faradek napisał(a):Przez 6 lat chodziłem do podstawówki która prawie cała była oświetlana tymi oprawami (z wyjątkiem szatni, bo za nisko, tam były jakieś kanałówki; holu na parterze, tam były belki z daylightami i sali gimnastycznej). W większości klas było po 6 opraw i tam gdzie były powkręcane żarówki 100 i 150W nawet w miarę dawało to radę (no ale bez szału). Ale klimat był. w 2004 roku podczas generalnego remontu szkoły wszystko zostało wywalone.
Elektroservice napisał(a):Moim zdaniem miejsce dla żarzącego się drutu jest w świecach żarowych i grzałkach a nie w oświetleniu.
Elektroservice napisał(a):Że też ten szajs tam jeszcze wisi
Whites86 napisał(a):tak się składa że ja też chodziłem do podstawówki w której były praktycznie same OR, to był ponad 100 letni budynek z bardzo wysokim sufitem - ponad 4 metry, a w klasie było tylko 6 opraw tyle że były na E40 i siedziały w nich żarówki 300W a mimo to nadal nie było jakoś super jasnopo jakims czasie 2 ORy na środku sali w każdej klasie pozamieniano na belki BN 2x40W, i mimo że były tylko 2 belki na 4 ORy to można powiedzieć ze te belki miażdżyły te oprawy, dopiero one dawaly jakieś konkretne światło
Utilizer napisał(a):Elektroservice napisał(a):Że też ten szajs tam jeszcze wisi
Bo nie ma pieniędzy na nowe. Pewnie tylko dlatego
Whites86 napisał(a):tak się składa że ja też chodziłem do podstawówki w której były praktycznie same OR, to był ponad 100 letni budynek z bardzo wysokim sufitem - ponad 4 metry, a w klasie było tylko 6 opraw tyle że były na E40 i siedziały w nich żarówki 300W a mimo to nadal nie było jakoś super jasnopo jakims czasie 2 ORy na środku sali w każdej klasie pozamieniano na belki BN 2x40W, i mimo że były tylko 2 belki na 4 ORy to można powiedzieć ze te belki miażdżyły te oprawy, dopiero one dawaly jakieś konkretne światło
A te BN 240 były bezpośrednio do tego wysokiego sufituCzy dali zawieszki/łańcuszki
Musiała być lipa totalna z tymi OR jak 2 belki je zaorały
Powrót do Klasyczne oprawy oświetleniowe wewnętrzne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości