Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Postprzez Utilizer » 13 listopada 2015, 14:43

Nie mowilem o twojej tylko Betona. Oprawa z mlecznym kloszem, światło prawie posrednie ktore idzie tylko w sufit i boki no i źródełko które nie ma nawet 1000lm. No jasno nie bedzie :p
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez Lampka » 13 listopada 2015, 14:55

SL100 napisał(a):A oto oświetlenie mojego mieszkanka :D

Typowe nowoczesne oświetlenie wg współczesnej mody ;) Swoją drogą, to widzę, że nigdzie poza garażem nie masz świetlówek - ani w wersji kompaktowej, ani innej. Głównie halogeny i trochę ledów.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez SL100 » 13 listopada 2015, 14:58

Lampka napisał(a):Swoją drogą, to widzę, że nigdzie poza garażem nie masz świetlówek - ani w wersji kompaktowej, ani innej. Głównie halogeny i trochę ledów.

Przejrzyj jeszcze raz :P
edit. Wait... nie dodalem zdjec z mojego pokoju
Pozostale zdjecia sa w wątkach o moich oprawach w kolekcji, zapomnialem dodac...

U mnie w pokoju musi być choć jedna oprawa świetlówkowa :P
Nad łóżkiem wisi moja KS18 a Farelka na szafie
SL100

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 13 listopada 2015, 19:10

Żyrandol a'la lampa naftowa to jedna z niewielu typów opraw z PRL, jakich nie znoszę, chociaż ten wizualnie nie jest taki straszny. Najbardziej paskudne były te z porcelanowymi elementami ( szczególnie białymi w różowe kwiatki). Tek klosz w kształcie komina rzeczywiście dużo światła zabiera. Spotkałem kiedyś się u kogoś w mieszkaniu z podobnym ( wisiał w przedpokoju) i było tam ciemnawo. Następnie właściciele zdjęli całkiem klosz i wkręcili weń 150tkę.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Beton » 13 listopada 2015, 20:04

qba napisał(a):Żyrandol a'la lampa naftowa to jedna z niewielu typów opraw z PRL, jakich nie znoszę, chociaż ten wizualnie nie jest taki straszny. Najbardziej paskudne były te z porcelanowymi elementami ( szczególnie białymi w różowe kwiatki). Tek klosz w kształcie komina rzeczywiście dużo światła zabiera. Spotkałem kiedyś się u kogoś w mieszkaniu z podobnym ( wisiał w przedpokoju) i było tam ciemnawo. Następnie właściciele zdjęli całkiem klosz i wkręcili weń 150tkę.

Mam podobnie :P Nigdy tej oprawy nie lubiłem, zostawiłem ją, bo wisiała u babci, a rodzice potrzebowali oświetlenia do kotłowni.

Oprawa u babci wisiała w przedpokoju i miała wkręconą żarówkę 40 wat, przy czym podłączona była do ściemniacza, który najczęściej był nastawiony na minimum... :shock: Okropnie było tam ciemno, ale babci to wystarczało - przyzwyczajona była do światła prawdziwych lamp naftowych.
Beton

Postprzez qba » 13 listopada 2015, 20:12

To moja babcia miała na odwrót - u niej wszędzie musiało być jasno. W kuchni miała 200tkę, w dziennym pokoju w żyrandolu w większości 100tki.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 14 listopada 2015, 13:43

Beton napisał(a):Oprawa u babci wisiała w przedpokoju i miała wkręconą żarówkę 40 wat, przy czym podłączona była do ściemniacza, który najczęściej był nastawiony na minimum... :shock: Okropnie było tam ciemno, ale babci to wystarczało - przyzwyczajona była do światła prawdziwych lamp naftowych.

Dla mnie to niezrozumiałe jak można siedzieć przy takim świetle... Rozumiem nastrojowe oświetlenie z małych lampek w pokoju, które nie razi w oczy - to rzeczywiście potrafi zrobić fajny klimat, ale co innego przedpokój gdzie trzeba coś widzieć, choćby żeby znaleźć coś w szafie, albo żeby coś przeczytać. Rzeczywiście, starsze pokolenie było pewnie bardziej przyzwyczajone do takiego oświetlenia, mojej babci też wystarcza niewielkie światło wieczorem :P
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez galad » 16 listopada 2015, 12:47

