[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez amisiek » 15 grudnia 2014, 19:03

oskard napisał(a):A ta OŻk/OBs wisiała na typowym parkowym słupie WZ (te co obecnie mają OURy), czy na jakimś drewnianym?

To było na WZcie z bardzo ciekawym wysięgnikiem niejako obejmującym oprawę z obu stron. Na Siennickiej być może były Ożk, ale ja tego nie pamiętam, tam dla mnie zawsze były OUR125. To samo Mycielskiego, dla mnie tam "od zawsze" były our125 - w rodzinie na ten odcinek mówiliśmy, że to "połamana Kaleńska" (chociaż na mapie jest przecież inaczej), bo ta "prawdziwa" Mycielskiego to dopiero po drugiej stronie Dwernickiego. Wiesz, taka rodzinna własność okoliczna.
Ożk to jedynie na Siennickiej ale też tylko z opowieści rodzinnych związanych z modernizacją. Tam jakoś zawsze problemy z żarówkami w Ożk były i nigdy nie świeciły się wszystkie. O ile mogę wierzyć wspomnieniom rodzinnym. Pewnego dnia tata powiedział, że na Kobielskiej będą "instalować oślepiające światło sodowe"... Później podjechali i wymienili.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Snoop » 15 grudnia 2014, 19:11

Paweł napisał(a):Słupy trakcyjne Siemens-Schuckert 1907 r. zostaną poddane renowacji oraz wykonane ich repliki po wschodniej stronie placu na trasie przebiegu dawnej linii tramwajowej.

To akurat dobra nowina, może w końcu zaczną stawiać słupy zgodnie z tymk co oryginalnie stało. Al. Ujazdowskie też powinny dostać słupy wz 1907 najlepiej z zakończeniami lirowymi. Te, co stoją obenie (wz 1923) stały w głębi chodnika zamiast tych gazówek, które są obecnie.

oskard napisał(a):A co do kratowych to gdzieś słyszałem, że na którejś nieczynnej pętli są chronione, nie wiem czy to nie ta z Marymonckiej?

Na Stalowej stoi taki zachowany słup kratownicowy. Obecne słupy wz1907 choć pięknie odtworzone (Podoba mi się szczególnie hybryda ze Stradą ;)) nie stały tam chyba oryginalnie. Za to pewnie były tam kratownicowe, które stosowano na mniej reprezentacyjnych arteriach.
Snoop

Zdjęcia: 60

Postprzez oskard » 16 grudnia 2014, 17:49

amisiek napisał(a):To było na WZcie z bardzo ciekawym wysięgnikiem niejako obejmującym oprawę z obu stron.

Ciekawe jak to wyglądało - czyżby wysięgnik owalny, tak jak były w parku przy Podskarbińskiej/Grochowskiej ? Szkoda że się nie zachowało, takie cuda urozmaicają przestrzeń publiczną, nawet jak są mocno zniszczone. W dzieciństwie zawsze takie starocia pobudzały moją wyobraźnię, zawsze wtedy zastanawiałem się, czy takie coś przypadkiem kiedyś nie dominowało, nie funkcjonowało zamiast popularnych OURów - w końcu je też kiedyś musieli założyć w miejsce czegoś innego. Świetnie latarnie były w parku na końcu Kawęczyńskiej - strasznie żałuję, że nie mam ich na zdjęciach. Miały owalne wysięgniki a w środku wisiały oprawy OŻk-1 w różnych stadiach rozkładu.

Na Siennickiej być może były Ożk, ale ja tego nie pamiętam, tam dla mnie zawsze były OUR125. To samo Mycielskiego, dla mnie tam "od zawsze" były our125 - w rodzinie na ten odcinek mówiliśmy, że to "połamana Kaleńska" (chociaż na mapie jest przecież inaczej), bo ta "prawdziwa" Mycielskiego to dopiero po drugiej stronie Dwernickiego. Wiesz, taka rodzinna własność okoliczna.

