Pierwsze testy nowej taśmy. Parametry nie są jakieś super hiper - CRI=89, CCT=4200K - ale do oświetlenia blatu są bardzo OK. Ta taśma zastąpi świetlówki T5 13W 950 de luxe. Miałem zamawiać bardzo drogą taśmę z firmy Neonica, ale ta okazała się wystarczająco dobra.

Niestety diody mimo stosunkowo małej mocy, mają solidnego kopa i zostawiają powidoki (rzędy kropek). Nie lubię tego, zatem zapakowałem diodki do profilu aluminiowego...

....który przykryłem rozpraszającą pokrywką matową.
Nowy zasilacz - power on:

ustawiłem go na 11V, diody i tak nie mają pełnej mocy. Produkują dość sporo ciepła i po godzinie świecenia profil ma około 40 stopni. Ilość światła jest tak duża, że zostawia dwie oprawy T5 13W de luxe 950 daleko w tyle. Mimo to, że jest to zaledwie metr taśmy diodowej. Przy obniżonym napięciu cała pięciometrowa taśma pobiera 2,2A. Taka taśma diodowa w profilu jak wyżej posłuży do oświetlenia blatu w kuchni. Profil kupiłem w Castoramie.
Niestety mimo filtru, rozproszenie światła nie jest tak idealne, jak przy miniaturowej świetlówce T5:

Ale na pewno lepiej niż bez matowej przykrywki, bo nie zostawia już powidoków.
Zamierzam wykorzystać całą taśmę 5m na oświetlenie podszafkowe, a nocą będzie włączany szeregowo dość duży rezystor - w ten sposób będę miał oświetlenie dyżurne.
Lubię dobre światło.