[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez oskard » 18 grudnia 2014, 19:02

Paweł napisał(a):oskard, dzięki za fotki. No mówiłem, że to aluminium ;) Zakres prac zwiększono aneksem z wykonawcą. Słupy kratowe były przed wojną traktowane jako tymczasowe ponieważ elektryfikacja tramwajów odbywała się też na ulicach z latarniami gazowymi. Docelowo później wymieniano to wszystko elektryczne oświetlenie na pastorałach siemensowskich. Miejscami na niereprezentacyjnych ówczesnych peryferiach też docelowo słupy miały być inne ale wojna przerwała wszelkie plany... Pastorał do kratownicy nigdy nie pasował. MDMy nie mają żadnej wartości, w sumie to wina decydentów lat 50-tych bo gdyby zostały wykonane ze stali oczywiście nie takie grube to mogły by stać do w wielu miejscach do dziś. Cenne to by były np. kwiaty wieloramienne z nowoczesną koroną i wygładzonymi przewiązkami oraz cokołem. Zniszczono je w czasie budowy Wisłostrady...

A bardzo proszszsz ;) Wkrótce zacznę masowo fotki rtęciowych ulic wgrywać, tylko uporządkuje to sobie na dysku, podocykuję brakujące ujęcia, i będzie na kilka godzin oglądania i wspominania :).
Co do "pasowania" to można tak mówić jak o sprawach kulinarnych - Japończykom pasuje czekolada do śledzia, i tak go podobno podają, a Polakowi nijak by to nie przypasowało, już sam widok by go skręcił :roll: :mrgreen:
Ja lubię wszelkie, zwłaszcza stare latarnie, na słupach kratowych, tak samo jak na starych (cieńszych) wuzetach, zamiast na obecnych, a najgorzej na ożetach. Te są tak przysadziste, grube, w dodatku pozbawione wszelkich profilowań i cokołu, że mało jaka oprawa dobrze na nich wygląda...
MDM-y estetycznie też nijak się mają do opraw współczesnych. Na nie powinny wrócić żarowe "grzyby" albo jakieś ich repliki - w zasadzie tylko z tym typem opraw wyglądały jako idealna całość. Cała reszta, jakieś strady i inne nowe, na cienkich wysięgniczkach, wyglądają komicznie :D. Jedynie na ks. Popiełuszki jest dobre rozwiązanie - częściowe zachowanie oryginalnych wysięgników.
Nieczynne "Muranów" stały kilka lat temu przy chodniku na północ od "Woroniczej", tam gdzie są słupy SPN z K-Lux.

A są one gdzieś jeszcze? Te ze zdjęć Snoopa - zdaję się z okolic Żytniej - wyleciały, przechodziłem niedawno obok, myślałem że je zobaczę na żywo...

Ach Gocławek, ten mój kochany, rtęciowy, ourowy... Zmiany coraz śmielej wkraczają, ale widzę że Kwatery Głównej jeszcze ma tyle OURków, co ostatnio. Mam jej wiosenne fotki o zachodzie, gdy nastąpiło już załączenie, chciałbym wrzucić ale kilka ujęć muszę jeszcze powtórzyć, bo wyszły rozmazane, a stanowią nieodłączną część fotorelacji - bez nich trochę całość nie ma sensu. Ale jest tego z 80 sztuk, w tym dobrych uzbiera się ponad 60. Może uda mi się wrzucić wkrótce.
Te wysokie wysięgniki to ulica Żółkiewskiego: http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 77751.jpeg
Z kolei ta poprzeczna z łychami, to Nasielska: http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 77757.jpeg , http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 77759.jpeg - ciągle nie mam okazji obcykać jej po zmroku, ale to dobrze że jeszcze mam po co jechać. Piękny klimat, na tych duetach świecą obie oprawy :)
Te SL-100 to zdaje się na Daszowskiej są. Ja byłem na bank pewien, że tam wiszą OUSd :) Kiedyś za to miała OUSFy, podobnie jak odcinek Osowskiej od Garwolińskiej do Nasielskiej (tam gdzie łyżki były na długich wysięgnikach i niskich słupach WZ).
Szkoda że wyleciały łychy z Osowskiej. Je też mam uwiecznione, kilka zdjęć nawet idealnych, ale chciałem jeszcze dzienne zrobić... Ech :|

Garwolińska mam nadzieję póki co bez zmian :?: Nie zaczęli jeszcze tej planowanej wymiany ?
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez amisiek » 18 grudnia 2014, 19:09

Garwolińska nadal jest jak była, włącznie z krótką serią, która sobie tam wisi i świeci co wieczór.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 19 grudnia 2014, 02:57

amisiek, dzięki za klimatyczne, rtęciowe fotki :) Ciekawe jaką ostatecznie mają moc Philips ClearWay na Osowskiej, trzeba policzyć diody, ta całkowita wymiana oświetlenia (13 słupów) w formie zaprojektuj i zbuduj kosztowała niecałe 60000 zł.
OUR-125 przy Kwatery Głównej zostały zmienione na Acron aby prawdopodobnie tam było widniej na wysokości terenu szkoły.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez amisiek » 19 grudnia 2014, 08:48

Dzięki. Może przy okazji podjadę i sfocę od dołu te oprawy diodowe (wczoraj nie było na to czasu niestety). Ciekawe jak to świeci w nocy. Niestety jakoś nadzwyczajnie jasno to na pewno nie będzie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Paweł » 19 grudnia 2014, 22:57

Ulica Elektoralna - oprawy Philips Iridium CosmoPolis + optyka CPO z lampami CosmoWhite CPO-TW Xtra 140W

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez famabud » 19 grudnia 2014, 23:03

Świetne słupy, oprawy i źródełka. :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Watt » 19 grudnia 2014, 23:05

Miło, że źródełka wyładowcze ;)
Watt

Postprzez Falcon » 20 grudnia 2014, 00:35

Paweł napisał(a):Ulica Elektoralna - oprawy Philips Iridium CosmoPolis + optyka CPO z lampami CosmoWhite CPO-TW Xtra 140W

Dobre oprawy, świetne białe źródła, niezłe zdjęcia (nawet niebo bezchmurne, a nie jak ostatnio w Łodzi gdzie ciągle tylko leje i leje) - nic tylko zazdrościć ;)
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez amisiek » 22 grudnia 2014, 21:12

Ulica Kobielska wreszcie pożegnała wstrętną sodę. Świecą oprawy diodowe. Jest naprawdę jasno
Obrazek
Zauważcie jak dobre jest odcięcie - oprawy nie świecą ludziom po oknach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jedna z opraw jeszcze nie została podłączona
Obrazek
Na ulicy Paca od Kickiego do wysokości szkoły pożegnaliśmy już rtęciówki - miejsce łych zajęły oprawy diodowe.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Odcinek od Siennickiej do Kickiego jest jeszcze rtęciowy
Obrazek
Ale jakość światła jest rewelacyjna - to świeci znacznie mocniej niż łyżki, nawet z nowym LRFem (jedna z opraw zawierała praktycznie nowego LRFa, wymieniono go kilka miesięcy temu).
Obrazek
To zabrzmi jak bluźnierstwo na tym forum, ale mam wrażenie, że ulica Paca i Kobielska nigdy dotąd nie były tak dobrze oświetlone. Różnica między ulicą oświetlona diodami a tą pod rtęciówką to więcej niż jedna działka przysłony!
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Lampka » 22 grudnia 2014, 21:35

Trzeba przyznać, że spisują się dobrze. LEDy na ulicach dobrze spełniają swoją rolę, jest jasno i jednocześnie barwa światła jest biała, bardziej naturalna. Przejście z LRF na LED, to przeskok o przynajmniej dwie epoki :)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie