KaszeL napisał(a):Cóż, temperatura barwowa światła to sprawa mocno subiektywna. Jeden lubi mdłe światło z kompaktu 830 a drugi jak mu nogi śmierdzą. Ja osobiście nie wyobrażam sobie teraz w łazience czegoś innego niż Bio Vitale 958, które teraz tam wiszą. A przeszedłem przez wszystkie możliwe temperatury barwowe zaczynając od 827. Robert, wybacz ale nie bardzo rozumiem co chcesz nam przekazać. Zmieniłeś rury 4000K na 5300K i jesteś zdziwiony, że światło jakie otrzymałeś nie jest cieplejsze? Na dodatek dziwisz się, że jest ciemniej znając specyfikację tych rur i wiedząc, że graphica daje mniej światła.
Dzielę się Wami moimi obserwacjami po zastosowaniu rur Graphica i tyle.
Generalnie spodziewałem się że będzie ciemniej i chłodniej ale sugerując się niektórymi opiniami nabrałem przekonania że wysokie Ra mi to zrekompensuje a tak się nie stało.
KaszeL napisał(a):Podstawową zaletą źródeł światła o wysokim odwzorowaniu barw jest to, że nie zmieniają postrzegania kolorów przedmiotów. Jeśli mam ścianę pomalowaną na biało, to chciałbym odbierać ją jako białą.
Ja odniosłem wrażenie że biel w świetle Pily 765 jest bardziej biała niż w świetle Graphiki. Tu miała zabarwienie bardziej niebieskie. Ale nie ma tragedii

. Może stało się tak dlatego że pily świeciły sporo jaśniej niż Graphica, stąd to wrażenie.
KaszeL napisał(a):Robert być może Ty przyzwyczaiłeś się tak bardzo do tego, jak rury T8 840 zmieniają wygląd Twojego pomieszczenia, że ten faktyczny oświetlany przez Graphice po prostu Ci się nie podoba?
Pewnie tak i pozostanę w tym przyzwyczajeniu bo mi z tym dobrze. W kuchni też Graphica nie zagości, chociaż może je na chwilę obsadzę.
Natomiast czy 840 zmieniają wygląd pomieszczenia to chyba bym polemizował. A może to Graphica zmieniła wygląd pomieszczenia ? Wszystko zależy od punktu odniesienia.
Graphika nie jest rurą dla mnie i mojej rodziny. Pozostanie wspomnieniem

.
Teraz kusi mnie by spróbować rur 940, ale ponieważ też świecą słabiej niż 840 dam sobie z tym na razie spokój

. Większe Ra nie ma dla mnie takiego znaczenia czego dowiodła Graphica.