Paweł

jeśli tak do tego podchodzić, od strony produkcyjnej... to betoniaki MDM jak najbardziej mogą być wpisane

Są przecież odlewane, identycznie jak części żeliwne

. Wprawdzie nie na gorąco, ale też musiała być do nich specjalna forma

A co do kratowych to gdzieś słyszałem, że na którejś nieczynnej pętli są chronione, nie wiem czy to nie ta z Marymonckiej?
Jeśli zaś chodzi o Twoją fotorelację z Rynku, to kilka elementów widocznych na zdjęciach uwieczniłem w zeszły weekend. Ale tak jak mówiłem - zamieszczę dopiero jak poprawię niektóre ujęcia, i docykam jeszcze kilka tych zabaweczek. Nie byłem w ogóle na Podwalu - a tam też widziałem kilka czynnych w oddali. Brzozowa też jest do sprawdzenia. Przy okazji obcykam może te kinkiety z czasów odbudowy - kiedyś pewnie przerobią je na MH, a to już nie to samo co MIXF. Oprócz tego, może być tak że staną się historią, bo miasto zechce przywrócić oryginalne oświetlenie - stylizowane na gazówki, te na 4 małe MH. Warto więc tak na wszelki wypadek obcykać obecne kinkiety.
Coś zaś się tyczy OURa przy Kickiego, jest widoczny na poniższych zdjęciach

Snoop

muszę zatem znaleźć jakoś ten film, ogromnie mnie ciekawi jak się prezentowały

. Ciekawe swoją drogą, czy dotrwały do ery strad, czy wcześniej wyleciały pod świetlówki, lub OURki.
Co do OURków w eleganckich miejscach - ma ktoś może uwiecznione OURy na ul. Smetany? Wyleciały jakoś koło roku 2008 - miały niesamowicie pięknie wygięte wysięgniki, taki jeden wielki, łagodnie zgięty łuk - oświetlenie adekwatne do eleganckiego miejsca. Nie mam ani własnych fotek, ani na GSV nie zdążyli...
Oto obiecana wczoraj fotorelacja z modernizacji ul. Kobielskiej. Wybaczcie proszę jakość wczorajszych fotek - robiłem je w biegu, byle zlapać, a w domu dopiero, powiększając je kolejno na aparacie zobaczyłem że są do poprawki... Ale co tam, nie ważne jak jest - sama soda na amelinium - ważne jak było

. A to jak było, przedstawiają fotki archiwalne, które były już robione z należytą precyzją

.
Tak było na
Kobielskiej, na zachód od Podskarbińskiej w maju i wrześniu 2013 (z tych miesięcy są te 4 fotki):

Jedna latarnia miała uszkodzony wysięgnik, i tak prowizorycznie go zamontowano (ta fotka niestety poruszona, ale nie mam innej z tego ujęcia

):

To też ona, z większej dali (widok na zachód):

A to widok wczorajszy... również na zachód:

Spojrzenie w drugą stronę, na wschód od Podskarbińskiej:

Za Siennicką:

Ten rtęciowy punkcik w dali to OUR-125 na rogu ul. Kickiego:

Doszliśmy więc do
Kickiego. Tak wyglądała jej perspektywa z Kobielskiej na północ we wrześniu 2013 roku:

A tak obecnie:

Mycielskiego, również widziana od Kobielskiej. Rok 2014, styczeń:

I grudzień tegoż roku:

EDIT:
Paweł

Pisałem ten post godzinę, bo zapomniałem że łatwiej jest, gdy najpierw fotki się wgra na galerię, a potem zaczyna post...
Oczywiście odpowiedź z początku posta dotyczy poprzedniej strony wątku. Co zaś się tyczy placu Trzech Krzyży - świetna wiadomość

. W ogóle ekstra by było gdyby powróciło tam torowisko i kostka brukowa, ale to zbyt duża ulica, raczej taki pomysł nie przejdzie...