http://www.sklep.stefaniszek.com/tasma- ... ri-90.html
W tej chwili są dostępne tylko 3000K, ale już zamówiona jest taśma 4000K, która to mnie interesuje.
Pisałem trochę ze sprzedającym, i otrzymałem od niego nieco dodatkowych informacji, np. rzeczywiste pomiary gotowych taśm:

W mojej ocenie widmo to wygląda na prawdę genialnie. Co prawda współrzędne chromatyczne rozjeżdżają się dość mocno ku zieleni (ale chyba jeszcze tragedii nie ma) oraz R9 jest co najwyżej niezłe, ale ogólnie taśma ta wydaje mi się dość dobrym produktem, który spełniłby oczekiwania (oczywiście w odpowiedniej temperaturze barwowej). Poniżej załączam fragment korespondencji ze sprzedającym:
Nasze taśmy mają Ra >80 jako standard. Opcjonalnie mamy dostępne taśmy Ra >90. Parametry gwarantujemy pomiarem naszym spektrometrem niemieckiej marki GL-optic.
Po części się z Panem zgadzam, ze przy niższym Ra rzędu 65-70 łatwiej jest uzyskać wydajność 150lm/W. Ale nie jest to regułą. Diody Everlight 5630 są przeznaczone do zasilania max 150mA. U nas na taśmach pracują przy prądzie 75mA, czyli zaledwie połowie wartości znamionowej. Dzięki temu i zastosowaniu aż 8 diód w szeregu uzyskujemy sprawność 140lm/W dla 4000K oraz 125lm/W dla 3000K. Przy diodach o Ra >90 wartości te wynoszą odpowiednio 105lm/W i 100lm/W.
Pragnę nadmienić, że nasze taśmy jako jedne z nielicznych są wykonane w oparciu o diody z certyfikatem LM-80, a przy temperaturze pracy rzędu 60C i prądzie 75mA ich szacowana trwałość użytkowa L70 to ponad 200.000h.
Jednocześnie pracujemy nad taśmami o wydajności 150lm/W dla 4000K i 140lm/W dla 3000K przy zachowaniu Ra >80. Zapewniamy Pana, ze jako jedni z nielicznych na polskim rynku dysponujemy taśmami tak wysokiej jakości. Dodatkowo dysponujemy profesjonalnym sprzętem pomiarowym niemieckiej produkcji, który te parametry potwierdza.
link do karty katalogowej:
http://www.everlight.com/file/ProductFi ... Z15-2T.pdf
Everlight produkuje diody o CRI>90 na zamówienie. W przesłanej dokumentacji technicznej widać, że są dostępne biny o CRI>90, ale nie ma dla nich oddzielnej specyfikacji. Na razie mamy na magazynie taśmę o temp. barwowej 3150K z CRI>90. Wyniki jaki uzyskaliśmy to ok 22,5lm/diodę czyli 1440lm przy poborze 14,4W/mb co daje równe 100lm/W. Mamy zamówioną taką taśmę z diodami 4000K i tu spodziewamy się ok 110-115lm/W.
Na etykiecie taśmy Ra>90 jest błąd gdyż jest ona zrobiona na bazie taśmy o Ra>80 stąd 1800lm, w rzeczywistości jest 1440lm.
Niestety diody o CRI>80 są blisko 2x droższe stad tak duża różnica w cenie. Jednak cena wciąż jest atrakcyjna uwzględniając wysoką sprawność optyczną i wysoki strumień.
Na ten moment posiadamy tą taśmę tylko w barwie 3000K.
Ciągłe widmo, neutralna biel, CRI ok. 90, R9 ok. 60 i realna sprawność ponad 100 lm/W wyglądają na prawdę smakowicie, do tego cena też do zniesienia. Nie znam się jednak na oświetleniu na tyle, by jednoznacznie ocenić te taśmy, i nie do końca rozumiem znaczenie wszystkich przytoczonych parametrów i pojęć, proszę zatem Kolegów lubujących się w wysokim CRI (szczególnie tych, u których świecą MH i "Grafiki"), by rzucili chłodnym okiem na ten opis, oraz przedstawili rzeczową ocenę i opinię.
Z góry dziękuję za pomoc, i mam nadzieję, że jeśli ta taśma jest tak fajna, na jaką wygląda, to z "mojego znaleziska" skorzysta wielu z Was