Ja z kolei, gdy pewnego razu w rozmowie z babcią, nazwałem ten odcinek ulicy mianem "Mycielskiego" to ze zdziwieniem spytała "Jaka? A gdzie ty tam masz Mycielskiego? Przecież to jest ta, no..." Po chwili namysłu stwierdziła, że jednak nie wie jak ta ulica się nazywa :D. Wynika z tego, że chyba wielu miejscowych nie nazywa tej ulicy poprawnie, lub w ogóle jej nie nazywa :mrgreen: . A przecież to na tym odcinku zachował się jedyny budynek przedwojenny o jej adresie :)
Tak to jest, jak ulica zostanie podzielona na dwie części...

Snoop napisał(a):Na Stalowej stoi taki zachowany słup kratownicowy. Obecne słupy wz1907 choć pięknie odtworzone (Podoba mi się szczególnie hybryda ze Stradą ;)) nie stały tam chyba oryginalnie. Za to pewnie były tam kratownicowe, które stosowano na mniej reprezentacyjnych arteriach.

Wiem ze starych zdjęć, że nawet w ścisłym centrum stały takie słupy - np. Franciszkańska takie posiadała, Zamenhofa, Być może też Nalewki. Ale wiadomo - Muranów to nie al. Ujazdowskie, mimo że położony znacznie bliżej starówki. Wtedy to była ciasna, przeludniona dzielnica mieszkalno-handlowa, nie tak jak Śródmieście w okolicach Szpitalnej czy Marszałkowskiej. A Nowa Praga jest do Muranowa bardzo podobna pod wieloma względami, zwłaszcza odcinek Stalowej od początku do Konopackiej - nie bez powodu "Pianistę" kręcono właśnie tutaj.
Szkoda że tak "ubogacono" tutejszą infrastrukturę, bo tym samym zatarto klimat skromnej, typowej mieszkalno-usługowo-fabrycznej dzielnicy dawnej Warszawy. Słupy są odtworzone rzeczywiście pięknie, ale nie są w 100% zgrane z otoczeniem. Mi też ten rodzaj słupów zawsze się kojarzył z szerokimi ulicami i eleganckimi, bogatymi kamienicami Śródmieścia. A tutaj mamy owszem - otoczenie piękne, stare, ale bardziej kameralne, taka typowa dawna mieszkaniówka.
Najdziwniej jednak wygląda Kawęczyńska z takimi słupami. Tutaj, gdzie zabudowa jest typowo peryferyjna - skromne kamienice, typowe dla Kamionka, Woli za okopami (właściwej), czy dalszej Ochoty, Mokotowa. Trochę za bardzo chcą Pragę zrobić "na bogato" :D Co innego na Targowej - tam bym nie miał nic przeciw. To elegancka, szeroka arteria, niejako praska, wielkomiejska wizytówka - idealna pod takie słupy.
W ogóle świetnie by było, gdyby zaczęto odtwarzać pastorały również na słupach kratowych - to było idealne połączenie :!: :) . Poza tym ażurowa krata pasowała do delikatności pastorału, na tych grubych słupach wz 1907 wygląda on dziwnie - ogromny, przysadzisty słup, a na wierzchu cieniutki "zawijas"...
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Snoop » 16 grudnia 2014, 23:00

oskard napisał(a):Świetnie latarnie były w parku na końcu Kawęczyńskiej - strasznie żałuję, że nie mam ich na zdjęciach. Miały owalne wysięgniki a w środku wisiały oprawy OŻk-1 w różnych stadiach rozkładu.

To nie są może takie, jak te, których fotki kiedyś wrzucałem? ---> viewtopic.php?f=36&t=403&start=390
Ostatnio edytowano 17 grudnia 2014, 00:24 przez Snoop, łącznie edytowano 1 raz
Snoop

Postprzez amisiek » 16 grudnia 2014, 23:34

To jest dokładnie TAKI wysięgnik
Obrazek
autor fotki - Snoop. Dzięki!
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez oskard » 17 grudnia 2014, 00:10

Oooo :!: To są właśnie identyczne, jak były w parku na krańcu Kawęczyńskiej, w parku przy Podskarbińskiej/Grochowskiej i parku przy ul. Kwatery Głównej. I też posiadały oprawy OŻk-1. Z tego wynika, że Skaryszewski przed OURami miał jeszcze właśnie te latarenki :!: :). To bardzo ważna informacja, z punktu widzenia historii tego, jednego z najpiękniejszych parków, cennego i wpisanego nawet do rejestru zabytków.
Czyli oryginalne, przedwojenne latarnie musiały zostać zdemontowane już w latach 50-tych (o ile w ogóle w jako takim stanie wojnę przetrwały) i zastąpione tymi owalnymi.
Mam tą z owalnym wysięgnikiem na zdjęciu w książce "Latarnie warszawskie" J. Zielińskiego, gdzie określona jest jako typ latarni "Muranów"
Obrazek
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Snoop » 17 grudnia 2014, 00:27

Były też w parku Morskie Oko, w pobliżu Pałacu Szustra. Jakoś do końca lat 90. Wogóle, dość sporo ich było dawniej, w wielu parkach je widziałem.
Snoop

Postprzez Paweł » 17 grudnia 2014, 00:32

oskard, dzięki za fotki. No mówiłem, że to aluminium ;) Zakres prac zwiększono aneksem z wykonawcą. Słupy kratowe były przed wojną traktowane jako tymczasowe ponieważ elektryfikacja tramwajów odbywała się też na ulicach z latarniami gazowymi. Docelowo później wymieniano to wszystko elektryczne oświetlenie na pastorałach siemensowskich. Miejscami na niereprezentacyjnych ówczesnych peryferiach też docelowo słupy miały być inne ale wojna przerwała wszelkie plany... Pastorał do kratownicy nigdy nie pasował. MDMy nie mają żadnej wartości, w sumie to wina decydentów lat 50-tych bo gdyby zostały wykonane ze stali oczywiście nie takie grube to mogły by stać do w wielu miejscach do dziś. Cenne to by były np. kwiaty wieloramienne z nowoczesną koroną i wygładzonymi przewiązkami oraz cokołem. Zniszczono je w czasie budowy Wisłostrady...
Nieczynne "Muranów" stały kilka lat temu przy chodniku na północ od "Woroniczej", tam gdzie są słupy SPN z K-Lux.

EOT, o historii jest inny wątek.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Falcon » 17 grudnia 2014, 03:37

Paweł napisał(a):Słupy trakcyjne Siemens-Schuckert 1907 r. zostaną poddane renowacji oraz wykonane ich repliki po wschodniej stronie placu na trasie przebiegu dawnej linii tramwajowej.

Dbałość o szczegóły naprawdę zadziwiająca. Jestem pełen podziwu dla decydentów, którzy nie tylko zwracają na to uwagę, ale też nie boją się odważnych decyzji.
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez amisiek » 18 grudnia 2014, 15:31

Oto dzisiejsze z Gocławka i Grochowa
Ulica Kwatery Głównej. Oświetlenie - OUR125
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ciąg dalszy jest jednokierunkowy w drugim kierunku i ma inne oświetlenie.
Obrazek
Ulica Osowska, oświetlenie to ORZ-7 a także OUR125. Oto jedna z bocznych uliczek, Hetmańska jeśli dobrze pamiętam
Obrazek
Obrazek
Kolejne poprzeczne do Osowskiej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dalsza część Osowskiej w OUR125, z kloszami, przypuszczam, że lampy wydojone
Obrazek
Pojedyncze ORZ7 też są
Obrazek
Ale większość to OUR125
Obrazek
W poprzecznej są łyżki - tam na bank jest jaśniej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnia ORZ 7 na Osowskiej. Od najbliższego skrzyżowania zaczyna się zmodernizowane oświetlenie - już na oprawach diodowych.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Poprzeczne uliczki są oświetlane sodą
Obrazek
Za skrzyżowaniem z ulicą Garwolińską zaczyna się ulica Kobielska, na której są jeszcze strady z sodą.
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie