XXXJeDXXXX napisał(a):qba napisał(a):W sumie to po raz pierwszy widzę te reflektorki w takim stanie. Chyba tam 150tki musiały długi czas świecić. najgorszym punktem tych opraw były uchwyty łączące reflektorek z resztą. Lubiły się odłamywać. Do tych opraw dedykowane były żarówki R80, ze zwykłą źle świeci, a kompakt wystaje.
Nie, nie nie. Świeciły żarówki 60W R63 cały czasZ resztą dodawałem w 2012r. zdjecia w podobnym stanie takiego żyrandola. Świecony R80-tkami 60W.
Może jakaś felerna partia się trafiła z fabryki, z niewłaściwym lakierem? W mojej listwie co miałem nad drzwiami w pokoju świeciła jakiś czas matowa 75tka i nic się nie łuszczyło. Po 10 latach wyglądał jak niemal nowy,tylko jeden z tych uchwytów był obluzowany. W połowie lat 90 listwy i dekle z tej serii zamontowano w niemal całym ośrodku "Podczele" pod Kołobrzegiem,zamiast belek i żyrandoli z lat 70. W niektórych listwach już po roku odłamały się w całości reflektorki. Nie wiem, od czego zależało w tych oprawach,że jedne wytrzymywały lata, a inne degradowały w zastraszającym tempie. Zresztą one chyba były produkowane nie tylko przez Elplast.