Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez Elektroservice » 8 stycznia 2015, 21:14

To od oprawy zależy. Niektóre modele będą wyglądać z kijami beznadziejnie ...
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 8 stycznia 2015, 21:14

toomm40 napisał(a):
qba napisał(a):Te imitacje lamp naftowych to porażka. Jak lubię oprawy żarowe z PRLu, to tych pseudonaftowych żyrandoli nie lubiłem, chociaż powyższy jeszcze jest wizualnie znośny. Najgorsze były te z porcelanowymi elementami. i dwoma kloszami - jak w prawdziwych lampach naftowych. jeden podłużny z kominem osłaniał żarówkę, a drugi mleczny jeszcze na to nałożony:
Paskudnie to świeciło. Jednak jeden typ kloszy z tego typu opraw darzę sporym sentymentem - ten o strukturze plastra miodu i w takim miodowym kolorze.

to zdjęcie kojarzy mi się z takim specyficznym klimatem panującym u moich dziadków na wsi. drewniana chata ogrzewana kuchnią węglową i w pokoju taki właśnie żyrandol z kloszami w kropki-to efekt zapaskudzenia przez muchy :mrgreen:

Z takim żyrandolem przez niemal rok sie męczyłem w pokoju, tylko że w wersji dwuramiennej. ( ten potrójny ze zdjęcia to w sąsiednim pokoju na mojej dawnej stancji). Ów dwuramiennik wisiał wpierw u wujostwa i jeszcze miał dodatkową przedłużkę, bo to było w kamienicy i 3,6 wysokości pokoju, a po różnych zagmatwaniach i przeprowadzkach tak się złożyło, że go codziennie musiałem ogladać na suficie. Szczerze nie znosiłem tego żyrandola i niemal wcale go nie używałem. Chciałem zamienić go na żyrandol z reflektorkami, ale tych z kolei nie cierpiała moja matka i nie chciała mi takiego kupić ( miałem wtedy 14 - 15 lat), wskazywała mi w sklepach oświetleniowych jakieś kompletne dziwolągi, które widziałaby wówczas na suficie w moim pokoju. Ja sam zaś zamiast odkłądać pieniądze i samemu kupić sobie żyrandol taki, jak bym chciał, wydawałem je na różnego typu żarówki, aż sprzedawcy w sklepach oświetleniowych dziwnie się na mnie patrzyli.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Whites86 » 8 stycznia 2015, 21:20

Watt napisał(a):Mimo, że na forum jestem dobre 3 lata, to nadal nie rozumiem, jaka to różnica, czy w oprawie jest T8 czy T12...

nie jesteś prawdziwym pasjonatem, więc nie zrozumiesz, nawet nie musisz próbować ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Watt » 8 stycznia 2015, 21:27

Mam na myśli oprawy będące w użytku, tzn. gdzie musi się świecić i nie ma czasu na wydziwianie jakie świetlówki założyć. Oczywiście, do OPK które mam w garażu chcę założyć T12, ale dlatego, że nie ma tam ogrzewania :| zanim te T8 się rozgrzeją :roll:
Watt

Postprzez Whites86 » 8 stycznia 2015, 21:30

Watt napisał(a):Mam na myśli oprawy będące w użytku, tzn. gdzie musi się świecić i nie ma czasu na wydziwianie jakie świetlówki założyć. Oczywiście, do OPK które mam w garażu chcę założyć T12, ale dlatego, że nie ma tam ogrzewania :| zanim te T8 się rozgrzeją :roll:

pisałem wyżej ;) nie próbuj zrozumieć , są użytkownicy świetlówek i pasjonaci po prostu ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Watt » 8 stycznia 2015, 21:31

Domyślam się ;)
Watt

Postprzez jacekk » 8 stycznia 2015, 22:01

Whites86 napisał(a):pisałem wyżej nie próbuj zrozumieć , są użytkownicy świetlówek i pasjonaci po prostu

Oooo... Tajemna magia? ;) A czy można być pasjonatem i jednocześnie użytkownikiem?
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Elektroservice » 8 stycznia 2015, 22:04

No jasne! Przecież można z powodzeniem używać rur 765 ... A jak komuś ta barwa nie odpowiada to zastosować różne barwy w celu uzyskania odpowiedniej :P
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez toomm40 » 8 stycznia 2015, 22:19

jacekk napisał(a):
Oooo... Tajemna magia? ;) A czy można być pasjonatem i jednocześnie użytkownikiem?

tylko ,że wtedy-w przypadku rur T12- trzeba być zazwyczaj przymusowym pasjonatem jakości światła 6 i 7xx :lol:
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez amisiek » 8 stycznia 2015, 22:20

A Razno De Luxe? :twisted:
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy