Moje źródła światła

Wasze źródła światła

Re: Moje źródła światła

Postprzez Lampka » 27 stycznia 2015, 21:55

Ten Osram z czarnym trzonkiem to rzeczywiście mogą być lata 50-te lub 60-te ;) Amerykańskie Westinghouse mogą być nieco nowsze (choć nie muszą). Takie bakelitowe trzonki stosowała także Tesla, w dodatku produkowana w Europie.
Powiedz jeszcze, jaki kod produkcji ma ten Philips ze złotym trzonkiem. Te Philipsy ze współczesnymi trzonkami są, jak widzę, z kwietnia 1995 roku ;) Brazylijska T8 marki Philips, to grudzień 1985, wyprodukowana na komponentach, jakie dla swoich rur T8 wykorzystywał także Panasonic.
Lampi T8 to stara świetlówka chińskiej produkcji, jak widać już ze znanym obecnie trzonkiem z osobnymi ebonitami dla każdego bolca :) Niemniej jest to starsza produkcja, więc warto ją zachować od zużycia.
Daks był jedną z marek Philipsa, produkowane jeszcze w latach 90-tych.
Thorn jest pewną ciekawostką. Jest to brytyjska marka i większość rur tej marki była produkowana w Wielkiej Brytanii, z prostymi trzonkami, podobnymi jak w rurach Sylvania. Ta jest wyprodukowana pod zamówienie w niemieckiej fabryce Osrama.
Czarny Philips 18W to już marzec 2001 rok ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez toomm40 » 27 stycznia 2015, 22:00

dokładnie , wszystko się zgadza.
co do Philipsa to F7,ale nie mam pewności bo starte napisy , i ledwo można cokolwiek zobaczyć . ale to musi być coś starego -widać już po trzonku ;)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 27 stycznia 2015, 22:01

To by mógł być czerwiec '67, bo w latach 80-tych te trzonki już zastępowano późniejszymi. Chyba, że jednak... ;)
Lampka

Postprzez toomm40 » 29 stycznia 2015, 13:22

kolejna paczuszka z Niemiec kryje w sobie takie oto stare a nowe świetlówki kompaktowe

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Lampka » 30 stycznia 2015, 01:08

Jedne z ostatnich partii z czarną obudową :) Mają już pudełka z bogatszą szatą graficzną (np. o rysunki), niż wcześniej. W nadruku brak informacji o ilości lumenów, co było cechą modeli z tamtego okresu.
Lampka

Postprzez jacekk » 30 stycznia 2015, 14:40

Lampka napisał(a):W nadruku brak informacji o ilości lumenów

Na drugim zdjęciu jak byk pisze ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Lampka » 30 stycznia 2015, 19:19

jacekk napisał(a):
Lampka napisał(a):W nadruku brak informacji o ilości lumenów

Na drugim zdjęciu jak byk pisze ;)

W nadruku na samej świetlówce :roll: W modelach z większości innych partii ten parametr także jest uwzględniany.
Lampka

Postprzez jacekk » 30 stycznia 2015, 23:22

No chyba że o samą świetlówkę Ci chodzi. Zdanie przed tym fragmentem z nadrukiem dotyczyło pudełka więc myślałem że o to o nie chodzi ;)

Tak swoją drogą, widziałem identycznie wykonane, tylko mniejsze źródełka ledowe.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Lampka » 31 stycznia 2015, 11:50

Obecnie produkuje się miniaturowe ledowe imitacje podobne do SL, z pryzmatycznym, jak i mlecznym kloszem, widziałem także na GU10. Wcześniej z resztą, produkowane były także miniaturowe świetlówki kompaktowe 3W z pryzmatycznym kloszem i zgiętą świetlówką w środku, zasilane za pomocą kondensatora, jak lampki 1W (na gwint E27). Sprowadzał je na przykład Rum-Lux.
Philips do dziś ma w ofercie kilka modeli, które są współczesną, elektroniczną kontynuacją dawnych SL. Są to modele: Exterieur, SL-Electronic, Master PL-Electronic Polar, a także tania wersja pryzmatyczna Philips, ze spiralną rurką, która w europejskim katalogu Philipsa pojawiła się na krótko. Master PL-Electronic Polar jest "profesjonalną" wersją pryzmatycznych elektronicznych SL, zawierając pod kloszem rurkę z kompaktów PL-Electronic, czyli tą prostą, łączoną na górze jak przy obudowie. SL-Electronic jest bezpośrednią elektroniczną kontynuacją dawnych SL, podobnie, jak Exterieur, kiedyś uznawane także za modele z kategorii profesjonalnej. Natomiast ta wersja ze spiralną rurką pod kloszem, robiona była w Chinach od niedawna i była "tanią wersją" tych kompaktów.
Lampka

Postprzez toomm40 » 2 lutego 2015, 10:53

kolejna paczka z Niemiec , otwieramy i widzimy znów zabytkowe , mniej więcej 50-letnie nowe świetlówki Osram.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek