W moim RE w oprawach ulicznych zakladaja juz tylko sodowki z podwojnym jarznikiem. Sam sie zdziwilem ze tak sie pozmienialo ...
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Tak jest, i jak zgaśnie jeden np. w wyniku chwilowego zaniku napięcia to od razu drugi startuje. To samo co stosowanie na PKP oprawy na 2 lampy połączone równolegle.
Tak jest, ale dzięki temu wydłuża się trwałość lamp - 2 jarzniki to maksymalnie 2x wieksza trwałość (jeśli każdy z nich poświeci tyle, co powinien) To tak, jakby zrobić kompakta z dwiema rurkami zasilanymi niezależnie Ten jarznik, który ma wiekszą sprawność, będzie startował szybciej
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Twinarc= niezawodność ( natychniastowe zalączenie po zaniku napiecia ) i 2 razy wieksza trwałość
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
Ja dziś widziałem, jak w Gliwicach na pl. Krakowskim coś robili przy naświetlaczach sodowych dużej mocy Część opraw była włączona, ale nie jestem pewien, czy była to wymiana lamp, czy jakieś inne prace konserwacyjne.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Jeśli chodzi o oświetlenie LED to zastanawia mnie jaki procent obecnie stosowanych opraw LEDowych ma wymienne panele LEDowe czy awaria źródła światła nie będzie się wiązała z wymianą całej oprawy