Humor

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Humor

Postprzez oskard » 22 stycznia 2015, 18:28

O faktycznie :!: :P . I to pierścieniowa, zdaję się że 2 generacji. Nie ma co - w oświetleniu to gość zna się na rzeczy ;) ...w architekturze niekoniecznie :roll:
Zastanawia mnie tylko ten półksiężyc na kopule... to po prostu zwykły element zdobniczy wieńczący całość, czy może informacja dla otoczenia, jakiego wyznania jest właściciel ? Jak zobaczyłem to zdjęcie pierwszy raz, to pierwsze moje skojarzenie było: co to - meczet, czy dom modlitw? W Warszawie na Wiertniczej jest taki dom modlitw i posiada identyczne półksiężyce - właśnie bez gwiazdki, która przecież zawsze dopełnia ten symbol na flagach krajów muzułmańskich. Wynika więc z tego, że wystarczy już sam księżyc, żeby oznaczyć miejsce kultu tej wiary.
W sumie... To się nawet zgadza - w końcu styl tej willi jest lekko bizantyjski :roll: ...

P.S. Przyjrzałem się temu gmachowi i niektórym jego detalom ponownie, i już wiem z czym mi się kojarzy - wygląda jak dom zbudowany z herbatników posklejanych na bitą śmietanę :!: :P
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez bartek380V » 25 stycznia 2015, 14:45

Kto z was mial pomysl zeby na wlasnym terenie zbudowac sobie kawalek linii napowietrznej oczywiscie w bezpieczny sposob?. Mozna wykorzystac oprawy , zalozyc izolatory ,wejsc na takiego slupa Po drabinie lub inaczej . Drzewa za dobre do tego celu ale lepiej byloby zrobic slupa I go dobrze zakopac zeby Sie nie przewrocil.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez latarnik » 25 stycznia 2015, 14:58

Jeżeli potrzebne by było wyładowcze oświetlenie z opraw ulicznych a budowa linii podziemniej z normalnymi stalowymi słupami za droga to czemu nie ;) Tylko że to musiałoby być wykonane profesjonalnie.
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez oskard » 25 stycznia 2015, 22:00

Ja mam taki pomysł od czasów, zanim na forum się zarejestrowałem. Ale nie mam terenu :( To są, panie, drogie rzeczy :( ;)
Ale dlaczego takie pytanie pojawia się w dziale humor? Będzie jakieś fotograficzne rozwinięcie tematu, zakrawające o debilizm, czy chociaż zabawną prowizorkę? :mrgreen: Coś mi się wydaje, że właśnie w tym celu pytasz :D ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez paweo » 26 stycznia 2015, 17:07

Hmmm... slup mozna zdobyc, oprawe też, przewod mozna kupic, dzielo mozna np. postawic w lesie, ale... pozwolenia... :cry: No i uprawnienia do montażu :roll:
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez jacekk » 26 stycznia 2015, 17:21

Na własnym terenie? Słupy przy wymianie można zdobyć za free, oprawy inna bajka... Jak ktoś ma jakieś możliwości to w sumie półdarmo. Sieć już raczej nie, choć nie znam się na tym, to widywałem czasem na złomie nowiutką linkę aluminiową. Uprawnienia chyba konieczne nie są jeśli się tworzy coś dla siebie u siebie. W końcu mało kto z naprawiających samochód ma kwity na mechanika a wielu hobbystów np., elektroników to samouki. Jakoś za kraty nikt nie trafia z tego powodu ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Watt » 26 stycznia 2015, 17:41

na własnym terenie to można sobie ustawić kwiat 12xOUR1000 i nie potrzeba żadnego pozwolenia :P
Watt

Postprzez Kwazor » 26 stycznia 2015, 18:04

Gdy podstawa jest trwale zamocowana do gruntu to potrzeba zezwolenia...
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez Whites86 » 26 stycznia 2015, 18:07

Kwazor napisał(a):Gdy podstawa jest trwale zamocowana do gruntu to potrzeba zezwolenia...

czyli jak ? chodzi o wylewany fundament ?
bo wiem że tradycyjne supy które po prostu stawia się w wykopaną dziurę niewymagają zezwoleń jeśli stawia się je na własnej działce
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez jacekk » 26 stycznia 2015, 19:02

W ustawie pisze o "trwałym zamocowaniu"
Czyli wkopany słup można zawsze wykopać więc jest to mocowanie nietrwałe. Gdzieś indziej z kolei mowa o fundamentach, czyli czymś co jest w ziemi poniżej strefy przemarzania.. To co w strefie nie jest więc fundamentem wg. ustawy. Ale jak się uprzeć to można i potężny fundament wykopać, więc właściwie wszystko zależy od intencji urzędnika. Przepisy nie są w 100% jednoznaczne.
Nie lubię sody.
jacekk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic