Okresowa wymiana lamp

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Okresowa wymiana lamp

Postprzez famabud » 24 grudnia 2014, 11:23

Miejmy nadzieję ze klosz tej luny to wytrzyma. ;) Kto u was konserwuje oświetlenie w Białymstoku? Tez chcialem namówić zaprzyjaźnionego administratora bloku by jak padnie sodówa w kuli wkrecili mh ale lampa w koncu zaczela migac w zastępstwie przyszedl w inny i juz nawet nie probowalem go namawiać bo znam gościa. Poza tym klosz tej kuli dostałby regularnej żółtaczki po terapii bialym swiatlem.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez matit1 » 24 grudnia 2014, 13:24

famabud napisał(a): Kto u was konserwuje oświetlenie w Białymstoku?

Od niedawna jakaś prywatna firma której zakład energetyczny zleca obsługę oświetlenia.
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez osirus » 31 stycznia 2015, 20:29

Taka sytuacja... :) Boję się co mnie jeszcze czeka... To dopiero początek ;(

Obrazek
Obrazek
Obrazek
osirus

Zdjęcia: 3

Postprzez Michal » 31 stycznia 2015, 21:30

W Rosach OP/OW najczęściej padają stateczniki Voschloh. Ja mam w eksploatacji tego z 1000 szt. Stateczniki padają nawet w oprawach kilkuletnich. Mam w pogotowiu kilka gotowych na podmiankę wkładów. Wszystko jest ok. gdy monter zakładający oprawę zostawi zapas przewodu,żeby nożna było wkład z osprzętem wyjąć i odłaczyć. Jeżeli nie to w skrajnych przypadkach trzeba demontować całą oprawę.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Watt » 31 stycznia 2015, 21:39

Ja bym nie wytrzymał i coś zrobił tej oprawie :twisted:
PS. Nie nawołuję do wandalizmu :P
Watt

Postprzez Lampka » 2 lutego 2015, 13:57

W tych kulach często zbiera się woda, gdy pracują kielichem do góry.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez mateusz » 2 lutego 2015, 16:32

Rzeczywiście w tych oprawach zdarzały się problemy z układami... U mnie na osiedlu były wymieniane całe panele z osprzętem ale te oprawy mają już prawie 18 lat... Uszkodzona bańka lampy to może być skutek cieknącej po gorącej lampie wody. Czy dobrze widzę, że w latarni na dalszym planie w jednej kuli jest WLS a w drugiej rtęciówka ?
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez bartek380V » 2 lutego 2015, 17:37

koło mnie byly oprawy kielichem do gory , niestety kule spadaly ,osprzet sie psul. Porazka, energetyka postanowila wiercic otwory w kulach i woda juz nie stala
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez osirus » 2 lutego 2015, 20:14

Najlepsze jest to, że zgłoszona była inna latarnia do naprawy, a do tej podjechałem z ciekawości bo nie świeciły bliźniaczki :) Pewnie w urzędzie już wiedzą, że jest z nią bałagan :) Na razie jej nie ruszam. W jednej kuli był nawiercony otwór, a w drugiej (tam, gdzie pęknięte źródło) było pełno wody. Mateusz, do tamtej w oddali już nie zaglądałem ale też tak myślałem widząc na żywo ;)

Edit. Inne zgłoszenie :) Komuś przeszkadzała...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
osirus

Zdjęcia: 3

Postprzez Michal » 7 lutego 2015, 18:24

Trochę nieudolne to zabezpieczenie, siatka przylega do klosza i go nie ochroni, sprzyja tylko gromadzeniu się syfu, poza tym zabezpieczanie klosza malagi siatką jest bez sensu. To poilweglan, poza tym sama konstrukcja oprawy nie jest zbyt mocna jak widać. Na wandala nie ma dobrego zabezpieczenia, jak się uprze to i tak zniszczy... :(

Przedstawiam zdjęcia z naszych prac- naprawa oświetlenia- wymiana źródeł i układów oraz wymiana uszkodzonych opraw Selenium. Oprawy miały wadliwe zatrzaski, otwierały się przy mocniejszym wietrze,uszkodzone uszczelki oraz korodowały obudowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak wyglądają niektóre Selenium zamontowane w 2006 roku. Ciekawe co by wisiało po 30- 40 latach eksploatacji :?: Pewnie sam uchwyt i zwisający na przewodach wkład z osprzętem :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
Michal

Zdjęcia: 323

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego