że ANS ma najodpowiedniejszćą barwę. Karko jest z kolei zbyt poramańczowa, a Osram za zimna.