Hej zapraszam was na wycieczkę po moim domu, a raczej po oświetleniu mego domu, co prawda luksusów tam nie ma, ale może coś przykuje waszą uwagę, chociaż ja twierdze że nic nadzwyczajnego tam nie ma. Wycieczkę należy rozpocząć w wątku o rozdzielniach, gdzie umieściłem zdjęcia przyłącza i rozdzielnicy z licznikiem i bezpiecznikami, tutaj wstawię tylko oświetlenie pomieszczeń. No to jedziemy!!!
Do domu wchodzi się poprzez altanę gdzie zamontowana jest taka oprawa, uruchamiana sznurkiem. Siedzi w nie Philips 25W kupiony w 2001 roku.
Obrazek
Następnie jest przedpokój po naszymu antryj a w nim stara oprawa z Piłą 75W
Obrazek
Potem wchodzimy na korytarz a tam 3 halogeny ale nie wiem jakiem mocy, na 230V
Obrazek
Z korytarza można iść do kuchni, małego pokoju , do salonu i schodami na piętro lub do piwnicy, idziemy do małego pokoju
Obrazek
a następnie do salonu
Obrazek
Z salonu pójdziemy do kuchni
Obrazek
Teraz wracamy do przedpokoju z którego idziemy do łazienki
Obrazek
Tak, parter z głowy teraz idziemy na pięterko ;)
przedpokój klosz pęknięty bo przypadkiem dostał rurą od odkurzacza przy świątecznych porządkach.
Obrazek
teraz salon na piętrze, małe 20W halogeny na 12 V w liczbie 5 szt
Obrazek
Obrazek
Teraz strych
Obrazek
i wreszcie mój pokój
Obrazek
Schodzimy z piętra i idziemy do piwnicy, piwnica częściowo jest wyremontowana a częściowo nie, ale to kwestia czasu.
Korytarz w piwnicy, ogólnie w piwnicy są plafony , bo strop jest niżej i zawieszenie czegoś innego powodowałby podczas chodzenie zahaczanie głowa o oprawę.
Obrazek
teraz idziemy do kiedyś tzw pralni, a teraz w sumie też bo stoi tam pralka.
Obrazek
Teraz tzw suszarnia, obecnie pokój brata
Obrazek
Teraz niewyremontowana część piwnicy
Spiżarnia
Obrazek
i pomieszczenie w którym trzymamy węgiel, macie tu obraz instalacji jaka była w piwnicy przed remontem, jedyne pomieszczenie w którym w piwnicy nie wymieniliśmy instalacji.
Obrazek
Obrazek
Wychodzimy z domu i idziemy do budynku gospodarczego, prowadzi do niego taka o to linia kablowa podwieszana
Obrazek
Podłączenie budynku gospodarczego, oraz, garażu i wiaty
Obrazek
Oświetlenie budynku gospodarczego
parter
Obrazek
poddasze budynku gospodarczego
Obrazek
teraz garaż zwykły blaszak, instalacje sam do niego prowadziłem
są w nim dwa halogeny, świetlówka i oprawa na zwykłą żarówkę, w sumie 4 punkty świetlne.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
teraz przechodzimy do wiaty która specjalnie wybudowaliśmy dla schowania naszego 22 letniego poldka, nie jeździ już bo szkoda go męczyć, a do 25 lat to mu jeszcze brakuje, potem pełny remont i żółte blachy.
Oświetlenie pod wiata też robiłem ja ale jak najniższym kosztem, na wiosnę muszę jednak zmienić to i zrobić porządnie, tak jak być powinno.
Obrazek
W wiacie są dwa halogeny
Obrazek
Obrazek
Na wiacie przymocowany jest naświetlacz który sterowany jest czujnikiem ruchu, świeci na podjazd
Obrazek
instalacja w wiacie, partactwo, i żenada, ale działa, do wiosny musi wystarczyć
Obrazek
podłączenie naświetlacza
Obrazek
To by było na tyle!!!!!
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez toomm40 » 16 listopada 2015, 20:36

same żarówki i halogeny . czyli wszędzie ciepłe światło.wyjątek stanowi jedna świetlówka i LEDopak. masz wszędzie wystarczająco jasno ?
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez galad » 16 listopada 2015, 20:44

W salonie kuchni i lazience sa wkrecone led na E27 a reszta to żaròwki od 75W do 100W jak dla mnie wystarczająco jasno
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy