Ja to bym powiedział że 99% nie zna się na oświetleniu no bo skąd mają się niby znać. Jeśli ktoś nie pracuje w branży fotograficznej, nie jest projektantem albo pasjonatem oświetlenia to żarówka jest żarówką - podstawowym systemem oświetleniowym nad którym nie ma co się rozwodzić. I wcale nie ma co się dziwić. Skąd ludziska mają się znać ? Wielu to wogóle nie interesuje, a wielu posiada przekonania i doświadczenia życiowe takie a nie inne. W sklepach innych opraw niż "na żarówkę" to ze świecą szukać a i sami sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają albo kit wciskają.
Żarówki ciągną dużo prądu więc trzeba wkręcać jak najsłabsze. Standardem jest 40W-60W do oświetlenia ogólnego lub odpowiednik kompaktowy tej mocy. Rzadko kiedy jest coś więcej bo więcej to znaczy drożej

a przecież chodzi o to żeby się nie potknąć o meble w mieszkaniu. "Dużo światła razi w oczy, przeszkadza i męczy".
Pamiętam jak w latach 90 moja ciotka wprowadzała się do nowego mieszkania i urządzała je także pod kątem oświetlenia. W głowie mi się to nie mieściło ale miała taką zasadę że na pokój to z powodzeniem wystarcza mocy 40-60W. Więc zrobiła tak:
1. W największym pokoju żyrandol na 4 żarówki. Wkręcone i zapalane parami: 25W+40W i 25W+40W. Do tego kinkiet ścienny nad ławą wiszący przy suficie do czytania gazet z mocniejszą żarówką 40W. Nigdy nie świeci się wszystko, zawsze tylko jeden wariant. Pokój 25 metrów kwadratowych

.
2. W małym pokoju nr1 żyrandol na 4 żarówki świecowe obsadzone 4x15W
3. W małym pokoju nr2 żyrandol na 2 żarówki obsadzone 2x25W
4 W kuchni na suficie szklana kula mleczna a w niej żarówka 40W. Jak się myje naczynia w pozycji tyłem do kuli to w zlewie nic nie widać

.
5. W przedpokoju musi być jasno więc zwis jednożarówkowy z żółtym szklanym kloszem obsadzony żarówką 40W
6. W łazience musi być jasno więc WOS z 40W
7. W kibelku WOS z 15W
Można ? Można

.
Minęło sporo lat i do dziś ten stan u ciotki jest utrzymywany. Nie ma mowy o zmianie żarówek na inne źródła. Wiele razy przekonywałem do kompaktów, niestety bezskutecznie. Są za drogie i basta.

. Problem pojawił się z żarówkami świecowymi. Nie mogła dostać 15W więc po przepaleniu starych pojawiły się 25W

.