toomm40 napisał(a):ale to falowanie to bardzo powszechne i częste zjawisko. występuje szczególnie w rurach nowych lub leżących długimi latami bez świecenia. kiedyś przypisywałem to zjawisko tylko rurom "dziadowskim" typu Razno czy Polamp, ale okazuje się że falują też z powodzeniem markowe zachodnie, Philipsy, Osramy i innefalują też często neony , tylko nie mamy wiele okazji aby to zjawisko zaobserwować
Lampka napisał(a):Częste tez wśròd wysokopręźnych lamp.
jacekk napisał(a):Czym film kręciłeś? Fajne te rury.. Czas zaklęty w szklanej tubie.
Tak przy okazji, czemu jedne rury T12 można trzymać pod napięciem bez zapłonnika nawet i 10 lat i nic się nie stanie, a inne od razu po włączeniu prądu zaczynają się same świecić? Mam już długo kilka opraw z rurami T8, tam jeszcze mi się nie zdarzyło że się uruchomiły zanim zaczął działać zapłonnik, a w T12 w 1/3 przypadków uruchomienia rury startują od razu, tak że zapłonnik nawet się nie zaświeci, nie dwie na raz, ale losowo, raz jedna, raz druga. Wygląda to tak że od razu po włączeniu rura świeci się z efektem prostownikowy, trwa to około pół sekundy przy czym dławik głośno buczy i po chwili rura zaczyna się świecić normalnie.
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości