Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

A więc wszystko to, co nie specjalnie pasuje powyżej

Re: Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

Postprzez Lampka » 3 grudnia 2014, 22:54

Po prostu wyładowania zachodzą jedynie z jednej elektrody, a druga jest bez emitera i nie emituje elektronów w odpowiednim stopniu ;) W oprawach w pociągach takie świetlówki potrafią działać przez długi czas w tym stanie, na klasycznym układzie świetlówka taka by zwyczajnie migała, a na elektronice już dawno by nie działała (elektroda szybko by się przerwała).
Myślę, że to jest T9, a nie T8, skoro ma moc 25W.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez trojmiejski » 9 grudnia 2014, 22:39

W końcu padł PL-S w mojej kuchni, jego padnięcia od dawna się spodziewałem i w końcu to nastąpiło, tak wyglądał 1.11 gdy fotografowałem go podczas występowania efektu prostownikowego przez krótki czas po uruchomieniu zanim świetlówka się ustabilizowała i świeciła normalnie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiejsze zdjęcia:
Dziś po odpaleniu świetlówka zaczęła wykazywać najbardziej sztandarowe zachowanie zużytych świetlówek bez emitera czyli cykliczne gaszenie i zapalanie z ciągłą pracą zapłonnika i efekt prostownikowy w momentach gdy zamiast natychmiastowo zgasnąć świeci kilka sekund przed kolejnym zgaśnięciem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 9 grudnia 2014, 22:50

Klasyka :) Widać było, że na tej katodzie już było mało emitera, o czym świadczą pojawiające się wcześniej problemy i nieco większe zaciemnienie tejże końcówki. Na ogół pojawiające się problemy przez chwilę po włączeniu, połączone zwykle z (często nieznacznym) ciemnieniem jednej z końcówek, są zapowiedzą tego, że na tej katodzie emiter za chwilę się skończy ;) Najczęściej, widoczne to było wśród starych świetlówek T12, gdzie niekiedy zanim świetlówka zaczynała migać, potrafiła jej ściemnieć cała końcówka, na której emiter się kończył, mimo, że jeszcze świeciła stabilnie.
Lampka

Postprzez trojmiejski » 9 grudnia 2014, 22:53

Ja i tak się dziwiłem, że od momentu pojawienia się znacznego zaciemnienia tak długo zajęło padnięcie. Nową świetlówkę kupiłem w lutym sądząc, że za miesiąc lub dwa padnie, a tu dotrwała aż do grudnia.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 9 grudnia 2014, 23:04

Czasem bywa i tak, że na jednym końcu żarnika emitera jest więcej i proces zużywania się skrętki spowalnia, podczas, gdy na pozostałej jego części, emitera już nie ma i wolfram prędzej paruje z pozostałej części żarnika, powodując powiększanie się okopcenia i problemy przy starcie, zanim wyładowanie przeniesie się na fragment, gdzie emiter jeszcze się znajduje.

Podejrzewam, że jakbyś ją dalej na mostku używał, to jeszcze by podziałała - druga elektroda ma wyraźnie lepszą sprawność. Ja używam na mostku Philipsa PL-S 7W z października 2001 roku (K1), znalezioną zużytą migającą i mimo, że działa mi tak już prawie rok, nadal na tej drugiej skrętce jest emiter. Świecona jest prawie ciągle. Podobnie z Osramem 9W, w którym w dodatku, gdy na jednej elektrodzie zabrakło emitera i zaczęła wcześniej migać, praktycznie w ogóle nie powstało okopcenie. Póki co działa tak samo, jak ten Philips (w jednej oprawce) i obie świecą już tak prawie rok.
Lampka

Postprzez toomm40 » 10 grudnia 2014, 15:08

a u mnie właśnie dochodzi Razno ,sądząc po stanie elektrody ma jeszcze max 2 dni świecenia

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 10 grudnia 2014, 17:50

Aż tak zużyta ta świetlówka jest? Bo żarnik faktycznie mocno rozżarzony w porównaniu do normalnej eksploatacji. Ta świetlówka świeci 24/7?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 10 grudnia 2014, 18:14

zanim ja zdaze odkupić pare razno Ty zdążysz zutylizować te wszystkie kartony :evil:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez toomm40 » 10 grudnia 2014, 20:01

to stara świetlówka , którą dostałem razem z innymi już jako mocno używaną , świeci kilka miesięcy .
Whites, no bez przesady , przepalić 50 rur, to jest co robić ...
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 10 grudnia 2014, 20:03

toomm40 napisał(a):to stara świetlówka , którą dostałem razem z innymi już jako mocno używaną , świeci kilka miesięcy .
Whites, no bez przesady , przepalić 50 rur, to jest co robić ...

czyli jakies 3 tygodnie ? no góra miesiąc ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne rodzaje