Niemiecka łyżka LBL 2x HQL 125 W już jest u mnie. Jest nawet w całkiem niezłym stanie, ze zdjęć na aukcji wyglądała gorzej.Wszystko jest w oryginale, osprzęt kompletny, brakuje tylko jednej oprawki,w jej miejscu jest podstawa bezpiecznika, ale identyczne oprawki mam u siebie. Oprawa jest z 1965 roku. Nie będzie niczym malowana , tylko wyczyszczona. Pomaluję tylko mocowanie. Zdjęcia zrobię jak będzie gotowa.
Ostatnio edytowano 10 listopada 2015, 18:39 przez Michal, łącznie edytowano 1 raz
Utilizer napisał(a):A wiadomo cos o jej historii? Swiecila tu w Polsce?
Dokładnej historii nie znam , nie była używana w Polsce, została przywieziona z Niemiec. Chyba nie świeciła zbyt długo w oświetleniu zewnętrznym, bo wszystkie śruby i wkręty można bez problemu odkręcić. Na pewno oświetlała jakaś niemiecką budowę bo są na niej ślady farby i betonu.Ma nawet stary enerdowski przewód ze starą wtyczką Schuko
A w sumie to ja wynalazłem ją przez przypadek na OLX, gdyż codziennie przeglądam ogłoszenia z oświetleniem, czyli zazwyczaj dziennie jest to 30 - 40 stron.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM" - ułatwia prace wykonywane w domu - nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku - stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
Piękny nabytek będzie w kolekcji Dobrze będzie wyglądać obok naszej, estetyczniejszej łychy . Znając NRD- owskie produkty zapewne jest solidnie wykonana.
Przedstawiam fotki z mojej ulubionej czynności czyli rozbiórki oprawy. Tak jak wcześniej wspomniałem oprawa będzie tylko wyczyszczona, wszystkie wkręty, okablowanie zostaje w oryginale Chłopaki, dzięki za info o aukcji
Wystarczy odkręcić jedną nakrętkę i wyjąć odbłyśnik
Następnie wykręcamy 2 wkręty i można wyjąć cały uchwyt z osprzętem
DDRowskie stare stateczniki 125W są wielkości jak nasze 250
Czy ja dobrze widzę, że ta oprawa nie ma w ogóle kondensatorów do kompensacji mocy biernej? Czy to oznacza, że stosowali kompensację grupową? W ogóle bardzo ciekawa konstrukcja tej oprawy.